Μανώλης Χριστοδουλάκης στη «Φωνή»: Μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι

Γράφει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής
Οι εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου αναμένονται να είναι καθοριστικές όχι μόνο για το μέλλον του κόμματος αλλά και για την ευρύτερη πολιτική σκηνή της χώρας. Μετά από μια σειρά προκλήσεων και κοινωνικών ανισοτήτων, οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν όχι μόνο την ηγεσία του κόμματος και τη στρατηγική μας για το μέλλον, αλλά θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που έχει τόσο ανάγκη η χώρα και οι πολίτες.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε να σκεφτούμε το μέλλον της χώρας μας. Ένα μέλλον που δεν θα οικοδομηθεί από τη δράση του ενός, αλλά από τη συνεργασία όλων. Κάθε πολίτης, κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε θεσμός έχει έναν ρόλο να παίξει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Με συνείδηση των προκλήσεων που μας περιβάλλουν, οφείλουμε να ενωθούμε και να εργαστούμε από κοινού για ένα καλύτερο αύριο.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται σε αυτές τις εκλογές είναι αν θα συνεχίσουμε στη μέχρι τώρα πολιτική μας πορεία ή αν θα προχωρήσουμε σε μια πιο ριζική επανεκκίνηση. Μετά από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, καταφέραμε να ανακτήσουμε μέρος της δυναμικής μας, αλλά εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που αφορούν την πολιτική μας ταυτότητα και την απήχησή μας στον ευρύτερο πληθυσμό.
Ήρθε η ώρα να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Να επανασυνδεθούμε με την εκλογική μας βάση και να προσελκύσουμε νέους ψηφοφόρους. Σε μια εποχή που οι κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες αλλάζουν διαρκώς, η ηγεσία που θα προκύψει πρέπει να είναι ικανή να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών και να προσαρμόζει την πολιτική της αντίστοιχα. Το αύριο της χώρας δεν μπορεί να περιμένει. Υπάρχουν ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα στρατηγικό όραμα, βασισμένο στην πρόοδο και την ανάπτυξη.
Η αλλαγή των πολιτικών που έχει ανάγκη ο λαός είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος που ταυτίστηκε με την πρόοδο και την κοινωνική κινητικότητα. Και η αλλαγή θα γίνει πραγματικότητα μόνο όταν όλοι, από κοινού, δουλέψουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Η συνεισφορά του καθενός, είτε μικρή είτε μεγάλη, είναι πολύτιμη για την οικοδόμηση του μέλλοντος. Στο χέρι μας είναι αν θα επιλέξουμε ένα μέλλον ζοφερό και μαύρο ή αν θα το χρωματίσουμε με πιο φωτεινά και έντονα χρώματα. Η συμμετοχή των πολιτών σε αυτές τις εκλογές είναι το κλειδί για την ανανέωση αλλά και την ενότητα. Και αυτήν ακριβώς την πρόκληση για ενότητα θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Μέσα
από την εσωκομματική μας διαδικασία θα βγούμε πιο δυνατοί και ώριμοι, ικανοί να διαμορφώσουμε μια ξεκάθαρη πολιτική στρατηγική. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς συγκεκριμένες προτάσεις που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς και έναν σαφή προσανατολισμό για το μέλλον. Αναμένουν από το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει ένα φρέσκο και καινοτόμο πολιτικό πρόγραμμα με επίκεντρο τους ίδιους και τις ανάγκες τους, με αναφορές στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην προστασία των ασθενέστερων. Μια ουσιαστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.
Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ αποτελούν μια κρίσιμη καμπή για το κόμμα και την πολιτική του πορεία. Είναι μια κομβική στιγμή όμως και για το μέλλον της χώρας. Το διακύβευμα είναι υψηλό, και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τους πολίτες. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να διασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή για τις επόμενες γενιές.
Είναι στο χέρι μας να απαντήσουμε καθαρά. Θέλουμε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό και μεγάλο ΠΑΣΟΚ που θα κερδίσει, ή ένα κλειστό και φοβικό κόμμα, σε χαμηλούς συσχετισμούς,
βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη; Είναι στο χέρι μας να ενώσουμε δυνάμεις. Να κερδίσουμε την ελπίδα.

Recommended For You

About the Author: efoni