Προνόμια εμβολιασμένων: Τι θα ισχύσει από τις 15 Ιουλίου

Διαχωρισμός σε αμιγείς και μεικτούς χώρους στην εστίαση και την ψυχαγωγία, για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες και για μη εμβολιασμένους αντίστοιχα. Τι θα ισχύει για τους εργαζόμενους και τους πελάτες σε κάθε περίπτωση.

Ο διαχωρισμός σε αμιγείς και μεικτούς χώρους θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Ιουλίου με τον στόχο που έχει τεθεί να είναι τριπλός, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στις ανακοινώσεις τους οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επικρατείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Γεραπετρίτης αντίστοιχα. Αναλυτικά:

  1. Να προσφερθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για εμβολιασμό, ο οποίος αποτελεί διαβατήριο υγείας για την Ελλάδα
  2. Να δημιουργηθεί πλέγμα προστασίας σε χώρους με υψηλό συνωστισμό
  3. Να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί

 

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι θα ισχύει στη χώρα από τις 15 Ιουλίου

Σε δύο κατηγορίες χωρίζονται από τις 15 Ιουλίου οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Στην πρώτη περίπτωση, στους αμιγείς χώρους, θα έχουν πρόσβαση όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Στη δεύτερη περίπτωση, ήτοι στους μεικτούς χώρους, θα μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή ράπιντ τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια και καφέ, που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας. Οι μεικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους, ενώ σε θέατρα και κινηματογράφοι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

«Ο έλεγχος θα γίνεται από ψηφιακή εφαρμογή που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τους υπαίθριους χώρους θεαμάτων με καθήμενους, όπως θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες.

Αν έχουν δηλωθεί ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη το 85% της χωρητικότητάς τους, χωρίς χρήση μάσκας. Αν έχουν δηλωθεί ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:

  • 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων
  • 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων
  • 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Σε όσους θελήσουν να μας πουν ότι αυτά τα όρια είναι χαμηλά, όλοι μαζί πείθουν τους συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο και τα αφήνουμε όλα πίσω μας» πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

Τρίτη κατηγορία είναι τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και τα κλαμπ είτε είναι ανοιχτά είτε κλειστά. Αν είναι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας, ενώ αν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους.

Το επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι η θέσπιση υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό δομών υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων και νέους τρόφιμους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Συνιστά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε πεδία τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα ώστε να διαφυλάσσεται ο πληθυσμός από την διασπορά του ιού» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στα γήπεδα, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν τους προηγούμενους έξι μήνες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και 85% πληρότητα.

«Να το κάνουν όλες οι ομάδες γιατί οι επιστήμονες λένε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μίξη εμβολιασμών και ανεμβολίαστων», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι ανήλικοι θα εισέρχονται σε όλους τους χώρους με την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης από τους γονείς τους για την διενέργεια self test.

Καταστήματα για εμβολιασμένους και μη: Ερωτήσεις – Διευκρινίσεις

– Πώς θα αναγνωρίζω αν ο χώρος είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτός;
Θα υπάρχει ειδική σήμανση στην είσοδο

– Ανεμβολίαστος που αρνείται το τεστ, μπαίνει σε εστιατόριο, μπαρ κλπ;
Θα απαγορεύεται η είσοδος

– Καλύπτεται νομικά ο επιχειρηματίας;
Ναι. Κοινή υπουργική απόφαση

– Self test γίνεται δεκτό;
Όχι, μόνο pcr ή rapid

-Η υποχρεωτικότητα αφορά και τους υπαλλήλους;
Όχι. Αφορά μόνο τους πελάτες.

-Από ποιον θα γίνεται ο έλεγχος;
Ίδιες αρχές που γίνονται και σήμερα

 

Recommended For You

About the Author: efoni