Υπερψηφίστηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου για το 2022

Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν το Τεχνικό πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Διονύσου για το 2022, στην Τακτική και Ειδική Συνεδρίαση, αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021.

Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Ενεργειακής Αναβάθμισης Στέφανος Κριεμάδης ήταν ο εισηγητής του Τεχνικού Προγράμματος, ενώ από πλευράς διοίκησης υπήρξαν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, τόσο από το Δήμαρχο Διονύσου Γιάννη Καλαφατέλη όσο και από τον συναρμόδιο Αντιδήμαρχο Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού & Υποδομών Γιάννη Φωτάκη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολεοδομίας και Έργων Βελτίωσης Υποδομών Χρήστο Παπαβασιλείου.

Ο κ.Κριεμάδης υπογράμμισε ότι για τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος λήφθηκαν υπόψη οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου από ίδιους πόρους και από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, τα αιτήματα των Δημοτικών Κοινοτήτων όπως αυτά στη συνέχεια αξιολογήθηκαν και ιεραρχήθηκαν καθώς και η δυνατότητα ωρίμανσης και υλοποίησης μέσα στο 2022 ορισμένων χρηματοδοτούμενων έργων.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίζεται σε 3 Υποπίνακες :

α. Υποπίνακας 1 με νέα έργα και μελέτες

β. Υποπίνακας 2 με χρηματοδοτούμενα έργα και μελέτες από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα

γ. Υποπίνακας 3 με συνεχιζόμενα και οφειλόμενα έργα και μελέτες

Το Τεχνικό Πρόγραμμα ως σημαντικό και αναπόσπαστο τμήμα του Σχεδίου του προϋπολογισμού του Δήμου Διονύσου για το έτος 2022, ανέρχεται στο ύψος των 11.741.626,68 €. Από αυτά τα χρήματα το ποσό των 11.372.213,35 € αφορά σε έργα που θα εκτελεστούν με χρηματοδότηση από άλλους φορείς, το ποσό των 369.413,33€ σε έργα που θα εκτελεστούν με χρηματοδότηση από το Δήμο, ενώ το ποσό των 2.208.782,39 € περιλαμβάνει τα συνεχιζόμενα και οφειλόμενα έργα και μελέτες του Δήμου. Στο Τεχνικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται οι προμήθειες και εργασίες που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται ακόμη ότι εφόσον εξασφαλιστούν στην πορεία πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα, θα συμπεριληφθούν και έργα που δεν υπάρχουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, τα οποία θα ενταχθούν με τροποποίησή του.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2022 περιλαμβάνει:

– Έργα ύδρευσης –αποχέτευσης
– Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του αστικού περιβάλλοντος (πλατείες, πεζοδρόμια, π.χ. κλπ)
– Συντήρηση οδικού δικτύου (ασφαλτοστρώσεις – λακκούβες)
– Αντιπλημμυρικά έργα
– Βελτίωση-ίδρυση κτιριακών εγκαταστάσεων, σχολικών κτιρίων
– Έργα αναπλάσεων
– Έργα για συντήρηση και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων
– Χρηματοδότηση για σύνταξη και ωρίμανση μελετών
– Εκπόνηση πολεοδομικών μελετών

Ακολούθησε η συζήτηση και υπερψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Διονύσου ο οποίος είναι ισοσκελισμένος στα 64.846.541,35 €, καθώς και του Ολοκληρωμένου Σχέδιο Δράσης για το 2022.

Στην αρχική του εισήγηση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Γιάννης Τσουδερός, υπογράμμισε ότι ο Προϋπολογισμός συντάχθηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο, λόγω των καταστάσεων που επέφερε η πανδημία ενώ επιπλέον μεσολάβησε η «Μήδεια» και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι αν και δεν υπάρχει ακόμη πλήρη εικόνα για το τελικό ύψος της ενδεχόμενης απώλειας λόγω της πανδημίας, έχουν καθοριστεί και οριοθετηθεί οι στόχοι που είναι η αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των πόρων και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με τη διαρκή αξιολόγηση και παρακολούθηση των λειτουργικών εξόδων και ιδιαίτερα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, το οποίο καλύπτεται και από τη συνεισφορά των δημοτών, καθώς και με την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προκύπτουν μέσα από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης.

