Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις επαφές και τις ομιλίες του στις ΗΠΑ με αφορμή την επίσκεψή του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση της Endeavor Greece με τίτλο «The Future of AI Elsewhere» στο Σαν Φρανσίσκο, στο πλαίσιο της παρουσίας του στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στο επίκεντρο της ομιλίας του βρέθηκε η ανάγκη διατήρησης της πορείας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η χώρα ενώ προειδοποίησε πως «δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει εκτροχιασμός».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «πιστεύω ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση πρέπει να αφορά το μέλλον και όχι το παρελθόν» ενώ πρόσθεσε πως «καθώς μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο της θητείας μας, προσπαθώ να περιγράψω το όραμά μου για την Ελλάδα του 2030 διότι τότε θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους».
Ο πρωθυπουργός, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπενθύμισε «ότι όποια πρόοδος έχουμε πετύχει μπορεί να είναι εύθραυστη. Στην πολιτική δεν χρειάζονται πολλά για να εκτροχιαστεί μια καλή πρωτοβουλία. «Αν, για παράδειγμα, μια κυβέρνηση αποφάσιζε ξανά να δαπανά πέρα από τις δυνατότητες της χώρας, δεν θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να αντιδράσουν οι αγορές ομολόγων».
Πιο αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Θεωρώ υποχρέωσή μου να υπενθυμίζω ότι έχουμε περάσει μια πολύ δύσκολη διαδρομή, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πρέπει να προστατεύσουμε όσα έχουμε πετύχει. Όμως, τελικά, κάθε εκλογή είναι -και πρέπει να είναι- μια συζήτηση για το μέλλον. Και πιστεύω ότι έχουμε παρουσιάσει ένα αναλυτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για το πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι ήδη αρκετό καιρό στην εξουσία. Πρέπει να πείσεις τους πολίτες ότι εξακολουθείς να διαθέτεις την ενέργεια, τη διάθεση, τις ιδέες και την εμπειρία – και η εμπειρία έχει σημασία- για να συνεχίσεις να πηγαίνεις τη χώρα μπροστά. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να το κάνω μέχρι τις επόμενες εκλογές».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον με τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν στα χρόνια της κρίσης. Σήμερα η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ παράλληλα μειώνουμε το δημόσιο χρέος μας με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
«Η Ελλάδα επωφελήθηκε με χρηματοδότηση ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα πολύ σημαντικό ποσό που επενδύθηκε στη χώρα, και μάλιστα σε κρίσιμους τομείς, όπως η πράσινη μετάβαση και η τεχνολογία» κάνοντας αναφορά στο gov.gr. και τις υποδομές μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη με τον νέο και πολύ ισχυρό υπερυπολογιστή, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο Λαύριο μέσα στους επόμενους μήνες.
Φιλοδοξία μου είναι να γίνει η Ελλάδα ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στον κόσμο και πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να το πετύχουμε. Θέλω όμως η Ελλάδα να είναι επίσης γνωστή ως μια καινοτόμος και εξωστρεφής χώρα, ικανή να προσελκύει ξένες επενδύσεις αλλά και να εξάγει τεχνογνωσία στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Και θεωρώ ότι υπάρχουν ήδη πολύ θετικές ενδείξεις ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ κατέληξε λέγοντας πως «η Ελλάδα σήμερα αποπληρώνει το χρέος της με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό», ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «θεωρώ ότι έχουμε πλέον πείσει τις κεφαλαιαγορές πως είμαστε σε θέση να αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Παράλληλα, καταγράφουμε πρωτογενή πλεονάσματα».