Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υπάρχει τελικά ημερομηνία λήξης της ισχύς του

Το ενδεχόμενο αλλαγών στην ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού και το αν θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση μετά το άρθρο του Νίκου Φίλη που έθεσε το ζήτημα αυτό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» κατέθεσε μια πρόταση την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «όχι ιδιαίτερα δημοφιλή» όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού γράφοντας τα εξής:

«Σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα μήνα μετά την παρέλευση 6μήνου από τον πλήρη αρχικό εμβολιασμό) θα πρέπει προφανώς να παύει η ισχύς των πιστοποιητικών ελεύθερης πρόσβασης σε εργασία, πολιτιστικές δραστηριότητες, εστίαση, μεταφορές. Συμπολίτες που θα έχουν απολέσει μέγα μέρος της ανοσοποιητικής τους ικανότητας θα ήταν ανεύθυνο και επικίνδυνο να εξακολουθούν να κυκλοφορούν ως «πλήρως εμβολιασμένοι». Οφείλουμε να μιλήσουμε και για αυτό».

Για το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ρωτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο MEGA και απάντησε ως εξής: «Κοιτάξτε να δείτε, είναι καταρχάς θετικό το γεγονός ότι με κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης μπορούμε να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων. Αυτό το οποίο προτείνει ο κ. Φίλης είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αξιολογήσουμε. Είναι κάτι το οποίο το ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή…»

Στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς ο οποίος, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, αφού σημείωσε ότι «δεν έχει καμία ημερομηνία λήξης» στη συνέχεια παρέπεμψε στο ότι «θα τοποθετηθεί η επιστημονική κοινότητα». «Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης. Το υπουργείο υγείας θα αποφασίσει σε ποιους θα σταλούν τα sms» κατέληξε ο Γιώργος Γεωργαντάς για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στη συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου μετά τη συμπλήρωση 6 μηνών από την δεύτερη δόση τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος είπε στον ΑΝΤ1 ότι η προσωπική του θέση είναι πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να σχετίζεται με την πληρότητα των αντισωμάτων και αποδεδειγμένα αυτά εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. «Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά αυτοί που θα κάνουν τις προτάσεις είναι όπως πάντα οι ειδικοί επιστήμονες» είπε ο κ. Οικονόμου για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Recommended For You

About the Author: efoni