Τέλος στην τοποθέτησή του ο κ. Τσουδερός επεσήμανε ότι αποτυπώνεται με σαφήνεια ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του Προϋπολογισμού με έργα και μελέτες που βελτιώνουν την αισθητική της πόλης μας, την ανάπτυξη των υποδομών, την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης στην Ομιλία του για τον Προϋπολογισμό ανέφερε ότι είναι αποτέλεσμα ομαδικής και επίπονης δουλειάς και ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν για τη σύνταξή του, αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ.Καλαφατέλης τόνισε τα εξής:

«Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στα 64.846.541,35 έναντι 57.421.827,47 € σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ένα βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι είναι ένας ρεαλιστικός, λιτός και απέριττος προϋπολογισμός, που αποτυπώνει  την κατάσταση έτσι όπως ακριβώς είναι. Είναι νομίζω κατανοητό σε όλους μας ότι οι συνθήκες τις οποίες είχαμε και έχουμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε, είναι έκτακτες και δύσκολες. Ο Δήμος μας βρέθηκε μέσα στον σκληρό πυρήνα πρωτοφανών καταστάσεων, όπως ήταν η θεομηνία «Μήδεια», οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και βέβαια η πανδημία του Covid-19  που συνεχίζεται ακόμη και αυτή τη στιγμή».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της πανδημίας και το κοινωνικό πρόσωπο που έδειξε ο Δήμος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο Δήμος μας όλο αυτό το διάστημα υποχρεώθηκε λόγω του Covid-19 να λειτουργήσει με μειωμένο προσωπικό, εφαρμόζοντας την τηλεεργασία αλλά και την αναγκαστική παροχή αδειών για την προστασία των ευπαθών ομάδων. Κατάφερε όμως να λειτουργήσει με ικανοποιητικό τρόπο επιλύοντας πολλές δύσκολες καταστάσεις και προβλήματα.

Είχαμε επίσης όλο αυτό το διάστημα το δύσκολο και επίπονο έργο καθαρισμού του Δήμου μας από εκατοντάδες χιλιάδες τόνους καύσιμης ύλης, κλαδιά, κομμένα αλλά και καμένα δέντρα. Παρά κάποιες επιχορηγήσεις που εγκρίθηκαν και τις οποίες περιμένουμε ακόμη να εισρεύσουν στα ταμεία μας, ήμασταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε αρκετά χρήματα από τον προϋπολογισμό μας. Αυτό μας δυσκόλεψε πολύ σε σχέση με την αναπτυξιακή διάσταση που θέλαμε να δώσουμε, προσπαθήσαμε όμως να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο ιδεατό και το εφικτό.

Όλη αυτή την περίοδο το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου μας ήταν εμφανές και διακριτό. Οι κοινωνικές μας δομές λειτούργησαν υποδειγματικά ανακουφίζοντας δεκάδες συμπολίτες μας ευπαθών κοινωνικών ομάδων με οικονομικές ή άλλες δυσκολίες. Να απευθύνω με την ευκαιρία ένα ευχαριστώ σε όλους τους χορηγούς μας που συνέδραμαν, φορείς, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Ακόμη, ενισχύσαμε στο μέτρο του δυνατού τις τοπικές επιχειρήσεις εφαρμόζοντας τα μέτρα ελάφρυνσης στο πλαίσιο της πανδημίας. Προστατέψαμε όλους τους πολίτες απέναντι στον Covid-19, δημιουργώντας Εμβολιαστικό Κέντρο στον Άγιο Στέφανο και εξασφαλίζοντας καθημερινούς διαγνωστικούς ελέγχους (rapid test).     

Να αναφέρω τέλος ότι με ενέργειές μας καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα ποσό γύρω στα 500.000 ευρώ, τα οποία θα δοθούν πολύ σύντομα σε πληγέντες συμπολίτες μας λόγω της «Μήδειας», όταν ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από τις υπηρεσίες, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά που θα χορηγηθούν αποζημιώσεις λόγω ζημιών από χιονοπτώσεις, κι αυτό βέβαια δεν ήρθε μόνο του. Το καταφέραμε μετά από μεγάλη πίεση που ασκήσαμε ως Δήμος Διονύσου προς κάθε κατεύθυνση».

Για Προϋπολογισμό που κατακλύζεται για πρώτη φορά από χρηματοδοτήσεις έργων 20.000.000 ευρώ περίπου και διψήφιο δείκτη απορροφητικότητας επενδύσεων , έκανε ακόμη λόγο ο Δήμαρχος Διονύσου, ο οποίος απευθύνθηκε στους επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας την ανάγκη συναίνεσης τουλάχιστον για τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου. Ακολουθεί το κλείσιμο της τοποθέτησής του:

«Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του φετινού προϋπολογισμού είναι ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατακλύζεται από χρηματοδοτήσεις. Ο Δήμος μας λόγω των συνθηκών χρησιμοποιεί ελάχιστα ίδια κεφάλαια, τα οποία παραμένουν για την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων που μόλις περιέγραψα. Ωστόσο, κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό από χρηματοδοτήσεις και ακολούθως για επενδύσεις, που προσεγγίζει σχεδόν τα 20.000.000 ευρώ. Ο δείκτης απορροφητικότητας επενδύσεων είναι μετά από καιρό σε διψήφιο νούμερο κι αυτό είναι κάτι που θα επιδιώξουμε να συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.   

