Δημήτρης Κωφός στη «Φωνή»: Μοναδικός μου στόχος, είναι να πετύχει αυτή η Δημοτική αρχή

Με τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Αχαρνών αλλά και Θρακομακεδόνων, κύριο Δημήτρη Κωφό, συζήτησε η Άρτεμις Γκούρλια για τον απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, την δύσκολή περίοδο του περασμένου Αυγούστου, καθώς και όλες τις πολιτικές εξελίξεις στο Δήμο Αχαρνών.

 

-Κύριε Αντιδήμαρχε, έναν χρόνο μετά την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων σας στη διοίκηση του Δήμου Αχαρνών, ποια είναι η αποτίμηση του έργου σας;

Κυρία Γκούρλια, πέρασε ένα χρόνος πολύ δύσκολος. Όπως γνωρίζετε ο Δήμαρχος με είχε ορίσει Αντιδήμαρχο Τοπικής Ανάπτυξης και Αντιδήμαρχο Θρακομακεδόνων. Θα ξεκινήσω από το κομμάτι της Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου. Μέσα στον Covid-19 και με κλειστές τις επιχειρήσεις τους και όλα τα καταστήματα περάσαμε μια πολύ «κλειστή» περίοδο. Κανένα περιθώριο για συναντήσεις και για συνεννόηση με τις παραγωγικές ομάδες του τόπου. Τα Χριστούγεννα ήταν η επαφή με το ΕΕ που μας έδωσε την ώθηση να υλοποιήσουμε ηλεκτρονικά καταστήματα και να απευθυνθούμε στους επαγγελματίες της περιοχής μας και να βοηθήσουμε. Προγραμματίσαμε συνέδρια για τους επαγγελματίες ειδικά για την εστίαση που σιγά σιγά θα ξεκινήσουν.

Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό έχει ξεκινήσει να γίνεται ένας χάρτης με τα σημεία αναφοράς (αρχαιολογικούς, χώρους αναψυχής, Πάρνηθα κτλ.) όπως και με όλα τα καταστήματα . Το εργαλείο αυτό θα ανέβει στην ιστοσελίδα του Δήμου για να υπάρχει εύκολη πληροφορία ανά πάσα στιγμή . Όλα αυτά ο κ. Αραμπατζής τα έχει σε πρώτο πλάνο και θα υλοποιηθούν στους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά το κομμάτι του Βορείου Τομέα, τους Θρακομακεδόνες, να σας πω απλά ότι φέτος έγιναν όλα. Θεομηνίες, χιόνια, καταστροφές, πυρκαγιές. Θα πω μόνο αυτό … ανταποκριθήκαμε σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Υπερβάλαμε εαυτούς. Δεν ευλογώ τα γένια μου. Δεν μ’ αρέσει άλλωστε. Αυτές οι καταστάσεις είναι ένα «στρες τεστ» για όλη τη Δημοτική Αρχή. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό.

Η περιοχή των Θρακομακεδόνων σας εξέλεξε πρώτο σε ψήφους. Πώς σχεδιάζετε να βοηθήσετε, ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι είστε και αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

Θα σας πω μία φράση για να καταλάβετε, 10 χρόνια πλήρης απαξίωση, 10 χρόνια αδράνειας. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Οι Θρακομακεδόνες έχουν εκπροσώπηση έχουν λόγο και φωνή. Ο πρώτος πολίτης της πόλης μας, ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός, ενδιαφέρεται πιο πολύ από όλους μας για τους Θρακομακεδόνες.

Επειδή σας αρέσουν οι ειδήσεις που έχουν «ζουμί». Από 1η Νοέμβριου αλλάζει και η αποκομιδή σε όλο το Βόρειο Τομέα του Δήμου. Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Τοπαλίδης διευθετεί τις τελευταίες λεπτομέρειες για την μετάβαση αυτή. Δεν θέλω να στερήσω από κανέναν συνάδελφο τον κόπο και την δουλειά που έκανε. Οπότε στο επόμενο τεύχος να κάνετε μία συνέντευξη στον αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Τοπαλίδη, για να σας εξηγήσει λεπτομερώς όλες τις διαδικασίες για την αποκομιδή στο Βόρειο Τομέα.

Βαδίζουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης και εξυπηρέτησης του δημότη που τόσο πολύ έλειψε τα προηγούμενα χρόνια. Μια ειδική μνεία θέλω να κάνω και για το έργο των κόμβων σε
επικίνδυνα σημεία στους Θρακομακεδόνες(ΟΛΥΜΠΙΩΝ-ΑΡΧΕΛΑΟΥ-ΟΡΦΕΩΣ- Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ). Πριν λίγες μέρες υπεγράφη η σύμβαση με τον εργολάβο για 3 κόμβους και θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον κ. Δαμάσκο και τον Δήμαρχο που από την πρώτη στιγμή «έτρεξαν» για αυτό το έργο.

Τέλος να πω στην κυρία Ρένα Σπανού ότι το μεγάλο της όραμα, παίρνει σάρκα και οστά.

«Ρένα σ’ ευχαριστώ από καρδιάς».

 

Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ήταν, αναμφίβολα, μια τεράστια καταστροφή για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Αχαρνών. Πώς βιώσατε εκείνες τις μέρες;

Κα Γκούρλια σας είδα πολλές φορές και κάνετε ρεπορτάζ από την πρώτη γραμμή εκείνες τις ημέρες της πυρκαγιάς. Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι ζήσαμε δύσκολες ώρες. Θα πω μόνο ότι δεν έχω αισθανθεί πιο αδύναμος και πιο δυνατός ταυτόχρονα. Αδύναμος απέναντι στην πυρκαγιά που κατέκαψε ό,τι βρήκε στο πέρασμά της, δάση, σπίτια, περιουσίες και συνάμα τόσο δυνατός ,από την αγάπη των συναδέλφων, συνεργατών , εθελοντών αλλά και των συμπολιτών μας. Συγκινητικές και πολύ δύσκολες ώρες , στιγμές που δεν θέλω, δεν πρέπει να ξαναζήσει κανένας μας. Λένε πολλά για τους υπαλλήλους του Δήμου. Δεν δουλεύουν, δεν αποδίδουν δεν είναι καλοί στην δουλειά τους. Λοιπόν υπάρχουν άνθρωποι, ΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟ, στο ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ, που έφυγαν από τις διακοπές τους και χωρίς κανένα όφελος, με ανιδιοτέλεια επέστρεψαν και ήταν στην πρώτη γραμμή. Τι να πω…. Δεν έχω λόγια…

Βλέπετε δεν είναι όλα τέλεια φτιαγμένα, το παραδέχομαι. Αλλά, τέτοιες συμπεριφορές αλτρουισμού και αλληλεγγύης, σου δίνουν δύναμη να πιστεύεις στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας!

Έγιναν λάθη από μεριάς Δήμου στη διαχείριση της κατάστασης ή στην πρόληψη του φαινομένου;

Καταρχήν να σας πω κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος. Ο Δήμος ,καμία μα καμία, αρμοδιότητα δεν έχει στις κρίσιμες αυτές ώρες της καταστολής, της κατάσβεσης. Παρ’ όλα αυτά ήταν όλη η Δημοτική Αρχή παρούσα να βοηθήσει από όπου ήταν δυνατόν. Επικουρικά, επιτελικά, ας το πούμε όπως θέλετε, αλλά στην πρώτη γραμμή. Οξύμωρο, αλλά πραγματικό.

Για την πρόληψη να σας αναφέρω μόνο ότι περισσότερα από 1500 φορτηγά με ξερά χόρτα, κλαδιά απομακρύνθηκαν από τον υπεύθυνο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Σιδηρόπουλο και το τμήμα καθαριότητας. Επιπλέον τεράστιοι όγκοι έγιναν επιτόπου πριονίδι από την συνεργασία μας με την Περιφέρεια στους καθαρισμούς ρεμάτων και δύσβατων δρόμων. Αν δεν είχαν γίνει αυτοί οι καθαρισμοί η φωτιά θα είχε εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα και δεν θέλω καν να σκέφτομαι τα καταστροφικά της αποτελέσματα.

