«Hospital at home» και «Home care»: Ποιες είναι οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Σε ένα νέο χάρτη υγείας με καινοτόμες υπηρεσίες μέσα από τις νέες τεχνολογίες, καθώς και στον κρίσιμο ρόλο του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Πληροφορική που χρειάζεται για τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό νοσοκομείο, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, κατά την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ «Ψηφιακή Υγεία και Real World Data στην Ελλάδα: ο μετασχηματισμός στο οικοσύστημα της υγείας και ο αντίκτυπος στην οικονομία», την Πέμπτη (10/03/2022).

«Καθώς έχει ωριμάσει η στρατηγική για την ψηφιακή υγεία στη χώρα μας, πιστεύω ότι είναι τώρα η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο επιστημονικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Real World Data και τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που θα προάγει την έρευνα και την καινοτομία, θα αυξάνει την προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και θα προστατεύει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών» είπε ο κ. Κωτσιόπουλος δίνοντας το στίγμα του νέου ΕΣΥ. Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας αναφέρθηκε στις δύο νέες υπηρεσίες, οι οποίες θα υποστηριχθούν από την ψηφιακή τεχνολογία και την τηλεϊατρική, και πρόκειται να θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για τα προγράμματα «home care» και «hospital at home», τα οποία μεταφέρουν υπηρεσίες υγείας από το νοσοκομείο στο σπίτι. Ειδικευμένες ομάδες υγειονομικών θα υποστηρίζουν κατ’ οίκον νοσηλείες και θα πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρόδρομος υπήρξε το πιλοτικό πρόγραμμα του ΑΠΘ για τις κατ’ οίκον νοσηλείες παιδιών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, υποστηριζόμενα από τεχνολογικό εξοπλισμό. Το πρόγραμμα «hospital at home» που προωθεί το υπουργείο Υγείας, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, και υπηρεσίες προς ογκολογικούς ασθενείς που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι με τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως οι εγχύσεις φαρμάκων χημειοθεραπείας.

Οι νέες υπηρεσίες, οι οποίες αρχικά θα εφαρμοστούν πιλοτικά, αναμένεται να είναι ασφαλέστερες για τον ασθενή, οικονομικότερες για το κράτος και ποιοτικότερες, δήλωσε ο κ. Κωτσιόπουλος. Η μετάβαση, πάντως, στο νέο ψηφιακό νοσοκομείο, χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό. «Σήμερα εργάζονται ελάχιστοι επιστήμονες στον τομέα της τεχνολογίας, δηλαδή στο e-health. Οι άνθρωποι της Πληροφορικής στα νοσοκομεία είναι ελάχιστοι» ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά όταν ήμουν CΙO (Chief Information Officer) σε ένα μικρό νοσοκομείο στην Αγγλία είχα 100 στελέχη που δουλεύαν στο e-health. Ο “Ευαγγελισμός” έχει τέσσερις! Άρα θα πρέπει να δούμε το κομμάτι της στελέχωσης».

Ο τομέας αυτός, κατά τον κ. Κωτσιόπουλο, ίσως μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: «Μιλάμε για μητρώα ασθενών και ξεχνάμε ότι κάποιος πρέπει να καταχωρίσει αυτά τα στοιχεία στα μητρώα. Δεν μπορούμε να φορτώνουμε το γιατρό και με άλλες δουλειές, γιατί αυτός ο άνθρωπος ποτέ δεν θα καταχωρίσει τα στοιχεία που θέλουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε τις λύσεις με τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό ίσως μπορεί να είναι μια μορφή συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να μπορούν να υπάρξουν αυτοί οι επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία που θα καταγράφουν τα δεδομένα που χρειαζόμαστε».

 

Σχετικά με τα έργα στον τομέα της Υγείας, που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνεται η συγγραφή των τεχνικών δελτίων, ώστε να κατατεθούν και να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους βασικούς πυλώνες. «Ο ιατρικός φάκελος συμπεριλαμβάνει πολλά έργα, που μπορούν να δημοπρατηθούν εντός της χρονιάς που διανύουμε. Για παράδειγμα η συγγραφή του τεχνικού δελτίου του καρκίνου που ολοκληρώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και είμαστε αρκετά σίγουροι, ότι θα μπορούμε να προκηρύξουμε αυτό το έργο μέσα στο 2022, που είναι πολύ σημαντικό για τους ογκολογικούς ασθενείς. Μέσα στους επομένους μήνες θα δείτε ότι θα προκηρυχθούν πολλά έργα, όπως η τηλεϊατρική που επίσης έχει ωριμάσει» ανέφερε, τέλος, ο κ. Κωτσιόπουλος.

Recommended For You

About the Author: efoni