Κορονοϊός: Μειώνονται οι μέρες της καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς

Στις πέντε ημέρες από τις δέκα που είναι σήμερα, μειώνεται η καραντίνα για τους πολίτες που είναι θετικοί στην covid-19 και είναι ασυμπτωματικοί ή με ελαφριά συμπτώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας επικαιροποιεί το πρωτόκολλο, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του αμερικανικού CDC.

Οι οδηγίες του CDC προβλέπουν ότι οι νέοι κανόνες θα αφορούν όσους έχουν μολυνθεί, είναι ανεμβολίαστοι, μερικώς εμβολιασμένοι, πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση.

Ο ασθενής θα μπαίνει σε απομόνωση από την πρώτη ημέρα που θα βρεθεί θετικός για πέντε ημέρες αντί για δέκα.

Στην λήξη του πενθήμερου αν παραμένουν ασυμπτωματικοί, τότε θα μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους αλλά με μάσκα παντού ακόμα και στο σπίτι για άλλες πέντε ημέρες.

Η επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα ανακοινωθεί μέσα στην ημέρα.

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ρ/σ του ΣΚΑΪ. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εξετάζονται αλλαγές στα όσα ισχύουν για το διάστημα καραντίνας, ενώ προανήγγειλε ότι τα νέα μέτρα, που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (27/12), τελικά θα έρθουν… πριν την Πρωτοχρονιά.

Τα τελευταία στοιχεία, όπως τα παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας. Ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε πως στην Αττική, πλέον, μιλάμε για 370% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως και 150% στην επικράτεια, κάτι που δείχνει ότι η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί.

Επίσης, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, για να εξετάσει την μείωση του διαστήματος της καραντίνας. Αυτό που εξετάζεται είναι η μείωση από τις 10 μέρες στις 5 για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, πιθανόν να υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας για άλλες πέντε ημέρες.

Οι τελικές αποφάσεις, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα ληφθούν από την Επιτροπή και η κυβέρνηση θα τις υποδεχτεί.

Recommended For You

About the Author: efoni