Τουρκία- Οριστικό: Στις 14 Μαΐου οι προεδρικές εκλογές στη χώρα

Στις 14 Μαΐου, την αρχική ημερομηνία που είχε οριστεί πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές Φεβρουαρίου, θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία μετά από ανακοίνωση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται, μάλιστα, να προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις στις 10 Μαρτίου, ξεκινώντας έτσι και επίσημα η προεκλογική περίοδος στη γειτονική χώρα, η οποία επλήγη κατά τη διάρκεια των δονήσεων των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ.

Οι σεισμοί αναμένεται να παίξουν τεράστιο ρόλο στην εκλογική διαδικασία, καθώς οι περιοχές που επλήγησαν, είτε θα εξασφαλίσουν την παράταση της θητείας του κ. Ερντογάν στον «προεδρικό θώκο», είτε θα χρίσουν νέο πρόεδρο στη γειτονική χώρα επιλέγοντας από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Οπως τόνισε ο κ. Ερντογάν «εκδίδουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα που θα διασφαλίσει πως οι σεισμοπαθείς που αλλάζουν κατοικία ή εκλογικούς καταλόγους δεν θα στερηθούν τα εκλογικά δικαιώματά τους».

Ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου υποψήφιος αντίπαλος του Ερντογάν

Ο εξακομματικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε απόψε ότι επέλεξε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) ως υποψήφιο για την προεδρία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Ο Κιλιτσντάρογλου θα βρεθεί στις 14 Μαΐου αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια. «Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιός μας για τις προεδρικές», είπε ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κόμματος, στην Άγκυρα, όπου συνεδρίαζαν οι πρόεδροι των έξι κομμάτων.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι Κούρδοι αναμένεται να στηρίξουν πιο εύκολα τον Κεμάλ Κιλιντζάρογλου. Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα του Τούρκου προέδρου με ποσοστό 29% – 33%. που μοιάζει να έχει πάρει «εκλογική ανάσα» μετά την κρίση στους κόλπους της αντιπολίτευσης, καθώς εδώ και πάνω από έναν χρόνο έμοιαζε να είναι συμπαγής, με κοινό πρόγραμμα

Recommended For You

About the Author: efoni