Δικαιώματα «ψηφιακής» πρόσβασης στη βάση δεδομένων του κτηματολογίου αποκτούν εκτός από τους δικηγόρους οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί. Η πρόσβαση θα είναι διαβαθμισμένη, αφορά μόνο τις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί, ενώ η υπηρεσία θα είναι δωρεάν. Η διαβάθμιση της πρόσβασης στην ψηφιακή βάση δεδομένων του κτηματολογίου (μέσω της πύλης gov.gr), από τους απλούς πολίτες έως τους ειδικούς επαγγελματίες, καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Η απόφαση για την οποία συνεργάστηκαν οι υπουργοί Κυριάκος Πιερρακάκης, Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Γιώργος Στύλιος προβλέπει τα εξής:
- Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα έχει δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία που το αφορούν, με τη χρήση των κωδικών του Taxis. Επίσης, εφόσον γνωρίζει το ΚΑΕΚ άλλων ακινήτων θα μπορεί να δει το κτηματολογικό διάγραμμα και την απεικόνισή τους, χωρίς όμως πληροφορίες περί των ιδιοκτητών.
- Οι δικηγόροι εξακολουθούν να είναι οι μόνοι επαγγελματίες που θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλη τη βάση δεδομένων του κτηματολογίου, όπως συμβαίνει και σήμερα. Το ίδιο και οι δικαστικοί επιμελητές, οι οποίοι όμως μπορούν να αναζητούν πληροφορίες μόνο για ακίνητα της περιφέρειας όπου ασκούν τα καθήκοντά τους.
- Οι συμβολαιογράφοι θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις κτηματολογικές εγγραφές και στοιχεία που αφορούν το δικαίωμα κυριότητας και δουλείας.
- Οι μηχανικοί, τέλος, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορία που σχετίζεται με τη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων (για καταχώριση νέων ή διόρθωση παλαιών). Επίσης, μέσω του αριθμού του ακινήτου (ΚΑΕΚ, μοναδικός αριθμός που έχει κάθε ακίνητο στις κτηματογραφημένες περιοχές) θα μπορούν να αναζητούν δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, με σκοπό την έκδοση οικοδομικής άδειας.
- Δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί θα πιστοποιούνται από τους συλλογικούς φορείς τους και θα τους εκδίδεται ένας λογαριασμός πρόσβασης στη βάση δεδομένων.
- Η αναζήτηση θα γίνεται μέσω ΚΑΕΚ, διεύθυνσης, στοιχείων ιδιοκτήτη ή άλλων κριτηρίων που θα προσφέρει η εφαρμογή.
Να σημειωθεί ότι η αναζήτηση αφορά μόνο τις περιοχές στις οποίες η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί. Στην ψηφιακή εποχή η πρόσβαση αυτή… δεν έχει ωράρια λειτουργίας (προσφέρεται όλο το 24ωρο) και είναι δωρεάν. Το σύστημα πάντως θα κρατάει αρχείο του ποιος αναζητάει τι, προκειμένου να μπορεί να εντοπιστεί κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα. Οι ίδιοι όροι πρόσβασης θα ισχύσουν και για τα υποθηκοφυλακεία ή τα μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία, όπου η αναζήτηση γίνεται μόνο επιτόπου.
«Με τον τρόπο αυτό θα μπει μια τάξη. Πλήρη νομικό έλεγχο σε όλα τα στοιχεία του κτηματολογίου μπορεί να προσφέρει μόνο ο δικηγόρος. Αντίθετα, μέχρι σήμερα στα περισσότερα υποθηκοφυλακεία μπαίνει όποιος θέλει, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο», λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημ. Βερβεσός. «Για τον κλάδο μας είναι μια εξέλιξη που θα μας λύσει τα χέρια, καθώς δεν θα αναγκάζονται οι μηχανικοί να αναζητούν δικηγόρους για να κάνουν εργασία που δεν αφορά τη νομική κατάσταση του ακινήτου», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Πηγή: kathimerini.gr