Τζαμίλα αλ Σάντι: Ποια είναι η μοναδική υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε την αξιωματούχο της Χαμάς Τζαμίλα Αμπντάλα Τάχα αλ-Σάντι, ανέφερε η παλαιστινιακή οργάνωση στο ραδιόφωνο της Χαμάς. Η 68χρονη γυναίκα, ήταν μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και η πρώτη γυναίκα στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν το ραδιόφωνο της Χαμάς που επιβεβαίωσε τον θάνατό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Οκτωβρίου. Οι αναφορές δεν δίνουν λεπτομέρειες για τον τόπο του χτυπήματος, σημειώνουν μόνο ότι το πλήγμα έγινε τα ξημερώματα, μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο σύζυγός της, Aμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι ήταν ιδρυτικό μέλος και ηγέτης της Χαμάς. Σκοτώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ το 2004 από επίθεση με πυραύλους, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα.

O Αλ Σάντι, γνωστός και ως το «Λιοντάρι της Παλαιστίνης»

Το «Λιοντάρι της Παλαιστίνης» ήταν ένας από τους επτά συνιδρυτές της Χαμάς στην απαρχή της πρώτης Ιντιφάντα και ήταν γνωστός για την ακλόνητη δέσμευσή του να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και να αντιστέκεται στην παράνομη κατοχή, γεγονός που του προσέδωσε το παρατσούκλι «Λιοντάρι της Παλαιστίνης».

 

Η εκλογή της αλ-Σάντι τον Μάρτιο του 2021 ήταν σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς απόδειξη για το γεγονός ότι «το κίνημα της Χαμάς σέβεται τις Παλαιστίνιες γυναίκες, τον αγώνα, τον ηρωισμό και τις θυσίες τους» οπως έλεγαν εκείνη την εποχή.

Η ίδια η Αλ-Σάντι είχε δηλώσει τότε στο παλαιστινιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Aqsa ότι η παρουσία γυναικών στην ηγεσία της Χαμάς θα αποδειχθεί πολύτιμη για το μέλλον του κινήματος. «Ως (παλαιστινιακό) γυναικείο κίνημα, δεν ήμασταν επίσημα στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο παρελθόν, αλλά έχουμε συμμετάσχει στην οργάνωση και στη λήψη αποφάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο», είπε ο αλ-Σάντι.

Recommended For You

About the Author: efoni