Τεράστια επένδυση – Η Microsoft επενδύει 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Την μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα, εδώ και 28 χρόνια, ύψους 1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε από το Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επένδυση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σημείωσε πως «μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, στη γέννηση μιας σημαντικής καινοτόμας επένδυσης με πολυεπίπεδη σημασίας».

«Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι κάτι που ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, θα υπάρξουν τρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων και οι εκτάσεις βρέθηκαν στην Αττική.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το συνολικό όφελος της επένδυσης σε βάθος χρόνου μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, αλλά το όφελος από την προστιθέμενη αξία είναι πολύ μεγαλύτερο».

«Η κυβέρνηση μας έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως τον πιο κρίσιμο βραχίονα για να κάνει η χώρα ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Γίνεται πραγματικότητα κάτι που άλλοτε θα έμοιαζε απίθανο. Προσδοκώ όμως και σε νέες δουλειές, περίπου 100.000 θέσεις εργασίας. Ως πρωθυπουργός όμως περιμένω περισσότερα», σημείωσε ακόμα.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «βήμα εκδημοκρατισμού την εν λόγω επένδυση στον καιρό των fake news» και επισήμανε πως «κάθε ασφαλής χρήση της πληροφορίας προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και εγγυάται την ίδια την ασφάλεια των συναλλαγών».

«Μειώνονται οι ψηφιακές αποστάσεις, μειώνονται και οι κοινωνικές αποστάσεις. Να έχουν πρόσβαση όλοι σε λογικό κόστος σε όλες αυτές τις υπηρεσίες. Να καταπολεμήσουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Ως πολίτης προσδοκώ φθηνότερες και πιο γρήγορες ψηφιακές υπηρεσίες. Τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιμένω να βοηθηθούν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της και τώρα αποκτά και το cloud της. Ανοίγεται μπροστά μας μια νέα λεωφόρος» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ είπε πως είναι «η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «η επένδυση αυτή δείχνει στήριξη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν το κάνουμε σε όλες τις χώρες, ούτε ελαφρά τη καρδία. Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Microsoft.

«Το 2021 το 100% του ηλεκτρικού ρεύματος που θα τροφοδοτεί όλα τα data centers μας θα προέρχεται από ΑΠΕ. Το ζητούμενο είναι πως εδώ μιλάμε για το ηλεκτρικό ρεύμα του αιώνα και το φέρνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για ταχύτητα πρόσβασης στο υπολογιστικό κομμάτι. Θα είναι σαν να έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στη διπλανή πόρτα. Θα βασιζόμαστε σε υπηρεσίες υπολογισμού με μια τρομακτική ταχύτητα σαν την ταχύτητα του φωτός».

«Μιλάμε για νέες ευκαιρίες για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει την απόφαση της επένδυσης μας αν δεν είχαμε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης» υπογράμμισε.

«Τα data center θα απασχολήσουν τις επικεφαλίδες αλλά νομίζω ότι θα σημαίνει πολλά ότι θα έχουμε προγράμματα κατάρτησης σε χιλιάδες ανθρώπους τα επόμενα 5 έτη».

Παράλληλα ανέφερε πως «Τον Ιανουάριο συνάντησα τον Κ.Μητσοτάκη στο Νταβός και μου είπε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις. Ήταν πολύ πειστικός».

Recommended For You

About the Author: efoni