Άρση μέτρων: Οι ανακοινώσεις από Κικίλια και Σκέρτσο

Στην ενημέρωση -όπως κάθε Τετάρτη- του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συμμετείχε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 2489 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 1.063 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 226.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι στο τέλος της ημέρας αναμένεται να φτάσουμε τους 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθούν περίπου 106.000 εμβολιασμοί. Το ποσοστό εμφάνισης των πολιτών στα ραντεβού αγγίζει το 97%.

Για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ανέφερε ότι «τα νησιά μας είναι στρατηγικό μας πλεονέκτημα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως από αύριο Πέμπτη, 13 Μαΐου ,αίρεται η αναστολή κανονικών αδειών των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Σκέρτσος: Η άρση των περιορισμών δεν αύξησε τα κρούσματα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος παρουσίασε κάρτες με στοιχεία που δείχνουν πως η σταδιακή άρση των περιορισμών το τελευταίο διάστημα δεν αύξησε τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα, μιλώντας για συνεχή αποκλιμάκωση των νέων μολύνσεων τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Self tests και εμβόλια

Ακολούθως τόνισε πως ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 8.000.000 δωρεάν self tests, από τα οποία προέκυψαν 11.532 θετικά κρούσματα, τα οποία -εφόσον στην πλειοψηφία τους αφορούσε σε ασυμπτωματικούς πολίτες- δεν θα γίνονταν έγκαιρα αντιληπτά και η διασπορά του ιού θα ήταν μεγαλύτερη στην κοινότητα.

Αναφορικά με τα εμβόλια, είπε πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τουλάχιστον το 50% των πολιτών της χώρας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Γιατί αίρονται οι περιορισμοί

Ο κ. Σκέρτσος απάντησε στην συνέχεια στο ερώτημα «γιατί ανοίγουμε με τόσα κρούσματα ενώ πέρυσι ανοίξαμε με λιγότερα». Ο ίδιος τόνισε πως φέτος έχουμε εμβόλια ενώ πέρυσι όχι, φέτος κάνουμε χιλιάδες τεστ καθημερινά ενώ πέρυσι πολύ λιγότερα, αλλά και γιατί το ποσοστό ανοσίας έχει αυξηθεί.

Έτσι, ανακοίνωσε πως από αυτή την Παρασκευή, 14 Μαΐου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 00.30, τα SMS καταργούνται, ενώ θα επιτρέπονται πλέον και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.H εστίαση θα εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς μουσική.

Ανακοίνωσε, ωστόσο, πως για όλο τον Μάιο στην εστίαση δεν θα επιτρέπεται η μουσική, ενώ θα πηγαίνουμε στα νησιά είτε έχοντας εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχοντας κάνει τεστ (μοριακό, rapid ή self test), είτε έχοντας βεβαίωση νόσησης από τον κορονοϊό.

Εστίαση: Τι ώρα θα κλείνουν μπαρ και εστιατόρια – Επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας

Σχετικά με το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι θα ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα συμπαρασύροντας έτσι και τη λειτουργία της εστίασης, η οποία θα παραμένει ανοιχτή ένα τέταρτο πριν την έναρξη απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Δείτε τα πιο βασικά μέτρα σε κάρτες

 

 

Recommended For You

About the Author: efoni