Τραγωδία στα Τέμπη: Οι 48 ώρες του συναγερμού στο Μέγαρο Μαξίμου

Μόλις λίγα λεπτά μετά τις 11.20 το βράδυ που συνέβη η μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη μεταξύ των δύο τρένων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το συμβάν. Στα πολύ πρώτα εκείνα λεπτά οι πληροφορίες δεν ήταν σαφείς για το μέγεθος της τραγωδίας, ωστόσο πολύ σύντομα, περίπου 15 λεπτά μετά τη σύγκρουση, άρχισε να γίνεται αντιληπτό το μέγεθος, καθώς τα πρώτα οχήματα του ΕΚΑΒ που κατέφθασαν στο σημείο ενημέρωσαν πως πρόκειται για σοβαρή σύγκρουση και όχι εκτροχιασμό. Ηδη στις 11.40 στο σημείο είχαν φθάσει 30 ασθενοφόρα, 15 περιπολικά και συνολικά 32 άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και τα πρώτα οχήματα της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Με τη μετάβαση στο σημείο των πρώτων σωμάτων ασφαλείας έφθασε στην Αθήνα η πρώτη σαφής εικόνα πως επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό δυστύχημα.

 

Μετά την πρώτη κινητοποίηση των δυνάμεων ξεκίνησε και ο πρώτος υπουργός για να μεταβεί στο σημείο. Με δεδομένο πλέον πως υπήρχαν δεκάδες τραυματίες και νεκροί, ο Θάνος Πλεύρης ξεκίνησε περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα για τη Λάρισα, ώστε να συντονιστεί η κατάσταση στα νοσοκομεία. Παράλληλα έγινε και η πρώτη «συγκέντρωση» των κυβερνητικών στελεχών στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας στην Κηφισίας. Από τις δύο τα ξημερώματα ήταν εκεί, πλην του «οικοδεσπότη» Χρήστου Στυλιανίδη και του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο διευθυντής του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο «κλαδάρχης» υποστράτηγος Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργος Πουρναράς, οι δύο εκπρόσωποι Τύπου Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, ο γ.γ. της Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, και ακόμη ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο αν. διευθυντής του γραφείου Τύπου, Γιώργος Ευθυμίου. Οσο περνούσε η ώρα οι πληροφορίες για νεκρούς αυξάνονταν, ενώ ο πρωθυπουργός ενημερωνόταν σε πραγματικό χρόνο από τον διευθυντή του, Γιάννη Μπρατάκο. Στη 1.20 η ενημέρωση που έφθασε στην Πολιτική Προστασία έλεγε για 7 νεκρούς. Στις 2.20 οι νεκροί επισήμως είχαν φθάσει τους 10. Η εκτίμηση της κατάστασης άρχισε να γίνεται πιο καθαρή, με αποτέλεσμα στις 3 τα ξημερώματα να γίνει η πρώτη δημόσια ενημέρωση από τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας.

Οταν ο εκπρόσωπος της Hellenic Train ρωτήθηκε πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες δεν είχε σαφή απάντηση, προκαλώντας την έκρηξη των κυβερνητικών στελεχών.

Αργά τα ξημερώματα της Τετάρτης εμφανίστηκε και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Hellenic Train. Οταν ρωτήθηκε πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες δεν είχε σαφή απάντηση, προκαλώντας την έκρηξη των κυβερνητικών στελεχών. «Δεν γίνεται να ρωτάς τον υπεύθυνο της εταιρείας κάτι τόσο απλό και να μην έχει απάντηση», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Το πρωινό της Τετάρτης στο Μαξίμου ήταν τελείως διαφορετικό. Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο Μέγαρο από τις 6 το πρωί και γύρω στις 6.30 να ξεκινάει ο «πρωινός καφές», δύο ώρες νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως. «Το γενικό κλίμα που επικρατούσε εκείνες τις πρώτες ώρες ήταν πως πρέπει να κάνει ο κρατικός μηχανισμός τα πάντα για τις οικογένειες των θυμάτων και η διαδικασία της αναζήτησης των θυμάτων να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος. Ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη ανακοίνωσε στους συνεργάτες του πως θα μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος και ο υπουργός Κώστας Καραμανλής. Κατά πληροφορίες, ο υπουργός μόλις είδε από κοντά το μέγεθος της τραγωδίας εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτη του πως δεν μπορούσε πλέον να παραμείνει στο πόστο του. Λίγο μετά, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Κώστας Καραμανλής είπε στον πρωθυπουργό πως έχει λάβει την απόφαση να παραιτηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης τον ρώτησε αν είναι βέβαιος και έλαβε θετική απάντηση, λέγοντας πως δεν μπορεί να μην πάρει την πολιτική ευθύνη για όσα τραγικά συνέβησαν.

 

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη στα Τέμπη, όπου παρέμεινε έως αργά το βράδυ της Τετάρτης. Το σκηνικό της πολύ πρωινής σύσκεψης επαναλήφθηκε και την Πέμπτη. Εκεί όλη την ημέρα βρίσκονταν οι συμμετέχοντες στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» για τη διαρκή αποτίμηση της κατάστασης: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Ακης Σκέρτσος, ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο Χρήστος Ζωγράφος, ο Γιώργος Ευθυμίου, η Κύρα Κάππη, ο Γιάννης Βλαστάρης, ο Ερικ Παρκς, ο Νίκος Ρωμανός, ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο Μιχάλης Μπεκίρης, η Αριστοτελία Πελώνη και ο Θανάσης Νέζης.

Πηγή: kathimerini.gr

Recommended For You

About the Author: efoni