Με αιχμές κατά των νυν και τέως διοικητών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θεμ. Δεμίρη και Π. Κοντολέοντος, όσον αφορά τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ν. Ανδρουλάκη, φέρεται να άρχισε χθες την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρ. Ράμμος.
Ειδικότερα για τον κ. Δεμίρη, η κατάθεση του οποίου στην ίδια επιτροπή είχε ολοκληρωθεί λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ανέφερε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πως επικαλούμενος το απόρρητο και το καθήκον εχεμύθειας που συνεπάγεται η θέση του στη συγκεκριμένη Υπηρεσία, δεν παρείχε όσα η Αρχή τού ζήτησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Ράμμο να χαρακτηρίζει τη στάση αυτή –και από την εισαγγελέα Βασιλική Βλάχου– υπεκφυγή και άρνηση συνεργασίας, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν είναι επιτρεπτή, καθώς η ΑΔΑΕ έχει κατοχυρωμένο δικαίωμα ελέγχου της ΕΥΠ. Στο πλαίσιο αυτό, επίσης, ο κ. Ράμμος φέρεται να συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει την έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών, υποστηρίζοντας πως δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν επιπροσθέτως ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ σημείωσε πως η καταστροφή του φακέλου με τα σχετικά από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έγινε, από την ΕΥΠ επί διοίκησης Κοντολέοντος, την ημέρα κατά την οποία προέβη στην καταγγελία περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του ο κ. Ανδρουλάκης (29/7). Στο ίδιο πλαίσιο, φέρεται να κατέθεσε τρεις έγγραφες εκθέσεις από έκτακτους ελέγχους της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ (στις 6, 7, 13/9). Το περιεχόμενό τους, που φέρεται να είδαν χθες εν τάχει δύο από τα μέλη της επιτροπής, αναμένεται να απασχολήσει εκτενώς τη σημερινή συνεδρίαση. Σύμφωνα με πηγές, σε αυτές μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η καταστροφή του φακέλου Ανδρουλάκη έγινε στις 29/7 .
Από άλλες πηγές, πάντως, προκύπτει ότι ο κ. Ράμμος υποστήριξε απλώς χθες πως από δειγματοληπτικούς ελέγχους στην ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ δεν διαπίστωσε κάτι στραβό στις επισυνδέσεις, καθώς και ότι από την Υπηρεσία υπήρχε πρόσκληση από τις αρχές του περασμένου Μαΐου στην Αρχή να παραστεί στις καταστροφές των αρχείων, ωστόσο η ΑΔΑΕ έκρινε πως κάτι τέτοιο δεν χρειαζόταν. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πως η καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη έγινε σχεδόν τρεις μήνες μετά την προαναφερόμενη πρόσκληση. Η κατάθεση του κ. Ράμμου, το πρώτο μέρος της οποίας –σύμφωνα με πληροφορίες– σημαδεύτηκε από νέες εντάσεις στον χώρο όπου συνεδριάζει η επιτροπή, προγραμματίστηκε να συνεχιστεί σήμερα.
Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας τη δική του κατάθεση ο κ. Δεμίρης φέρεται να επικαλέστηκε εκ νέου το απόρρητο και το καθήκον εχεμύθειας. Αλλες πληροφορίες τον φέρουν να λέει πως ο πρωθυπουργός έχει την αρμοδιότητα άρσης του απορρήτου, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν χρήσιμο για την Υπηρεσία. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Δεμίρης είπε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος θα είναι πιο αυστηρός στις υποθέσεις άρσης του απορρήτου.
Στη Διάσκεψη των Προέδρων, τέλος, αναμένεται να επαναφέρει σήμερα με έμφαση ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα για νέα σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών, για την υπόθεση των καταγγελιών του κ. Χρ. Σπίρτζη περί παρακολούθησης και του δικού του τηλεφώνου.