Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρουκς της Οξφόρδης ανασκόπησαν δημοσιευμένες έρευνες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της λοίμωξης από SARS-COV-2 στον εγκέφαλο, αλλά και στα πιθανά βραχυπρόθεσμα ή μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ένας στους πέντε ασθενείς που νόσησε με Covid-19 θα υποστεί σοβαρές διαταραχές της γνωστικής λειτουργίας και της αντιληπτικής του ικανότητας, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας.
Ενδεικτικά, σε μία από τις μελέτες που εξετάστηκαν, το 95% των ασθενών με COVID-19 έπασχαν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), ενώ άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι ποσοστό 17-42% των ασθενών βίωναν συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη.
Στα βραχυπρόθεσμα προβλήματα περιλαμβάνονται η διαταραχή της προσοχής (αναφέρθηκε από το 45% των ασθενών) και της μνήμης (13-28% των ασθενών). Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αφορούσαν κυρίως συναισθηματικές διαταραχές και κόπωση, καθώς και διαταραχή της προσοχής (αναφέρθηκε από το 44% των ασθενών) και της μνήμη (28-50% των ασθενών). Σημαντικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας από τις διαταραχές ψυχικής υγείας
«Η κατανόηση των νευροψυχιατρικών και γνωστικών επιπτώσεων της COVID-19 είναι σημαντική, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από τον κορονοϊό και πολλά περιστατικά δεν διαγιγνώσκονται. Οι καταστάσεις αυτές επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να εργάζονται αποτελεσματικά, να οδηγούν, να διαχειρίζονται τα οικονομικά, να λαμβάνουν αποφάσεις και να συμμετέχουν στις καθημερινές οικογενειακές δραστηριότητες. Ακόμα και αν ένα μικρό τμήμα των ασθενών βιώνει νευροψυχιατρικές επιπλοκές, οι επιπτώσεις στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα είναι σημαντικές», σημειώνει ο Δρ. Sanjay Kumar, λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπρουκς.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Psychology .