Επανερχόμενος στις χρηματοδοτήσεις που πετύχαμε, να πω ότι στο φετινό προϋπολογισμό αποτυπώνεται μία λίστα μεγάλων έργων με τα οποία επιχειρούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές του Δήμου μας. Κατασκευή νέων σχολείων, σημαντικά έργα για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης και ενίσχυση του στόλου απορριμματοφόρων, μηχανημάτων έργου και άλλων οχημάτων του Δήμου συμπεριλαμβάνονται στις προτεραιότητές μας. Στα συνημμένα έγγραφα του Προϋπολογισμού αναφέρονται δεκάδες έργα τα οποία αν θέλετε μπορώ να απαριθμήσω στη συνέχεια. Είμαι περήφανος για όλα αυτά τα έργα που δρομολογήσαμε και ευελπιστώ να αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο την εικόνα του Δήμου μας τα επόμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά τα έσοδά μας να πω ότι παρά τις δυσκολίες εμφανίζουν αύξηση κατά 300.000 ευρώ στο 7μηνο. Αυτό βέβαια μένει να το δούμε και στη συνέχεια. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μια δυσκολία στην είσπραξη των τελών καθαριότητας. Αναφορικά τώρα με τις δαπάνες μας υπάρχει η ορθή οικονομική απεικόνισή τους σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι συνεχιζόμενες δαπάνες. Να αναφέρω με την ευκαιρία ότι η δική μας Διοίκηση ήταν αυτή που μετά από χρόνια έδωσε τις ωριμάνσεις στους εργαζομένους. Η δική μας Διοίκηση επίσης ήταν αυτή που αποπλήρωσε παλιές οφειλές νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά. Ο Δήμος μας  είναι πλέον φερέγγυος με  θετικό όνομα στην αγορά κι αυτό θέλω να το υπογραμμίσω.Δεν είμαστε πια μπαταχτσήδες!! 

Ένα πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουμε και θα φανεί και στο μέλλον είναι οι αυξήσεις στον ΕΣΔΝΑ για τα απορρίμματα αλλά και στην ενέργεια (ΔΕΗ / αγορά καυσίμων). Θα το δούμε όμως αυτό καλύτερα στην πορεία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στη συζήτηση του περσινού Προϋπολογισμού είχα πει ότι η Διοίκησή μας παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τα απρόβλεπτα γεγονότα  που είχε να αντιμετωπίσει, άντεξε κι έμεινε όρθια, καταφέρνοντας να βάλει υγιείς και στέρεες βάσεις για τη σταδιακή αλλαγή και το μετασχηματισμό του Δήμου Διονύσου, σε ένα σύγχρονο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έργα και υποδομές.  Φέτος, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα σημαντικά έργα τα οποία απαρίθμησα και τα οποία είναι μέσα στο φετινό προϋπολογισμό, είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει, τα οποία οφείλονται στην επιμονή μας και τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς. Όποιος δουλεύει παράγει, ακόμη και με λάθη. Μπορώ όμως να κοιτάξω στα μάτια τους πολίτες και να τους πω ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα. Ο αγώνας μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα εστιάσει στη βελτίωση της καθημερινότητας όπου εξακολουθούν και υπάρχουν προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε.

Θα ήθελα κλείνοντας την παρέμβασή μου να απευθυνθώ στους επικεφαλής και τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας.

Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές μας, πολιτικές ή άλλες, τόσο εμείς ως διοίκηση όσο κι εσείς όμως ως αντιπολίτευση, έχουμε σημαντική ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας κι ακόμη περισσότερο στις επόμενες γενιές. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ομονοήσουμε σε μερικά ζητήματα. Να ενώσουμε δυνάμεις και, γιατί όχι, να συμφωνήσουμε και να πάμε όλοι μαζί όπου επιβάλλεται.  Μπορούμε να διαφωνούμε, ακόμη και να τσακωνόμαστε κάποιες φορές, στα μεγάλα όμως θα πρέπει να βρούμε κοινό τόπο και να συμφωνούμε όπου είναι εφικτό. Είναι κάτι που το οφείλουμε στα παιδιά μας.  Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά θέματα για το Δήμο μας και εκεί θα πρέπει να φανεί στην πράξη η υπευθυνότητα όλων μας».  

Ακολουθεί βίντεο με ολόκληρη την Ομιλία του Δημάρχου Διονύσου αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2022.

ΒΙΝΤΕΟ

https://www.youtube.com/watch?v=DLujsCrJw1A&t=2s&ab_channel=%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A3%CE%94%CE%99%CE%9F%CE%9D%CE%A5%CE%A3%CE%9F%CE%A5

Recommended For You

About the Author: efoni