Πώς σκοπεύει να σταθεί ο Δήμος στο πλευρό των δημοτών που έχασαν τις περιουσίες τους από τις πυρκαγιές; Σχεδιάζετε μεμονωμένες ενέργειες ή συμπράττετε με όσα ήδη έχουν δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Αττικής;

Δυστυχώς, δυνατότητα αποζημιώσεων από τον Δήμο δεν υπάρχει. Μακάρι να υπήρχε νομικό πλαίσιο για να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας. Από εκεί και πέρα, ό,τι είναι δυνατόν να γίνει από μέρους μας έχει ήδη γίνει. Ατελείωτη γραφειοκρατία με Περιφέρεια, Υπουργεία και φορείς κοινωνικής μέριμνας. Ο Δήμος ,τις όποιες αρμοδιότητες είχε, σε καθαρισμούς , αποκομιδές καμένων και οδοφωτισμό, τις έχει σχεδόν τελειώσει. Όλες οι Διευθύνσεις Καθαριότητας, Τοπικής Ανάπτυξης, Τεχνικών Έργων, είναι σε εγρήγορση για να επαναφέρουν τις πυρόπληκτες περιοχές στην κανονικότητα. Τα Υπουργεία και η Περιφέρεια είναι αυτά που πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες. Εμείς πιέζουμε όλους τους Φορείς για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Θα σας γυρίσω στην περσινή μας συνέντευξη. Είχατε δηλώσει πώς η απόφασή σας να συμπράξετε με την παράταξη του Δημάρχου, κου Σπύρου Βρεττού, θα κρινόταν εκ του αποτελέσματος. Είναι ακόμα νωρίς για να κριθεί λοιπόν, ή, η εμπιστοσύνη που σας έδειξε με την ανανέωση της θητείας σας, αλλά και τις νέες αρμοδιότητες, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσετε μαζί και το 2023;

Κυρία Γκούρλια, η πιο σωστή κίνηση από μέρους του Δημάρχου και από μέρους μας ήταν αυτή η συνένωση δυνάμεων ,αυτή η σύμπραξη. Για το κομμάτι που αφορά εμένα, θα σας πω ότι μοναδικός μου στόχος, είναι να πετύχει αυτή η Δημοτική αρχή. Τα παλιομοδίτικα deal που έκαναν δημοτικοί σύμβουλοι με Δημάρχους , εγώ δεν τα ενστερνίζομαι. Ούτε εκβιαστικά θα θέσω όρους, ούτε τίποτα. Εγώ κρίνομαι κάθε χρόνο από τον Δήμαρχο για το έργο μου . Έχω εμπιστοσύνη στο Δήμαρχο. Όταν ο Σπύρος Βρεττός με τιμά με το να με έχει στη διοίκηση του Δήμου, εγώ από τη μεριά μου, θα προσπαθώ να τον βγάλω ασπροπρόσωπο. Κανένας, δεν χαρίζει τίποτα κα Γκούρλια . Όσον αφορά το 2023 θα σας απαντήσω με ερώτηση…..Γιατί να μην συνεχίσουμε μαζί;

Κλείνοντας, σε πρόσφατη ανάρτησή σας στα κοινωνικά δίκτυα ήσασταν ιδιαίτερα καυστικός. Θα θέλατε να μας πείτε προς ποια κατεύθυνση ρίξατε τα «βέλη» σας;

Καυστικός; Αναλογικά, ήταν μια ιδιαιτέρως «soft» ανάρτηση . Αλλά θα σας απαντήσω. Τα «βέλη» στην κακεντρέχεια και στην ανυπομονησία .Εμμονικές, άνευ λόγου, συμπεριφορές δεν ανέχτηκα ποτέ, ειδικά από ανθρώπους εξαφανισμένους και επικριτές των πάντων. Ο διάλογος με εκφράζει στο 100% και δεν αρνήθηκα ποτέ την διαφορετικότητα των απόψεων. Όσο κι αν διαφωνώ, θα ακούσω. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ. Ξέρετε, όλοι οι άνθρωποι έχουν και αντοχές. Εγώ ακόμα, δόξα τω Θεό, αντέχω και σκοπεύω να συνεχίσω. Ελπίζω να σας κάλυψα.

-Σας ευχαριστώ πολύ.

Θέλω να σας ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου, για την συνέντευξη . Με την δυνατή «ΦΩΝΗ» σας μπαίνουμε σε όλα τα σπίτια. Εύχομαι καλή δύναμη στο έργο της ενημέρωσης των συμπολιτών μας.

Πηγή: Eφημερίδα « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni