Ηχηρό «όχι» είπε στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας το κοινοβούλιο της χώρας, μετά την πρωτοφανή κήρυξη στρατιωτικού νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιεόλ κήρυξε στρατιωτικό νόμο αργά την Τρίτη και δεσμεύτηκε να εξαλείψει «τις δυνάμεις που πολεμούν το κράτος», καθώς αγωνίζεται «ενάντια σε μια αντιπολίτευση που ελέγχει το κοινοβούλιο της χώρας» και βρίσκεται κοντά «με την κομμουνιστική Βόρεια Κορέα».
Λίγες ώρες αργότερα, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γον Σικ δήλωσε μάλιστα ότι ο στρατιωτικός νόμος ήταν «άκυρος» και ότι οι νομοθέτες «θα προστατεύσουν τη δημοκρατία και τον λαό».
Αστυνομικοί και στρατιωτικοί εθεάθησαν να εγκαταλείπουν τους χώρους της Συνέλευσης αφού ο Γου ζήτησε την απόσυρσή τους, σύμφωνα με το Associated Press.
Ο Λι Γιάε Μιουνγκ, ηγέτης του φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, είπε ότι οι νομοθέτες του κόμματος θα παραμείνουν στην κεντρική αίθουσα της Συνέλευσης έως ότου ο Γιουν Σουκ Γιεόλ άρει επισήμως την εντολή του για στρατιωτικό νόμο.
Νότια Κορέα: Στους δρόμους οι πολίτες
Νωρίτερα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου και ζητούσαν με πανό και συνθήματα την παραίτηση του Γιουν.
«Οι νομοθέτες του Δημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου εμένα και πολλών άλλων, θα προστατεύσουν τη δημοκρατία και το μέλλον της χώρας μας και τη δημόσια ασφάλεια, ζωές και περιουσίες, με τις δικές μας ζωές», είπε χαρακτηριστικά ο Λι σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Η κίνηση του προέδρου παραπέμπει σε μια εποχή αυταρχικών ηγετών που η χώρα δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1980, και καταγγέλθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση και τον ηγέτη του ίδιου του συντηρητικού κόμματος του Γιουν, σύμφωνα με το AP.
Μετά την ανακοίνωση του Γιουν, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο και άλλες πολιτικές συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «κοινωνική σύγχυση» θα ανασταλούν, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Νότια Κορέα: Η ανακοίνωση του στρατού
Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι οι απεργοί γιατροί της χώρας θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός 48 ωρών, ανέφερε η Yonhap. Χιλιάδες γιατροί απεργούν εδώ και μήνες για τα σχέδια της κυβέρνησης να διευρύνει τον αριθμό των φοιτητών στις ιατρικές σχολές.
Ο στρατός είπε ότι όποιος παραβιάζει το διάταγμα θα μπορούσε να συλληφθεί χωρίς ένταλμα.
Σύμφωνα με το σύνταγμα της Νότιας Κορέας, ο στρατιωτικός νόμος μπορεί να αρθεί με πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Αμέσως μετά τη δήλωση, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου κάλεσε στο κανάλι του στο YouTube να συγκεντρωθούν όλοι οι βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση. Προέτρεψε το προσωπικό επιβολής του νόμου να «παραμείνει ήρεμο και να κρατήσει τις θέσεις τους».
Και οι 190 βουλευτές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία υποστήριξαν την άρση του στρατιωτικού νόμου.
Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν στρατιώτες που είχαν τοποθετηθεί στο κοινοβούλιο να εγκαταλείπουν τον χώρο μετά την ψηφοφορία.
Ώρες νωρίτερα, η τηλεόραση έδειξε αστυνομικούς να εμποδίζουν την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση και στρατιώτες με κράνη να οπλοφορούν μπροστά από το κτίριο.
Αντιδράσεις στη Σεούλ
Ένας φωτογράφος του Associated Press είδε τουλάχιστον τρία ελικόπτερα, πιθανότατα του στρατού, που προσγειώθηκαν μέσα στο χώρο της Συνέλευσης, ενώ δύο ή τρία ελικόπτερα έκαναν κύκλους πάνω από το σημείο.
Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος People Power του Γιουν, Χαν Ντονγκ Χουν, χαρακτήρισε την απόφαση για την επιβολή στρατιωτικού νόμου λάθος και δεσμεύτηκε να το σταματήσει με τον λαό.
Ο Λι, ο οποίος έχασε οριακά από τον Γιουν στις προεδρικές εκλογές του 2022, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Γιουν «παράνομη και αντισυνταγματική».
Ο Γιουν είπε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας ότι ο στρατιωτικός νόμος θα βοηθήσει στην «ανοικοδόμηση και προστασία» της χώρας από το «να πέσει στα βάθη της εθνικής καταστροφής».
Πρόσθεσε ότι «θα εξαλείψει τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη Βόρεια Κορέα και θα προστατεύσει τη συνταγματική δημοκρατική τάξη».
Νότια Κορέα: Τι κρύβεται πίσω από την κρίση
Το κόμμα του Γιουν έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο με τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Η αντιπολίτευση προσπάθησε επίσης να περάσει προτάσεις παραπομπής τριών ανώτατων εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένου του προϊσταμένου της Κεντρικής Επαρχιακής Εισαγγελίας της Σεούλ, σε αυτό που οι συντηρητικοί χαρακτήρισαν βεντέτα κατά των ποινικών ερευνών τους για τον Λι, ο οποίος θεωρείται το φαβορί για την επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027 στις δημοσκοπήσεις.
Ο Γιουν έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στη Βόρεια Κορέα σχετικά με τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, αποκλίνοντας από τις πολιτικές του φιλελεύθερου προκατόχου του, Μουν Τζε-ιν, ο οποίος επιδίωξε τη διακορεατική δέσμευση.
Ο Γιουν απέρριψε επίσης εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα που αφορούν τη σύζυγό του και κορυφαίους αξιωματούχους, προκαλώντας γρήγορες, έντονες επιπλήξεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Η κίνηση του Γιουν ήταν η πρώτη κήρυξη στρατιωτικού νόμου μετά τον εκδημοκρατισμό της χώρας το 1987.
Ο τελευταίος προηγούμενος στρατιωτικός νόμος στη χώρα ήταν τον Οκτώβριο του 1979, μετά τη δολοφονία του πρώην στρατιωτικού δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ Χι.