Με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις και τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της χώρας, η Ανατολική Αττική αναζητά λύσεις σε χρόνια ζητήματα υποδομών και καθημερινότητας.
Ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Ανατολικής Αττικής, Στέλιος Πέτσας, τοποθετείται για το πολιτικό σκηνικό, το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες παρεμβάσεις που – όπως επισημαίνει – χρειάζεται η περιοχή, από την υγεία και τις μεταφορές έως την αντιπλημμυρική προστασία και τις αστικές αναπλάσεις.
Συνέντευξη στην Άρτεμις Γκούρλια
– Η κυβέρνηση δείχνει δημοσκοπικά να σταθεροποιείται αλλά όχι να ανακτά τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών. Πιστεύετε ότι η φθορά μετά από δύο θητείες είναι αναστρέψιμη ή έχει αλλάξει οριστικά το πολιτικό τοπίο;
Σέβομαι τις δημοσκοπήσεις σοβαρών εταιρειών που φωτογραφίζουν τη στιγμή. Στοιχεία όπως η παράσταση νίκης, η πρόθεση ψήφου, η καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, αναδεικνύουν πολιτικά κυρίαρχο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, ακόμη και μετά από 7 χρόνια διακυβέρνησης -γεγονός πρωτοφανές στη μεταπολιτευτική ιστορία της Πατρίδας μας και το οποίο συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για την παράταξή μας.
Επειδή όμως είμαστε περισσότερο από έναν χρόνο μακριά από τις εκλογές, εγώ θα σταθώ σε ένα πολύ σημαντικό, κατά την άποψή μου, ποιοτικό εύρημα. Τις τελευταίες ημέρες σε δύο μετρήσεις, GPO και Metron Analysis, το 32,3% και το 37% αντίστοιχα των συμπολιτών μας, απαντά ότι δεν επιθυμεί πολιτική αλλαγή. Επιθυμούν, δηλαδή, να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αυτό είναι ένα πολύ «ισχυρό και στέρεο» ποιοτικό στοιχείο. Και θεωρώ ότι είναι το «πάτωμα», η βάση από την οποία ξεκινά η Νέα Δημοκρατία για να κινηθεί ακόμη ψηλότερα προς ποσοστά που θα της δώσουν για τρίτη φορά αυτοδυναμία.
Άρα, βλέπω ότι παρά τη φυσιολογική φθορά τη διακυβέρνησης, παρά τα όποια λάθη ή αβελτηρίες, ο λαός μας εξακολουθεί να μας εμπιστεύεται και απαιτεί από εμάς, σε ταραγμένους καιρούς, να συνεχίσουμε να κρατάμε σταθερά το τιμόνι της χώρας, να αποβάλλουμε συμπεριφορές και πρόσωπα που τον πίκραναν ή τον έκαναν να «μουδιάσει», αλλά και να προωθήσουμε ακόμη πιο τολμηρά τις πολιτικές που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύουν τα εισοδήματα, κάμπτουν τον πληθωρισμό, εμπεδώνουν την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.
-Το πολιτικό σκηνικό δείχνει να αναδιαμορφώνεται. Αν τελικά προχωρήσουν πολιτικές πρωτοβουλίες από τον Αλέξη Τσίπρα ή τη Μαρία Καρυστιανού, εκτιμάτε ότι αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί;
Αυτά τα νέα προσωποπαγή κόμματα, αν γίνουν, θα επηρεάσουν πολύ τα κόμματα της αριστεράς και τα κόμματα διαμαρτυρίας, αλλά όχι ένα λαϊκό, κεντροδεξιό, κόμμα αρχών και αξιών όπως η Νέα Δημοκρατία.
Αντίθετα, πιστεύω ότι θα χαμηλώσουν τον πήχη της αυτοδυναμίας, καθώς λόγω του πολιτικού αυτού κατακερματισμού θα μπουν λιγότερα κόμματα στη Βουλή και τελικά στην κοινή γνώμη θα γίνεται ολοένα και πιο φανερή η άβυσσος που χωρίζει τον λαϊκισμό από την υπευθυνότητα, τον ναρκισσισμό από την ταπεινότητα, τον πολιτικό αχταρμά από το Κυβερνητικό Πρόγραμμα που υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και του Έθνους.
Και σε αυτή τη μάχη, είμαι βέβαιος ότι θα βγούμε νικητές, γιατί ο λαός μας την προηγούμενη δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης, έπαθε και έμαθε. Και δεν θα ξαναεμπιστευθεί τους πραματευτάδες των εύκολων λύσεων, οι οποίες συνθλίβονται στην πρώτη σύγκρουσή τους με την πραγματικότητα.
-Οι παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και σε ορισμένες περιπτώσεις κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από κυβερνητικές επιλογές. Σας δημιουργεί πολιτικό ζήτημα αυτό και θεωρείτε ότι χρειάζεται μια επαναπροσέγγιση με την σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;
Οι πρώην Πρωθυπουργοί είναι υπεράνω κομμάτων. Ο λαός μας και η πολιτική στον τόπο, έχουν μόνο να ωφεληθούν όταν εκείνοι μιλούν για τα μεγάλα θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική, ή η ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Όχι όταν μένουν σιωπηλοί.
Εμείς δεν φοβόμαστε την κριτική, την αγκαλιάζουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό άλλωστε δεν θέλει η Ελληνική κοινωνία; Όσο πλησιάζουμε στις εθνικές εκλογές, τόσο θα γίνεται πιο εύληπτο στους συμπολίτες μας, ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.
Και πιστεύω, ότι η επαναπροσέγγιση που με ρωτάτε, είναι προς το συμφέρον της παράταξης, αλλά με δεδομένη την πολιτική ανυποληψία της αντιπολίτευσης, είναι και προς το συμφέρον της Πατρίδας για να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα που απαιτεί η Ελλάδα μας σε αυτή την πρωτόγνωρη διεθνή συγκυρία.
-Τα ζητήματα θεσμών και εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα επανέρχονται διαρκώς στη δημόσια συζήτηση. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει αυτόν τον κύκλο ή θα συνεχίσει να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης;
Όταν η αντιπολίτευση δεν έχει να αντιπροτείνει τίποτα σοβαρό και πειστικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, τότε αναλώνεται σε δαιμονοποίηση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, πότε εφευρίσκοντας παντού ζητήματα δήθεν αδιαφάνειας, και πότε κατηγορώντας μας δήθεν για υποχωρήσεις στο Κράτος Δικαίου.
Τι και αν με αυτό το αφήγημα έπαθαν πολιτική συντριβή το 2023, τι και αν οι Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τούς διαψεύδουν, αυτοί εκεί τον χαβά τους.
Εμείς δεν πατάμε φρένο επειδή κραυγάζει η αντιπολίτευση. Αντίθετα, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, θα συνεχίσουμε να θεραπεύουμε χρόνιες παθογένειες, από τις αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, οικοδομώντας ένα καλύτερο Κράτος· και στο τέλος πιστεύω θα μας το πιστώσουν οι πολίτες.

