Ενστάσεις για τις διατάξεις που επιχειρούν να ρυθμίσουν την μέριμνα όταν παράλληλα υπάρχουν και καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παντελής Μποροδήμος, ενώ θετική γνώμη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου οικογενειακών σχέσεων ΓΟΝ.ΙΣ. Την ανάγκη για εξατομικευμένη εξέταση των υποθέσεων πρότεινε και η κ. Αικατερίνη Τρίμμη μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Στην από κοινού μέριμνα δεν είμαστε αντίθετοι. Θεωρούμε ότι ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και ήταν ενοχλητικό ότι τα δικαστήρια συνήθισαν να απονέμουν την επιμέλεια των παιδιών ως έπαθλο στον ένα γονέα και ο άλλος εξαφανιζόταν από την ζωή του παιδιού. Ζούσαμε καταστάσεις που ο γονέας από πρωταγωνιστής στην ζωή του παιδιού γινόταν ο γονιός του δεύτερου σαββατοκύριακου το μήνα. Συμφωνούμε με αυτό αλλά διαφωνούμε με την ισόχρονη επιμέλεια. Ο όρος εξίσου θα προκαλέσει προβλήματα. Εισάγεται η υποχρεωτική εναλλασσόμενη κατοικία με την οποία εμείς έχουμε διαφωνίες» είπε ο κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Την οριζόντια ρύθμιση του ζητήματος επικρότησε ο κ. Ιωάννης Παπαρηγόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Συνεπιμέλεια, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούν να ισχύουν διαφορετικά πράγματα για κάθε παιδί γιατί τα δικαιώματα του παιδιού είναι κοινά». Ταυτόχρονα, για μια εξαιρετικά σημαντική νομοθέτηση έκανε λόγο ο κ. Δημήτρης Δουλιώτης από τον σύλλογο «Ενεργοί Μπαμπάδες» λέγοντας: «Το νομοσχέδιο εστιάζει στα παιδιά και στο δικαίωμά τους να ανατρέφονται ισόχρονα. Αγαθές προθέσεις αλλά για να επιτελέσει το κοινωνικό του έργο καθίστανται αναγκαίες ορισμένες τροποποιήσεις για να μην επαναληφθούν παγιωμένες νομολογίες», Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η γενική καταγραφή του μαχητού τεκμηρίου 1/3 στον χρόνο επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, αφήνει περιθώρια κατάχρησης και καταστρατήγησης.

Αντίθετη στις προωθούμενες διατάξεις δήλωσε η κ. Ολγα Γκίνη της Χριστιανικής Ένωσης Νεανίδων, ενώ από την Εταιρεία Οικογενειακού Δικαίου η κα Κατερίνα Φουντουδάκη ανέφερε ότι «δεν νοείται οριζόντια ρύθμιση». Όπως εξήγησε, «δεν μπορεί η γονική μέριμνα να ασκείται 50 – 50 όταν αυτό το ποσοστό δεν ίσχυε ούτε όταν τα ζευγάρια διέμεναν μαζί. Δεν χρειαζόταν καμία συγκλονιστική μεταρρύθμιση αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις για την διόρθωση στην εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου». Τέλος, η κ. Αναστασία Γκολιομύτη του γυναικείου σωματείου «Μωβ» ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πως «Η διατροφή πρέπει να καθορίζεται βάσει των εισοδημάτων των γονέων και των αναγκών των παιδιών και όχι με βάση το χρόνο που διαμένουν τα παιδιά με τον κάθε γονέα».