Από τα μέσα της εβδομάδας θα αρχίσει να φαίνεται το αποτύπωμα της χαλάρωσης των μέτρων που αποφασίσθηκε λόγω της κόπωσης του πληθυσμού, ενώ η βασική πηγή ανησυχίας είναι η δραματική κατάσταση του ΕΣΥ.
Κι ενώ υπάρχει η προσδοκία πως είναι εφικτή της επιπέδωσης της καμπύλης το επόμενο 10ημερο, δεν λείπουν οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως το επιδημιολογικό φορτίο θα παραμείνει υψηλό μέχρι το πρώτο 10ημερο του Απριλίου. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι, πως θα συνεχιστεί η αύξηση στους διασωληνωμένους, που ενδέχεται να φτάσουν πάνω από τους 720.
Το σημαντικότερο πρόβλημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Αττική, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η κατάσταση θα παραμείνει προβληματική το επόμενο διάστημα.
Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται δύσκολη η εξίσωση το περαιτέρω άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αν και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου, οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία των επιστημολογικων δεδομένων, με επικρατέστερη ημερομηνία πλέον να είναι η Δευτέρα 5 Απριλίου, χωρίς όμως να έχει «κλειδώσει» κάτι.
Αναφορικά με την εστίαση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το άνοιγμα τοποθετείται στις 19 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οι επιχειρήσεις του κλάδου να ανεβάσουν ρολά στις 12 Απριλίου.
Το πλήγμα που έχει δεχθεί η εστίαση είναι βαρύ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 600 «λουκέτα» από πέρυσι το Μάρτιο που ξεκίνησε η πανδημία.
Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έχουν κλείσει από 150 επιχειρήσεις, ενώ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στοά τουριστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Ιανουάριο ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών κατέγραψε 57,2% στα 53,128 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Θήρας -92,8% και η μικρότερη μείωση στην Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής -21,1%.
Την ίδια ώρα, θέμα συζήτησης είναι φυσικά και τα σχολεία. Το βασικό σενάριο θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Μάλιστα εκπεφρασμένος στόχος είναι αυτό να αφορά στους μαθητές όλων των βαθμίδων και όχι μόνο του Λυκείου όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα.
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως θέλουν το υπουργείο Παιδείας, ακούγοντας τους ειδικούς, να δει τα σχολεία να πηγαίνουν «πακέτο» με το λιανεμπόριο και να μετατίθεται το άνοιγμά τους για μία με δύο εβδομάδες εάν αυτό κριθεί απαραίτητο λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Επισήμως πάντως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, αφού όπως είπε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσση Γκίκα στο Open την Κυριακή, δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα γίνει αυτό αφού δεν υπάρχει καμία εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους.
Για τις νέες «βαλβίδες αποσυμπίεσης» του lockdown ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μίλησε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Κατά την εκτίμησή του είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εκτός κι αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα.
Πρόσθεσε, δε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά, όπως είπε, αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.
«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.
Σχολιάζοντας την εικόνα με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός που έχει γίνει viral, τόνισε ότι «είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών» επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο.
Κατά τον ίδιο, μάλιστα, «για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας».
Ερωτηθείς για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι «έχουμε πόλεμο και πρέπει να βοηθήσουν όλοι».
Μιλώντας, τέλος, για τα self test εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει, αν και όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου πώς θα το χρησιμοποιεί και τι θα κάνει εφόσον βγει θετικό.