Μιχάλης Βρεττός στη «Φωνή»: Στην πολιτική περιμένεις το χειροκρότημα στο τέλος

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αχαρνών, κος Μιχάλης Βρεττός σε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στη «Φωνή». Η εξωστρέφεια του Δήμου τα τελευταία χρόνια, οι δημότες σε πρώτο πλάνο και τα παραπολιτικά σενάρια ρήξης στη Διοίκηση.

Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια

Κύριε Βρεττέ, ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αχαρνών τα τελευταία 2μιση χρόνια, ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα έργα της θητείας σας και ποια είναι στην ατζέντα σας για το επόμενο διάστημα;

Ξεκινώντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο σημαντικότερο έργο που έχει γίνει στο Δήμο μας αυτά τα 2μιση χρόνια και δεν είναι άλλο από το ότι έχει καταφέρει να αποκτήσει μια άλλη σχέση με το δημότη, να αποκτήσει απέναντι στους άλλους κρατικούς φορείς την φερεγγυότητα που του έλειπε και να αποκτήσει, επιτέλους, την εξωστρέφεια που χρειάζεται. Είναι πάρα πολύ σημαντική η συμμετοχή όλων μας. Επιλέξαμε να μην είμαστε απλοί διαχειριστές της κατάστασης που υπήρχε τα τελευταία χρόνια. Ήρθαμε σε ρήξη με ό,τι πλήγωνε την πόλη, για να το αλλάξουμε. Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για τις ταμπέλες, όταν πρωταρχικό ρόλο έχει ο ίδιος ο δημότης. Αυτά ,βέβαια, τα αποτελέσματα είναι το αντίκτυπο πολλής δουλειάς, τόσο με την μείωση των εξόδων, όσο την εξορθολόγησή τους. Και φυσικά με την αύξηση των εσόδων, που είναι αρκετά επίπονο κομμάτι, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τους δημότες.

-Καταφέρατε και εν μέσω πανδημίας να αυξήσετε τα έσοδα;

Η αύξηση και η μείωση των εσόδων, είναι πάντα τηρουμένων των αναλογιών μιας κρίσης που από υγειονομική, έγινε οικονομική και αφορούσε συνολικά τους κρατικούς φορείς. Ο Δήμος Αχαρνών πρωτοστάτησε προκειμένου να «παγώσουν» τα δημοτικά τέλη σε επιχειρήσεις , στη διάρκεια της πανδημίας, μειώσαμε τα δημοτικά τέλη, πολύ πριν τον κορονοϊό, σε επιχειρήσεις δημοτών που το είχαν ανάγκη έπειτα από μεγάλη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Εσωτερικών. Μέσα από τη διαχείριση, λοιπόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καταφέραμε να αποκτήσουμε την ευελιξία να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδά μας.

-Άρα, τελικά, τουλάχιστον στο οικονομικό σκέλος, ο Δήμος Αχαρνών είναι ένας «υπερήφανος» Δήμος;

O Δήμος Αχαρνών, είναι έτσι κι αλλιώς, ένας «υπερήφανος» Δήμος, αλλά θα πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο, ότι ένα Δήμο τον φτιάχνουν οι δημότες του. Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, μπορεί να κάνει έργα αλλά, ουσιαστικά, το επίπεδο που κρατάει μία πόλη, το παράγουν οι πολίτες του. Έχω πολλή μεγάλη εμπιστοσύνη στους δημότες ότι έχουν την θέληση να αλλάξουν αυτή την πόλη και εμείς ως εκλεγμένη παράταξη, έχουμε την «εντολή» τους για να αλλάξουμε τα πράγματα και να τα πάμε προς το καλύτερο.

Κεφάλαιο στολισμός των Χριστουγέννων, που άκουσε πολλά, αλλά οι πολίτες μετά από χρόνια φάνηκαν να ευχαριστιούνται ιδιαιτέρως από τη στολισμένη πλατεία και τις επιμέρους περιοχές. Τι απαντάτε σε όσους κατακρίνουν την δαπάνη των χρημάτων για τον στολισμό;

Για μένα, το ποσό το οποίο δαπανήθηκε, ήταν πολύ μικρό. Και σας το λέω, καθώς ο καθένας για να αξιολογεί, θα πρέπει και να γνωρίζει. Κυρίως οι δημότες. Πόσο κοστολογεί ένας δημότης τους δυνητικούς πελάτες που προσέλκυσε ο Δήμος Αχαρνών, μέσα στην κεντρική πλατεία, με τον στολισμό αυτό; Nαι μεν με το στολισμό αυτό δαπανήσαμε χρήματα, αλλά καταφέραμε να φέρουμε στην κεντρική αγορά περισσότερους από 100.000 δημότες. Αρά λοιπόν, όταν κάποιος δημότης μπει στη διαδικασία να φέρει το παιδί του να κάνει όλες τις δωρεάν δραστηριότητες που προσέφερε ο Δήμος Αχαρνών, πόσο το κοστολογεί; Tα προηγούμενα χρόνια, ο κόσμος έφευγε προς άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να χάνει χρήματα η τοπική αγορά, ίσως εκατομμύρια ευρώ. Πόσο κοστολογούμε λοιπόν το χαμόγελο και την ευχαρίστηση ενός μικρού παιδιού ή την καλή διάθεση ενός γονέα να επισκεφτεί την κεντρική πλατεία του Δήμου του; Δεν κοστολογείται αυτό και για αυτό επιμένω, όπως προείπα, πως είναι πολύ λίγα τα χρήματα που δαπανήσαμε και ευελπιστώ του χρόνου να έχουμε ακόμη πιο ευφάνταστο στολισμό, μεγαλύτερη αύξηση της τοπικής αγοράς. Μην ξεχνάτε, εξάλλου, ότι καταφέραμε να γίνουμε θετική είδηση με αυτόν τον στολισμό, φέραμε κόσμο από άλλες περιοχές και πρέπει οι καταστηματάρχες να εκμεταλλεύονται τέτοιες πρωτοβουλίες .

-Η σύμπραξη που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβρη του 2020, ήταν ωφέλιμη για το Δήμο;

Θα ξεκινήσω, λέγοντάς σας μία φράση που συνηθίζω να επικαλούμαι, όταν απαντώ για το Δήμο Αχαρνών. Το πρόβλημα των προηγούμενων ετών δεν ήταν οικονομικό αλλά διοικητικό. Άλλωστε οι λανθασμένες διοικήσεις, φέρνουν τα οικονομικά προβλήματα. Στην περίπτωση της σύμπραξης, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, νέοι άνθρωποι, νέα μυαλά και νέες ιδέες να συστρατεύονται σε μια διαχείριση που γίνεται τα τελευταία δυόμιση χρόνια και μόνο προς τη θετική πλευρά το βλέπω αυτό. Η παράταξή μας είναι ανοιχτή και σε νέες συνεργασίες, με ανθρώπους που είναι ακόμα και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.

Πολλοί είδαν το «ρήγμα» στις σχέσεις των μελών της Διοίκησης, δεδομένου ότι η επιλογή του Δημάρχου στις πρόσφατες δημαιρεσίες για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ,δεν υπερψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά. Ισχύουν οι φήμες;

Οι δημαιρεσίες πέρασαν, οι εκλογές ανέδειξαν για Πρόεδρο του ΔΣ έναν έμπειρο Αυτοδιοικητικό και οι εργασίες του Δημοτικού Συμβουλίου είναι έτοιμες να συνεχιστούν με τον άνθρωπο που επέλεξε η πλειοψηφία μας. Μάλιστα, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η παράταξή μας, η οποία γεννήθηκε από τα σπλάχνα της κοινωνίας, λειτουργεί Δημοκρατικά σε όλες τις διαδικασίες της. Και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κανένα ρήγμα, συνεχίζουμε όλοι μαζί ενωμένοι, με μπροστάρη τον Δήμαρχό μας, με μοναδικό μας αντίπαλο τα προβλήματα του τόπου και αυτοσκοπό μας την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Όσοι βλέπουν στρατόπεδα θα πρέπει να αναθεωρήσουν ή να μας εξηγήσουν τι ακριβώς βλέπουν, που δεν το βλέπουμε εμείς.

 

Είστε ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και μάλιστα πολλές φορές, δεν διστάζετε να απαντήσετε σε κριτικές. Θεωρείτε ότι, πλέον, η πολιτική ασκείται και με αυτόν τον τρόπο;

Τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα, πια, τόσο στην κοινωνία, όσο και στην πολιτική. Είμαι ένας άνθρωπος, που θέλω να έχω επικοινωνία με το λαό που με εκλέγει, με κάθε τρόπο. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας, κλεισμένοι στα γραφεία μας, δεν είχαμε τη δυνατότητα να βρεθούμε με τον κόσμο, οπότε ναι, είμαι ανοιχτός σε κάθε κριτική που ασκείται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σίγουρα επιθυμώ την επικοινωνία, με κάθε τρόπο με τους δημότες. Μάλιστα, εξαιτίας της μεγάλης αλληλεπίδρασης των μέσων αυτών, βλέπω για πρώτη φορά τους δημότες μας να έχουν τόσο μαζική συμμετοχή, ανεξαρτήτως προσώπων, και να ασχολούνται με τα δρώμενα του δήμου, να προτείνουν ιδέες. Από την πρώτη στιγμή, σαν παράταξη, είχαμε αυτό ως σχέδιο δράσης. Μια παράταξη ανοιχτή και μια διοίκηση που θα δίνει λόγο στους δημότες, με όποιο μέσο.

-Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει μεγάλη μερίδα πολιτών, που παρακολουθούν τα δημοτικά 

Εμείς για πρώτη φορά, δώσαμε τη δυνατότητα της συμμετοχής πολιτών στα δημοτικά συμβούλια, είτε με το να τα παρακολουθούν, είτε με την υποβολή ερωτήσεων, που λαμβάνονται υπόψη από το Προεδρείο και απαντώνται στα επόμενα δημοτικά συμβούλια. Το αν θέλει βέβαια να το παρακολουθήσει κάποιος, είναι δικαίωμά του.

Μπορούν οι πολίτες να αντικαταστήσουν την αντιπολίτευση στην οποία διοίκηση με την «δύναμη» που έχουν πια, με το πληκτρολόγιο τους;

Είναι τεράστια η δύναμη που έχει ο δημότης και είναι αυτός που μας δίνει και τη δύναμη να προχωρήσουμε σε αυτή τη διοίκηση. Ο Δήμαρχος έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι θέση σε αυτή τη διοίκηση, έχουν και οι απλοί δημότες. Απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε δημότη να συμμετέχει σε κάθε φορέα, για να μπορεί να κρίνει από κοντά το έργο μας και να συμμετέχει σε αυτό.

-Η γνώμη σας για την εκλεγμένη αντιπολίτευση;

Ο καθένας κρίνεται από το έργο του και τις πράξεις του, και αυτό καλό είναι να το παρακολουθούν και οι δημότες. Θεωρώ σημαντικό παράγοντα την Αντιπολίτευση για να παράξει μια διοίκηση έργο. Δυστυχώς, στην περίπτωση του Δήμου Αχαρνών, δεν υπάρχει συμμετοχή από τη μεγαλύτερη μερίδα της Αντιπολίτευσης. Προφανώς, αυτό πηγάζει από την απογοήτευση που έχουν από τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019. Εμείς, έχουμε απευθύνει πολλές φορές πρόσκληση για να συμμετέχουν είτε με προτάσεις, είτε με διάφορους τρόπους συνεργασίας, χωρίς καμία ανταπόκριση. Αυτό το αφήνω στην κρίση του αχαρναϊκού λαού. Κάθε διοίκηση, ακόμα κι αν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται νέες προτάσεις!

– Μετά από τόσα χρόνια, τι είναι αυτό που έχετε κρατήσει από το πολιτικό σας ξεκίνημα;

Το 2010, ο Σωτήρης Ντούρος μου έδωσε την δυνατότητα να συμμετέχω στα κοινά. Στη συνέχεια, πήρα τη δύναμη από τον αχαρναϊκό λαό, κατατάσσοντας με στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου, μπαίνοντας στη διοίκηση. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην Δήμαρχο, τον οποίο αποκαλώ και πολιτικό μου πατέρα που διαμόρφωσε την πολιτική μου σκέψη, τον Σωτήρη τον Ντούρο. Κατάφερα να μετουσιώσω τις ιδέες που είχα σαν δημότης, καθώς ο πρώην δήμαρχος, άφηνε τους συνεργάτες του να εκφραστούν, δίνοντας μας τα εργαλεία που έπρεπε. Αν και πολύ μικρός, πήρα μέρος, στην αλλαγή που ήθελα να δω να συμβαίνει στον τόπο μου και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Στην πορεία, διετέλεσα για 5 χρόνια, μέρος της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου, ένα μεγάλο σχολείο που σε
μαθαίνει πολλά.

-Υπάρχει επόμενο βήμα για σας ή συνεχίζετε μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης, Σπύρο Βρεττό και το 2023;

Πολλές φορές, συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, έχουν κάνει το λάθος να αποφασίζουν χωρίς την άποψη των δημοτών. Ακριβώς επειδή, όπως προείπα, επιδιώκω και έχω συνεχή επικοινωνία με τους συνδημότες μου, περιμένω την επιλογή τους, τόσο για μένα, όσο και για την παράταξη στην οποία συμμετέχω. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο Δήμαρχο, Σπύρο Βρεττό και για την μέχρι τώρα πορεία του, αλλά και για το όραμα το οποίο έχει για την πόλη μας. Στην πολιτική, όπως και στο θέατρο, περιμένεις το χειροκρότημα στο τέλος. Οι δημότες θα μας πουν τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα και, μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι η απόφασή τους είναι να προχωρήσουμε.

-Τελικά, θα λέγατε ότι κάτι αλλάζει στο Δήμο Αχαρνών;

Δεν αλλάζει κάτι, αλλάζουν πολλά. Από την πρώτη στιγμή, είχαμε την πρόθεση να φτιάξουμε το Δήμο. Αρκεί να έχουμε την υπομονή και τη θέληση να το δούμε. Και επιτρέψτε μου, κλείνοντας, απευθυνόμενος στους δημότες μας να τους πω, ότι η Δημοτική Αρχή θα είναι πάντα δίπλα τους, θα σκέφτεται και θα δρα πάντα προς όφελός τους.

-Σας ευχαριστώ πολύ.

*O Κύριος Βρεττός είναι επίσης Αντιδήμαρχος Πολιτικού Σχεδιασμού & Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αχαρνών – Θρακομακεδόνων

Πηγή: Eφημερίδα « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni