Κοριοί: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Ελλάδα

Αναστάτωση «κυριαρχεί» στη χώρα μας, αναφορικά με το ζήτημα της εμφάνισης κοριών, ειδικότερα μετά την είδηση ότι ξενοδοχείο στο παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάσθηκε να κλείσει μία πτέρυγα, ώστε να προχωρήσει σε απεντόμωση.

Ο υγιεινολόγοςΚώστας Ντελέζος, τόνισε ότι «υπάρχει μία γενίκευση του φαινομένου», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «ακόμη δεν είμαστε σε φάση να κάνουμε λόγο για κατάσταση συναγερμού», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Βρισκόμαστε σε μία φάση αυξημένης ετοιμότητας, αλλά όχι συναγερμού. Το περιστατικό στη Νέα Μάκρη μπορεί να συνδέεται με το Παρίσι, αλλά ίσως και όχι. Κοριούς είχαμε στην Ελλάδα, δε σημαίνει ότι εμφανίσθηκαν ξαφνικά. Απλώς, πέφτουν τα “φώτα” της δημοσιότητας στο θέμα», ανέφερε αρχικά.

«Φυσικά και είναι πολύ πιθανό να βρεθούν κοριοί σε οιοδήποτε σημείο της χώρας, σε ένα χωριό για παράδειγμα. Αυτό, λοιπόν, δε σημαίνει ότι έχουμε επιδημία. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν μία γενίκευση, όμως, ακόμη δεν είμαστε σε φάση να κάνουμε λόγο για κατάσταση συναγερμού, που θα οδηγούσε σε συντονισμένες απεντομώσεις. Προσέχουμε και παρατηρούμε την κίνηση του φαινομένου», συμπλήρωσε ο κ. Ντελέζος.

Ποιο κλίμα ευνοεί την εμφάνιση κοριών – «Αυτά πρέπει να αποφεύγουμε»

 

«Αποφεύγουμε να αγοράζουμε χρησιμοποιημένα στρώματα, ειδικά όταν προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκονται κοριοί μέσα τους. Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνεται πολύ καλός καθαρισμός γύρω – γύρω από τα στρώματα, στο κρεβάτι, το κεφαλάρι και επίσης, τα υπνοδωμάτια και το σαλόνι.

Η ιδανική θερμοκρασία για εμφάνιση και ανάπτυξη του κοριού είναι αυτή που κατεγράφη το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή 35℃ – 40℃. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, από την αύξηση που παρατηρείται στη ζώνη της Μεσογείου», επεσήμανε ο υγιεινολόγος.

Πώς προστατευόμαστε από τους κοριούς

«Όσον αφορά τους τρόπους καταπολέμησης, υπάρχει ο φυσικός –τον οποίο προτιμούμε όλοι– με ατμοκαθαριστή. Ουσιαστικά, ο θερμός ατμός καίει τόσο τα έντομα που έχουν εντοπισθεί, όσο και τα αυγά τους. Αποτελεί την πλέον βιολογική λύση. Σε καμία περίπτωση, δεν θα επιχειρήσουμε να ψεκάσουμε μόνοι μας· σεντόνια, ρούχα ή οπουδήποτε αλλού. Το είδαμε στη Γαλλία, είναι κίνηση πανικού», υποστήριξε ο Κώστας Ντελέζος.

«Για τον ξενοδοχειακό κλάδο, πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο με οδηγίες υγιεινής»

«Προς τον επισιτιστικό – τουριστικό κλάδο και τους ξενοδόχους, θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή, πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο με οδηγίες υγιεινής, τις οποίες οι υγιεινολόγοι έχουμε επεξεργασθεί και μπορούμε να τούς βοηθήσουμε. Για παράδειγμα, όταν ένας τουρίστας από τη Γαλλία φθάνει στην Ελλάδα, είναι καλό να παραμείνουν οι αποσκευές έξω από το δωμάτιο, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, έχουμε συστήσει κανονισμούς, με τους οποίους μπορούν να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία αυτήν την περίοδο, εφόσον θέλουν να αποφύγουν τη γενίκευση. Όπως κάναμε και στον κορονοϊό, δηλαδή», ολοκλήρωσε ο κ. Ντελέζος.

Πηγή: newsbomb.gr

Recommended For You

About the Author: efoni