Τα σχολεία σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά, εκτός από τα Λύκεια, με τους μαθητές να συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση, τουλάχιστον μέχρι τις 23 Απριλίου, τελευταία ημέρα πριν τις πασχαλινές διακοπές.
Και μετά όμως τι;
Εδώ ξεκινάει το νέο μεγάλο αίνιγμα για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους. Γιατί μπορεί η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, να δήλωσε πως μεγάλος στόχος είναι το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 10 Μαΐου με δια ζώσης παρουσία, ωστόσο αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη ημερομηνία μοιάζει πολύ μακρινή για να θεωρηθεί «πράσινη» και ασφαλής.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα
Αυτή τη στιγμή, με τον επιδημιολογικό χάρτη στο… βαθύ κόκκινο, ένα τέτοιο σενάριο είναι εκτός συζήτησης και μοιάζει ουτοπικό.
Πάντα, με βάση τα τωρινά δεδομένα, το άνοιγμα των σχολείων με μαθητές μικρότερης ηλικίας θεωρείται παρακινδυνευμένο και φυσικά ανά πάσα ώρα και στιγμή υπάρχει ο φόβος για αναζωπύρωση κρουσμάτων.
Τα Λύκεια συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργεία με ένα ρίσκο, καθώς οι μαθητές υποβάλλονται σε self test κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τα αποτελέσματα που δηλώνονται είναι πραγματικά ή τα τεστ έχουν γίνει με το σωστό τρόπο για να βγάλουν το αποτέλεσμα που δηλώνεται.
Ο μεγάλος φόβος
Ο μεγάλος φόβος των λοιμωξιoλόγων προφανώς είναι η διασπορά του ιού σε οικογένειες, όπως είχε συμβεί στο προηγούμενο άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο.
Να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των παιδιών του δημοτικού, αν και εφόσον νοσήσουν στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά του ιού στα σπίτια τους.
Αν η αποσυμπίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχιστεί με το ρυθμό που κυλάει τώρα, τότε κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως στις 10 Μαΐου θα είμαστε σε κατάσταση που θα επιτρέπει τόσο μεγάλα ρίσκα.
Με δεδομένη, ωστόσο την οριστική άρση του lockdown στις 14 Μαΐου λόγω ανοίγματος του τουρισμού, τότε η πιθανότητα ανοίγματος συγκεντρώνει μεν πολλές πιθανότητες, με άγνωστα όμως τα μέτρα που θα ισχύσουν για την ασφάλεια εκπαιδευτικών και παιδιών.
Ο ρόλος των Πανελληνίων
Περιττό να αναφέρουμε πως η μεγάλη αγωνία χιλιάδων γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών και του Υπουργείου Παιδείας είναι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Το Υπουργείο και η Νίκη Κεραμέως δεν συζητάνε καν την πιθανότητα μη ομαλής διεξαγωγής τους τον Ιούνιο, κάτι το οποίο έχει υπογραμμιστεί με κάθε πιθανό και… απίθανο τρόπο προς τους λοιμωξιολόγους.
Οι πιθανότητες να αλλάξει το παραμικρό σε ό,τι αφορά τις Πανελλήνιες είναι απειροελάχιστες και φυσικά θα διεξαχθούν με μάσκες, αποστάσεις και ανοιχτά παράθυρα σε κάθε αίθουσα.
Μαθήματα στα προαύλια;
Εδώ μπαίνει και ένα ακόμη «κρατούμενο». Ποιο; Ο καιρός!
Με σύμμαχο τον καιρό, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το μάθημα στα προαύλια. Μια εικόνα που την είδαμε πριν από λίγο καιρό σε Πανεπιστήμια της χώρας και φυσικά είναι ένα ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό και η Υπουργός Παιδείας.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα πρέπει να μας φανεί παράξενο ή… τραβηγμένο αν οι δάσκαλοι και οι μαθητές βγουν στα προαύλια για το μάθημά τους, που και σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται με αποστάσεις και μάσκες.