Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε το πρωί την αίτηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, επικυρώνοντας και επίσημα την πρόθεσή ενσωμάτωσής της στη Συμμαχία.
«Πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και νιώθουμε ότι φτάσαμε σε μια απόφαση που είναι η καλύτερη για τη Σουηδία» ανέφερε η κ. Λίντε.
«Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει (σ.σ. η διαδικασία ένταξης), αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει έως και έναν χρόνο. Εντός της εβδομάδας, η αίτησή μας θα κατατεθεί, μαζί με εκείνη της Φινλανδίας και θα ακολουθήσει το ενταξιακό πλαίσιο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε δήλωσή της.
Χθες, Δευτέρα, η Σουηδία, ακολουθώντας με μία ημέρα καθυστέρηση τη Φινλανδία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στη Συμμαχία, τερματίζοντας δύο αιώνες ουδετερότητας. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατέστησε σαφές ότι επιμένει να ασκήσει βέτο στην ένταξη των δύο χωρών, καταλογίζοντας κυρίως στη Στοκχόλμη και δευτερευόντως στο Ελσίνκι αντιτουρκική πολιτική και στήριξη των Κούρδων «τρομοκρατών».
«Και οι δύο χώρες δεν έχουν ξεκάθαρη στάση έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων… Η Σουηδία είναι κέντρο επώασης τέτοιων οργανώσεων. Εχουν ακόμη και φίλους των τρομοκρατών στο κοινοβούλιο», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντελματζίντ Ταμπούν, υπονοώντας το ένοπλο, αποσχιστικό κουρδικό κόμμα ΡΚΚ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να περιλάβει και την Ελλάδα στους κακούς του δαίμονες. «Ενας μουσουλμάνος δεν μπορεί να περάσει από μία τρύπα δύο φορές (δηλαδή, δεν θα κάνουμε δύο φορές το ίδιο λάθος). Νωρίτερα, η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, αλλά η τότε διοίκηση (της Τουρκίας) της έδωσε τη δυνατότητα να επανέλθει. Οι ηγετικές χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα».
Αποστολή αντιπροσωπειών
Λίγες ώρες νωρίτερα, Σουηδία και Φινλανδία είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να στείλουν στην Τουρκία διπλωματικές αντιπροσωπείες προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος. Αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν τούς έβαλε φρένο. «Θα έρθουν, λέει, τη Δευτέρα. Ερχονται να μας πείσουν; Ας μην μπουν στον κόπο. Δεν θα πούμε ναι στην ένταξη χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Γιατί τότε το ΝΑΤΟ θα πάψει να είναι οργάνωση ασφαλείας και θα μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης εκπροσώπων τρομοκρατών».
Τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι Σουηδία και Φινλανδία αρνήθηκαν να προχωρήσουν στον επαναπατρισμό 33 Τούρκων υπηκόων που κατηγορούνται από την Αγκυρα για δεσμούς με την «τρομοκρατία», δηλαδή με το ΡΚΚ και το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Προ των δηλώσεων Ερντογάν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε εμφανιστεί αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι οι ανησυχίες της Αγκυρας θα καθησυχαστούν και η ένταξη των δύο χωρών θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του δεν βλέπει άμεση απειλή από την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά εάν επεκταθεί η στρατιωτική υποδομή της Συμμαχίας σε Σουηδία και Φινλανδία, η Μόσχα θα απαντήσει. Σημειώνεται ότι η σουηδική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί την εγκατάσταση ξένων βάσεων ή πυρηνικών όπλων στα εδάφη της.
Με πληροφορίες από CNN, REUTERS, A.P.