Ομόφωνα αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας η απαλλαγή από κάθε κατηγορία για τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί για δωροληψία στην υπόθεση της Novartis.
Mε την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για τον Ανδρέα Λοβέρδο, έκλεισε οριστικά ο φάκελος που αφορούσε στη ενοχοποίηση δέκα πολιτικών που είχαν εμπλακεί με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων σε δωροληψίες, στο πλαίσιο των ερευνών για παράνομες πρακτικές που ακολούθησε και στη χώρα μας ο φαρμακευτικός κολοσσός.
Η απαλλαγή Λοβέρδου έγινε πέντε περίπου χρόνια αφού η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διαβίβασε τον σχετικό φάκελο με τα ονόματα των δέκα πολιτικών στη Βουλή, ενώ αργότερα ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη η οποία δεν επιβεβαιώθηκε από τις δικαστικές διαδικασίες που ακολούθησαν.
Οι δικαστές του Συμβουλίου, αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας, έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, Μαρίας Κάψου, η οποία επίσης είχε ταχθεί υπέρ της απαλλαγής του Ανδρέα Λοβέρδου.
Στο «δια ταύτα» του βουλεύματος που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο, με εισηγητή τον πρωτόδικη Αθανάσιο Μαρνέρη, επισημαίνεται ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις για να αποδοθεί κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου, η οποία φερόταν κατά την κατηγορία να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 εως 17.5.2012.
Οι δικαστές σημειώνουν, ακόμη, στο σκεπτικό τους ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Α. Λοβέρδου για υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνουν οι δικαστές στην αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», σημειώνοντας ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής, οι ίδιοι δε δεν ήταν ούτε αυτόπτες ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.