Ευρωβουλή: Νέα πρόεδρος η Ρομπέρτα Μετσόλα

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Eίναι 43 ετών, από την Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. Εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, με 458 ψήφους ευρωβουλευτών.

Η Μέτσολα θα διαδεχθεί τον Νταβίντ Σασόλι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ήταν μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για τη θέση, μαζί με τον Ισπανό Σίρα Ρέγκο (ριζοσπαστική αριστερά), τον Πολωνό Κόσμα Ζλότοφσκι (ECR, ευρωσκεπτικιστές) και τη Σουηδή Άλις Μπα Κούνκε (Πράσινοι).

Η τελευταία τερμάτισε δεύτερη στην κούρσα, κερδίζοντας 101 ψήφους, με τη Σίρα να κερδίζει 58 ψήφους. Η θητεία του Σασόλι που έφυγε απο τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου, έληγε αυτή την εβδομάδα.

 

Η Μέτσολα, ανήκει στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τη Μέτσολα για την εκλογή της.

«Ως η τρίτη γυναίκα που θα ηγηθεί αυτού του ευγενούς σώματος, η σκληρή σου δουλειά και η αποφασιστικότητά σου είναι έμπνευση για όλους μας», αναφέρει η φον ντερ Λάιεν.

«Θα συνεργαστούμε στενά για την ανάκαμψη της Ε.Ε. και για ένα πράσινο, ψηφιακό και λαμπρό ευρωπαϊκό μέλλον», πρόσθεσε.

 

Τη Μέτσολα συνεχάρη και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

«Η νεότερη πρόεδρος στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου. Μια νέα γυναίκα από το μικρότερο κράτος – μέλος της Ένωσής μας, και η πρώτη απόφοιτος του Κολεγίου της Ευρώπης που γίνεται πρόεδρος ενός θεσμού της Ε.Ε., μα πάνω από όλα ένας έντιμος άνθρωπος και μια αληθινή φίλη. Συγχαρητήρια, είμαι περήφανος για σένα», αναφέρει ο κ. Σχοινάς.

Η Μέτσολα γίνεται η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Κοινοβουλίου, μετά τις Γαλλίδες Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και Νικόλ Φοντέν (1999-2002) – και η νεότερη στην ιστορία του θεσμού.

Σημειώνεται ότι η Μαλτέζα ευρωβουλευτής δείπνησε χθες στο Στρασβούργο με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο διατηρεί στενές σχέσεις (τον επισκέφθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο).

Recommended For You

About the Author: efoni