Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου: Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών

Σε κλειστό οικογενειακό κύκλο θα τελεστεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, η εξόδιος ακολουθία της Αθηνάς (Νουνού) Μαρτίνου, που έφυγε χθες από τη ζωή Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη Ελληνίδα της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας, με παγκόσμιο εκτόπισμα.

Αποτέλεσε μία από τις πρωτοπόρες στη διεθνή θαλάσσια βιομηχανία διεθνώς. Ίδρυσε την Thenamaris Ships Management, ναυτιλιακό κολοσσό. Το 1971 αποφάσισε να ασχοληθεί με τη διαχείριση των πλοίων της οικογένειάς της και μαζί με τους γιούς της Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, ίδρυσαν την εταιρεία Thenamaris Ships Management, κατορθώντας το 1975 να φτάσει τον στόλο της στα 36 πλοία.

Ήταν μια γυναίκα με μεγάλη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, κρατούσε πάντα πολύ χαμηλό προφίλ, ενώ από τα «σπλάχνα» της εταιρείας Thenamaris, με την υποστήριξη της οικογένειας, πολλά στελέχη κατάφεραν και εισήλθαν στην πλοιοκτησία.

Το Ίδρυμα

Το Ίδρυμα Αθηνάς Ι Μαρτίνου, σκιαγραφεί την προσωπικότητα της σπουδαίας γυναίκας. «Αφετηρία για τη δημιουργία του Ιδρύματος, το πάθος της Αθηνάς Ι. Μαρτίνου για τη θάλασσα και προορισμός η προσφορά στην κοινωνία, αυτή που δραστηριοποιείται γύρω από τη θάλασσα και νιώθει στις φλέβες της την καθημερινή της παρουσία», αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ προσθέτει:

«Ακόμα και σήμερα, είναι η αγάπη για την ίδια τη ζωή που την καθορίζει. Η ίδια, όπως χαρακτηριστικά λέει, είναι «σαν τη θάλασσα, γένους θηλυκού». Όλη η στάση της απέναντι στη ζωή, είναι όπως και απέναντι στη θάλασσα. Αγάπη και πάθος, σεβασμός και αφοσίωση. Για αυτό αποδέχεται τη ζωή με όλες τις πλευρές της, είτε ήρεμη και γαλήνια, είτε ταραγμένη και τρικυμιώδη. Γιατί η Αθηνά Ι. Μαρτίνου, σαν τη θάλασσα, δεν είναι ποτέ στατική. Τολμηρή και φιλόδοξη, εργατική και επίμονη, διακριτική και χαμηλών τόνων, είναι η Νουνού της ελληνικής ναυτιλίας.”

Γεννηθείσα το 1926, η Αθηνά Ι. Μαρτίνου (το γένος Μεθενίτη) ήταν σύζυγος του Ιωάννη Μαρτίνου, ο οποίος κατάγετο από μια οικογένεια παλαιοπωλών. Μαζί του απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον Θανάση, τον Ανδρέα, τον Ντίνο και την Ελένη. Διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της οικογένειας Μαρτίνου να εισέλθει στο ναυτιλιακό επιχειρείν κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και την αγορά του φορτηγού πλοίου «Θανάσης». Η ίδρυση της Thenamaris το 1971, και η συνεπακόλουθη διαχείριση της εταιρείας με τους τρεις γιους της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, σε μια εποχή που ο σύζυγός της αντιμετώπιζε θέματα υγείας, στηρίχτηκε στους δικούς της ώμους. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα μιας μακράς πορείας η οποία έκανε την εταιρεία που ίδρυσε η ίδια αλλά αργότερα και τις εταιρείες που έφτιαξαν οι τρεις της γιοι να είναι από τις σπουδαιότερες του θαλάσσιου επιχειρείν διεθνώς. Η θυγατέρα της, Ελένη, ασχολήθηκε με την δουλειά του πατέρα της, κληρονομώντας επίσης το μάτι και την εργατικότητα του.

Πέρα από τα παιδιά της, τα εγγόνια της Αθηνάς Μαρτίνου συνεχίζουν το όραμά της έχοντας ιδρύσει το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, το οποίο έχει ως βασικό σκοπό την ενίσχυση μη κερδοσκοπικών οργανισμών με δράση στην Ελλάδα καθώς και την υλοποίηση Προγράμματος Υποτροφιών. Η κοινωφελής δράση του ιδρύματος έχει πανελλαδική εμβέλεια και διατομεακή κάλυψη, δίνοντας έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, και υποτροφίες με κυρίαρχη τη θεματική της θάλασσας.

Recommended For You

About the Author: efoni