Προβληματισμό δημιουργεί στην επιστημονική κοινότητα ο σεισμός των 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, το οποίο ξεκίνησε από το πρωί της Τρίτης με τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 80 μετασεισμοί.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα, Τετάρτη, το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια. Όλη τη νύχτα, είπε, είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2. Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο.
Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι η σεισμική δραστηριότητα έγινε αισθητή στην Αττική, καθώς πρόκειται για οριζόντιο ρήγμα με κατεύθυνση προς Αθήνα. «Το ρήγμα αυτό δεν έχει δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό, άντε να δώσει 5,3, έτσι πιστεύω» σχολίασε και πρόσθεσε: «Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει πολύ μικρές διαστάσεις για να επηρεάσει άλλα ρήγματα». Κάλεσε, δε, τους κατοίκους της Εύβοιας να αποφεύγουν τα παλιά πέτρινα σπίτια, ειδικά αν έχουν ρωγμές.
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, η κατάσταση αξιολογείται και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός αυτός των 5 Ρίχτερ. Ο ίδιος σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «τo πρωί της Τρίτης έγραψα, “ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία”. Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τα 5 Ρίχτερ συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος». Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας χθες το βράδυ στο kathimerini.gr, είπε ότι η δόνηση των 5 Ρίχτερ «προέρχεται από το ίδιο ρήγμα με το πρωί» κι ότι ο σεισμός ήταν «αρκετά ισχυρός, πιο αισθητός από το πρωί».
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, αναφερόμενος στον νέο σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Εύβοια, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός» και σημείωσε ότι παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου. «Η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Χθες, μιλώντας στο kathimerini.gr, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε ότι «είμαστε σε πορεία στο άγνωστο. Πρέπει να περάσουν 2-3 μέρες για να εφησυχάσουμε. Αν και δεν μας ανησυχεί κάτι, έχει περιπλεχθεί η κατάσταση». Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, έκανε λόγο για αυξητική διαδικασία σε μεγέθη Ρίχτερ. «Μπορεί να έρθει και μεγαλύτερος σεισμός ακόμα, αλλά είναι μικρή η πιθανότητα», είπε και πρόσθεσε: «Είναι επιφανειακό το συγκεκριμένο ρήγμα και η Αττική είναι στην κατεύθυνση του, που σημαίνει ότι η ενέργεια έρχεται προς τα εδώ». Συμπλήρωσε ότι «είναι μια περιοχή χωρίς ιστορικό σεισμικότητας».
Ο καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας χθες στο kathimerini.gr, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός και το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κύριος σεισμός, έχουμε φαινόμενο σε πλήρη ακολουθία, σε πλήρη εξέλιξη. Πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί οι κάτοικοι με τα παλιά κτίρια. Η περιοχή μας είναι παντελώς άγνωστη», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε αναμονή και σκεπτικοί ως προς το τι θα δώσει η περιοχή».