«Θεωρώ ότι το θέμα το φράχτη στον Έβρο είναι δεδομένο όχι μόνο για τους ακρίτες, αλλά είναι δεδομένο για την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας το γεγονός ότι μια κυρίαρχη χώρα πρέπει να έχει τρόπους να προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Πλην όμως αυτό το οποίο θεωρούμε δεδομένο δεν ήταν η πολιτική του ελληνικού κράτους μέχρι και το 2019», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ράδιο Θεσσαλονίκη το Σάββατο.
«Μετά δε την απόπειρα της μεταναστευτικής εισβολής το Μάρτιο του 2020 κατέστη απολύτως προφανές σε μένα ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αποτρεπτικό εμπόδιο το οποίο θα υποστηρίξει συνολικά την πολιτική μας για τη φύλαξη των συνόρων. Προφανώς ο φράχτης δεν είναι το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, έχουμε προσλάβει πολλούς συνοριοφύλακες, έχουμε ενισχύσει τα τεχνολογικά μέσα ώστε να επιτηρούμε όλη τη μεθόριο, έχουμε ενισχύσει το λιμενικό για να επιτηρούμε τα θαλάσσια σύνορα μας». συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:.
«Επί της ουσίας αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί κάτι που έπρεπε να είναι αυτονόητο να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και να φτάνει στο σημείο η αξιωματική αντιπολίτευση δια του κ. Παπαδημούλη να ζητάει επίσημα το έργο αυτό να μην χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους».
«Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει Ελληνας ευρωβουλευτής να ζητά ο φράχτης αυτός να πληρωθεί ουσιαστικά από τους έλληνες φορολογούμενους» τόνισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε πως «η Ευρώπη χρηματοδοτεί μια σειρά από δράσεις γύρω από το προσφυγικό, το μόνο το οποίο δεν χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή είναι την κατασκευή αυτού καθ’ αυτού του φράχτη».
«Θα αγωνιστούμε να τους πείσουμε να κάνουν και το τελευταίο βήμα. Αλλά και αν δεν το κάνουν ο φράχτης θα κατασκευαστεί από πόρους του εθνικού προϋπολογισμού» είπε.
«Αν δεν έχουμε φράχτη, τότε τι; Θα μπαίνει ο καθένας στη χώρα όπως θέλει, όποτε θέλει και θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντικείμενο γεωπολιτικών πιέσεων, όχι από κατατρεγμένους ανθρώπους αλλά από κάποιους που τους εργαλειοποιούν. Αυτό που έγινε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 ξαναέγινε στα σύνορα της Λιθουανίας με την Λευκορωσία 18 μήνες από τον αυταρχικό δικτάτορα της Λευκορωσίας Λουκασένκο» σημείωσε.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε, «δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, γιατί ακούω πολλές διαφορετικές φωνές. Είμαι όμως απολύτως σίγουρος ότι αν δεν γκρεμίσει το κομμάτι του φράχτη που έχει κατασκευαστεί, δεν θα επεκτείνει τον φράχτη και δεν θα υλοποιήσει το έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει».
Ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε ότι είναι πιθανό να επισκεφθεί την δυτική Θεσσαλονίκη πριν το Πάσχα «με σημαντικές εξαγγελίες», όπως χαρακτηριστικά είπε. Υπογράμμισε δε ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται σε πείσμα όλων όσοι πολέμησαν το έργο αυτό ή εξέφραζαν καχυποψία για το πόσο θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να έχει και Μετρό και αρχαία». «Μέσα στον επόμενο χρόνο η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη και ταυτόχρονα θα αναδειχθεί ο πλούσιος πολιτιστικός θησαυρός που βρέθηκε», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