Δήμος Διονύσου: 2o Διαδικτυακό Σεμινάριο Αρχαιολογίας με θέμα “Το αρχαίο Παλλάντιον”

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021 στις 18:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Διαδικτυακό Σεμινάριο Αρχαιολογίας & Μνημείων του Δήμου Διονύσου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΕΜΠΝΕΥΣΙΣ”, από τον Καθηγητή Δρ. Αθανάσιο Νακάση, Αρχιτέκτονα MSc, Πρόεδρο του Ελληνικού ICOMOS με θέμα: “Το αρχαίο Παλλάντιον.ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΝΑΟΥ Α ΠΑΛΛΑΝΤΙΟΥ”.
Πρόκειται για Διάλεξη, με ταυτόχρονη παρουσίαση κειμένου και κατόπιν ερωτήσεις – επεξηγήσεις.

Περίληψη:

Ανασκαφές ξεκίνησε η Ιταλική Σχολή το 1940. Το Παλλάντιον σχετίζεται με την Ρώμη-Τροία. Ο ήρως Εύανδρος από το Παλλάντιον, πήγε ως έποικος εκεί που δημιουργήθηκε η Ρώμη. Την ακριβή θέση υπέδειξε η μάντις μητέρα του Ευάνδρου, λέγοντας «εδώ θα γίνει κέντρο αυτοκρατορίας». Ο οικισμός ονομάστηκε Παλλάντιον, για τον γενάρχη των Αρκάδων Πάλλαντα. Ο Στράβων γράφει «η Ρώμη Ελληνικόν είναι κτίσμα» κι αρκαδική αποικία. Ο Αυτοκράτωρ Αντωνίνος ο Ευσεβής, αναγνωρίζοντας το Παλλάντιον ως Μητρόπολη της Ρώμης και τον Εύανδρο ως ιδρυτή, επισκέφθηκε το σχεδόν εγκαταλειμμένο Παλλάντιον, το εποίκισε, το ξαναέκτισε, απαλλάσσοντας την πόλη από φόρους. Ο Βιργίλιος στην Αινειάδα είχε πρωταγωνιστή τον Εύανδρο, που εκπολίτισε τους ντόπιους, με νόμους, γραφή, μουσική κι αλφάβητο. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι επινόησε το Λατινικό αλφάβητο. Εισήγαγε λατρεία του Πανός, που εξελίχθηκε στη δημοφιλή γιορτή Λουπερκάλια.

Ο Ηρακλής, μετά το 10ο άθλο, φονεύοντας τον Γηρυόνη, επισκέφθηκε τον Εύανδρο, που ανήγειρε βωμό προς τιμήν του. Εκεί θυσίασε ο Αινείας και τα πληρώματα του από την Τροία ζητώντας βοήθεια στη μάχη με το βασιλέα Τούρνο από τον Εύανδρο, που καταγόταν από τον Άτλαντα, όπως κι ο Αγχίσης, πατέρας του Αινεία . Προς τιμήν του Ευάνδρου ονομάσθηκε Παλαντίνος (Παλατίνος) ένας λόφος της Ρώμης. Οι Ρωμαίοι τιμούσαν τη μητέρα του Ευάνδρου Καρμέντα, με βωμό στον Καπιτωλίνο λόφο, κοντά στην «Πόρτα Καρμένταλις».

Ο Παυσανίας αναφέρει «Χώμα γης», φράγμα μυκηναϊκών χρόνων στη λίμνη Τάκα, που εμπόδιζε τα νερά να κατακλύσουν το Παλλαντικόν πεδίον. Σώζονται τμήματα οδού από το Παλλάντιο προς τη Μεγάλη Πόλη. Οι ναοί της Ακρόπολης ήταν κτισμένοι με μετρολογικό σύστημα επηρεασμένο από ανατολικά και προϊστορικά συστήματα. Πρωιμότερος είναι ο Α, που σχετίζεται με μαντεία και χθόνια λατρεία. Στην Πελοπόννησο υπήρχαν 2 Αρχιεπισκοπές, Μυστρά και Παλλαντίου.

Ο κος Αθ. Νακάσης, για 12η φορά, θα παρουσιάσει αφιλοκερδώς στο Δήμο μας θέματα που αφορούν στην αρχαιολογία και στα ελληνικά μνημεία. Διακεκριμένος επιστήμονας Δρ Αρχιτέκτων και Καθηγητής, με πλήθος έγκριτων δημοσιεύσεων και διαλέξεων περί της ελληνικής αρχαιότητας, έχει υπηρετήσει στο ΥΠΠΟ επί 36 χρόνια. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου.
Δίδαξε επί 20ετίας στο ΤΕΙ – νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τα μαθήματα “Τεχνικές Ανασκαφής”, “Πρώτα σωστικά Μέτρα στις ανασκαφές”, “Αποτυπώσεις”, “Αναστηλώσεις” και “Αρχαία Τεχνολογία”. Κανείς Αρχιτέκτων στην Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει σε τόσες πολλές ανασκαφές (δεκάδες) όσο ο Αθ. Νακάσης επί 44 συναπτά έτη και συνεχίζει ακόμα.

Υπεύθυνη από πλευράς του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΕΜΠΝΕΥΣΙΣ» είναι η Πρόεδρος κ.Άννα Γρώππα-Στασινοπούλου, ενώ διαχειρίστρια του ZOOM Meeting, για τη διαδικτυακή μετάδοση του σεμιναρίου, είναι η κ. Αναστασία Στασινοπούλου.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ζωντανά το σεμινάριο μπορούν να συνδεθούν με το πρόγραμμα ZOOM επιλέγοντας τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://us02web.zoom.us/j/82887045272?pwd=VzcybFZkNTh6UmhSS0ZOclA3OUl3UT09

Meeting ID: 828 8704 5272
Passcode: arxaia

Παρακαλούνται ακόμη όλοι οι συμμετέχοντες να γράφουν το ονοματεπώνυμό τους κατά την είσοδο στην εφαρμογή στο πεδίο NAME.

Στον σύνδεσμο με τα γαλάζια γράμματα θα κάνετε αριστερό κλικ και μετά πάλι αριστερό κλικ με το χεράκι.

 

Recommended For You

About the Author: efoni