Η κάψουλα Orion της αποστολής Artemis I της NASA έφτασε στη Σελήνη και πέτυχε τον πρώτο στόχο της, πλησιάζοντας σε απόσταση 130 χιλιομέτρων (80 μίλια). Αποτελεί ένα μνημειώδες επίτευγμα για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία και το πρώτο θετικό δείγμα ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν μια μέρα στο φεγγάρι.
Πιο συγκεκριμένα, η κάψουλα Orion της αποστολής Artemis I της NASA πραγματοποιεί τον γύρο της Σελήνης, χωρίς να προσεδαφιστεί σε αυτή ώστε να διαπιστωθεί αν θα μπορέσει στο μέλλον να μεταφέρει ανθρώπους, οι οποίοι θα ξαναπατήσουν στο φεγγάρι και θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Άρη.
Η κάψουλα έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει ανθρώπους αλλά τώρα μεταφέρει μόνο τρία ανδρείκελα και φορτίο που θα χρειαστεί για να φέρει εις πέρας τη δοκιμαστική της πτήση. Τα ανδρείκελα είναι γεμάτα αισθητήρες, οι οποίοι, σύμφωνα με την αστροναύτη της NASA, Ζένα Κάρντμαν, «μας δίνουν μια αίσθηση για το εάν το περιβάλλον θα είναι εντάξει για τους ανθρώπους».
Μάλιστα, την ώρα που το Orion έφτασε στην πίσω πλευρά της Σελήνης, χάθηκε το σήμα με τη Γη για 34 λεπτά. Με το που επανήλθε η επικοινωνία της NASA, η κάψουλα έστειλε μια εντυπωσιακή φωτογραφία του πλανήτη μας. Λίγο νωρίτερα, το Orion έκανε ζουμ στα μέρη της Σελήνης που προσεδαφίστηκαν οι αποστολές Apollo 11, 12 και 14.
Όταν ολοκληρώσει τον γύρο της Σελήνης (σ.σ. θα τον κάνει αντίθετα από την τροχιά της) στις 26 Νοεμβρίου, το Orion αναμένεται να φτάσει στα 400.171 χιλιόμετρα από τη Γη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ απόστασης της αποστολής Apollo 13 και θα αποτελέσει το πρώτο όχημα που σχεδιάστηκε για ανθρώπους και έφτασε τόσο μακριά!
Παρακολουθήστε τη ζωντανή μετάδοση της NASA από το ταξίδι του Orion:
Βάσει του σχεδίου της NASA, η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου και αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, τότε θα επαναληφθεί το 2024 με πλήρωμα ενώ, πιθανόν το 2025, θα εκτοξευθεί και η αποστολή Artemis III που θα μεταφέρει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό.