Ανάλυση του BBC στέκεται στον θάνατο του αρχηγού της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, μετά από χθεσινό «χτύπημα» του Ισραήλ στη Νότια Γάζα και πώς μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
«Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ είναι η μεγαλύτερη νίκη του Ισραήλ μέχρι στιγμής στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα» γράφει αρχικά το BBC για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην πολυπαθή Λωρίδα.
«Ο θάνατός του είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς, την οργάνωση που μετέτρεψε σε μια μαχητική δύναμη και προκάλεσε τη μεγαλύτερη ήττα στο κράτος του Ισραήλ στην ιστορία του. Δεν σκοτώθηκε σε μια προγραμματισμένη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, αλλά σε μια τυχαία συνάντηση με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα στη νότια Γάζα» συνεχίζει το βρετανικό μέσο.
Η αντίδραση του Ισραήλ στον θάνατο Σινουάρ
«Ο Νετανιάχου και το συντριπτικό ποσοστό των Ισραηλινών που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα χρειάζονταν μια νίκη» ξεκαθαρίζει το BBC, περιγράφοντας την κατάσταση από πλευράς Τελ Αβίβ.
«Ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει πολλές φορές τους πολεμικούς του στόχους – την καταστροφή της Χαμάς ως στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης και την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα. Κανένας από τους δύο δεν έχει επιτευχθεί, παρά τον ένα χρόνο πολέμου που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 42.000 Παλαιστίνιους και έχει αφήσει μεγάλο μέρος της Γάζας σε ερείπια».
«Αλλά οι υπόλοιποι όμηροι δεν είναι ελεύθεροι και η Χαμάς πολεμά και μερικές φορές σκοτώνει ισραηλινά στρατεύματα» συμπληρώνει το BBC .
«Η δολοφονία του Σινουάρ ήταν η νίκη που ήθελε το Ισραήλ. Αλλά μέχρι ο Νετανιάχου να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι άλλοι πολεμικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, ο πόλεμος, όπως λέει, θα συνεχιστεί» συμπληρώνει το ίδιο δημοσίευμα του BBC.
Αρνητικοί για τη λήξη του πολέμου μετά τον θάνατο Σινουάρ
Στα ερείπια του Χαν Γιουνίς, της γενέτειρας του Σινουάρ, οι Παλαιστίνιοι που έδωσαν συνέντευξη στο BBC μιλώντας σε τοπικούς έμπιστους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν ανυποχώρητοί. Είπαν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.
Αυτός ο πόλεμος δεν εξαρτάται από τον Σινουάρ, τον Χανίγια ή τον Μισάλ, ούτε από οποιονδήποτε ηγέτη ή αξιωματούχο», δήλωσε ο Dr Ramadan Faris.
«Είναι ένας πόλεμος εξόντωσης κατά του παλαιστινιακού λαού, όπως όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε. Το ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον Σινουάρ ή οποιονδήποτε άλλον».
Ο Ανταν Aσούρ δήλωσε ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν λυπημένοι και άλλοι ήταν αδιάφοροι για τον Σινουάρ. «Δεν κυνηγούν μόνο εμάς. Θέλουν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Πολεμούν στο Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη… Αυτός είναι ένας πόλεμος ανάμεσα σε εμάς και τους Εβραίους από το 1919, πάνω από 100 χρόνια».
Ρωτήθηκε αν ο θάνατος του Σινουάρ θα επηρεάσει τη Χαμάς. «Ελπίζω όχι, με τη θέληση του Θεού. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω: Η Χαμάς δεν είναι μόνο ο Σινουάρ… Είναι o αγώνας ενός λαού».
Ο πόλεμος συνεχίζεται στη Γάζα. Είκοσι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή στη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι χτύπησε ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς. Οι γιατροί στο τοπικό νοσοκομείο δήλωσαν ότι οι δεκάδες τραυματίες που περιέθαλψαν ήταν άμαχοι.
Οι ρίψεις βοήθειας με αλεξίπτωτα συνεχίστηκαν αφού οι Αμερικανοί είπαν ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την είσοδο περισσότερων τροφίμων και προμηθειών βοήθειας.
Κάθε ηγέτης της Χαμάς από τη δεκαετία του 1990 έχει σκοτωθεί από το Ισραήλ, αλλά πάντα υπήρχε ένας διάδοχος. Καθώς το Ισραήλ γιορτάζει τη δολοφονία του Σινουάρ, η Χαμάς εξακολουθεί να έχει τους ομήρους της και εξακολουθεί να πολεμά.
Νετανιάχου: «Ο θάνατος του Σινουάρ σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον πόλεμο»
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου που ξεκίνησε πέρυσι εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, εν είδει αντιποίνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.
«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα» από τον ισραηλινό στρατό, τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, διευκρινίζοντας ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».
Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από το Ισραήλ να «βάλει τέλος στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις» στον Λίβανο, «να μην επεκτείνει τη δράση του στο έδαφος» του Λιβάνου και να «σεβαστεί την κυριαρχία» της χώρας.
«Για τη Γαλλία, η κυριαρχία του Λιβάνου είναι ένα βασικό ζήτημα που θα υπερασπίζεται πάντα», διαβεβαίωσε ο Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος θεωρείτο ο αρχιτέκτονας της 7ης Οκτωβρίου, αντιπροσωπεύει μια «ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί για να τεθεί τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Η ευκαιρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε όλοι οι όμηροι να μπορέσουν να απελευθερωθούν και ο πόλεμος επιτέλους να σταματήσει», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Διαβεβαίωσε ότι εργάζεται «με τους Ισραηλινούς, Άραβες και Αμερικανούς εταίρους» για την «κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και «για να ανοίξει επιτέλους μια αξιόπιστη πολιτική προοπτική τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους».