Ο Γιουν Σουκ Γέολ είναι πρόεδρος στη Νότια Κορέα από το 2022 και έμεινε σήμερα στην ιστορία καθώς κήρυξε «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης», κατηγορώντας την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο και παραλύει την κυβέρνηση με παρακρατικές δρσατηριότητες.
Ο Γιουν Σουκ Γέολ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανήκει στο Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές νικώντας τον αντίπαλό του, Λι Τζέι-Μγιάνγκ, με μόλις 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, την πιο οριακή εκλογική αναμέτρηση από τότε που η Νότια Κορέα ξεκίνησε τις άμεσες εκλογές το 1987.
Ο Γιουν Σουκ Γέολ δεν θεωρείται και από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη χώρα, καθώς το ποσοστό αποδοχής του είναι ιδιαίτερα χαμηλό λόγω διαφόρων αντιπαραθέσεων και σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούσαν στη σύζυγό του.
Συγκεκριμένα, ένα από τα σκάνδαλα σχετίζονταν με τη φερόμενη χειραγώγηση μετοχών και η σύζυγός του φέρεται να είχε αποδεχθεί μία πολυτελή τσάντα της μάρκας Dior. Τον περασμένο μήνα, ο Γιουν ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι η σύζυγός του θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί καλύτερα.
Ο Γιουν δυσκολεύεται επίσης να προωθήσει τα σχέδιά του στο κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Τι έχει συμβεί έως τώρα
- Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο την Τρίτη, αντιδρώντας στο «πολιτικό αδιέξοδο» που δυσχεραίνει τη θητεία του.
- Αυτή είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Νότιας Κορέας κηρύσσει στρατιωτικό νόμο μετά τη λήξη της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο κ. Γιουν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι σχεδιάζει «εξέγερση» και «προσπαθεί να ανατρέψει την ελεύθερη δημοκρατία».
- Τα κόμματα του κοινοβουλίου αντέδρασαν.
- Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Κοινοβούλιο και η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά δίκτυα, ορισμένοι διαδηλωτές φαίνεται πως προσπαθούν να εισέλθουν στο κτίριο, καθώς αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν. «Τερματίστε τον στρατιωτικό νόμο! Τέλος στον στρατιωτικό νόμο!» φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος.
- Ο Λι Τζάε Μιουνγκ,, ηγέτης της αντιπολίτευσης, απέρριψε το σκεπτικό του Γιουν. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον στρατό να κυβερνήσει αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Λι. «Ο πρόεδρος Γιουν Σεοκ Γιολ πρόδωσε τον λαό. Η παράνομη κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Γιουν είναι άκυρη».
- Ο στρατηγός Παρκ Αν-σου, ο οποίος διορίστηκε διοικητής των δυνάμεων επιβολής του στρατιωτικού νόμου, απαγόρευσε «όλες τις πολιτικές δραστηριότητες», συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των πολιτικών κομμάτων και των συγκεντρώσεων των πολιτών, καθώς και τις εργασιακές δραστηριότητες.
- Ο στρατιωτικός νόμος επιτρέπει στον πρόεδρο, ο οποίος έχει συγκρουστεί συχνά με τα μέσα ενημέρωσης, να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου. Ο στρατηγός Παρκ δήλωσε σε διάταγμα ότι «όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις τελούν υπό τον έλεγχο της διοίκησης του στρατιωτικού νόμου», προειδοποιώντας ότι όσοι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» θα μπορούσαν να συλληφθούν χωρίς δικαστικό ένταλμα.
- Ορισμένοι βουλευτές κατάφεραν να μπουν στο κοινοβούλιο, εν μέσω αντιδράσεων για την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου.