Νέο σώμα «δασοκομάντος», αύξηση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, μόνιμη τους καλοκαιρινούς μήνες εγκατάσταση στην Ελλάδα Ευρωπαίων πυροσβεστών, καθώς και αύξηση των περιπολιών στα δάση και συστηματική εφαρμογή μέτρου εναέριας επιτήρησης περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον πρωθυπουργό, σε εφαρμογή έχουν τεθεί εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί και απομάκρυνση συσσωρευμένης καύσιμης βιομάζας από ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.
Πιο συγκεκριμένα, τη φετινή περίοδο θα αυξηθεί σημαντικά η επίγεια παρατήρηση με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικότερα στις πλέον επικίνδυνες περιοχές ενώ οι περίπολοι μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές, απελευθερώνοντας δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι εναέριες περιπολίες από έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη τύπου Air Tractor και PZL τις ημέρες με δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5, με σκοπό την έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και άμεση πρώτη προσβολή.
Όσον αφορά στα εναέρια μέσα και στις μισθώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα μας, όπως είχαν αναφέρει στις 17 Μαΐου σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, οι κ.κ. Στυλιανίδης και Τουρνάς, μέσω του ΝΑΤΟϊκού οργανισμού NSPA, το Πυροσβεστικό Σώμα προχώρησε στη μίσθωση συνολικά 46 εναέριων μέσων, αντί 31 την περυσινή χρονιά. Πρόκειται για 9 βαρέος τύπου ελικόπτερα Sikorsky, 12 μεσαίου τύπου Kamov, 8 ελικόπτερα Agusta Bell και 17 Air Tractors. Τα μισθωμένα εναέρια μέσα αθροίζονται στα 40 ιδιόκτητα (Canadair, Pezetel κ.ά.), με την ηγεσία της Πυροσβεστικής μάλιστα να υιοθετεί δόγμα άμεσης από αέρος προσβολής της φωτιάς.
Το κόστος για τις μισθώσεις ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
Την ίδια ώρα το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται με 500 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ). H συνολική δύναμη των ΕΜΟΔΕ φτάνει τα 590 στελέχη συμπεριλαμβανομένων των 90 ειδικά εκπαιδευμένων Πυροσβεστών.
Η εν λόγω ομάδα συγκροτήθηκε από εποχικούς πυροσβέστες που παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, δίχως πάντως στην πράξη τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά τους να διαφέρουν σημαντικά από τα Μηχανοκίνητα Ειδικά Τμήματα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ). Στις καινοτομίες της φετινής αντιπυρικής περιόδου είναι η υιοθέτηση της μεθόδου της κατάκαυσης ή αντιπύρ για την κατάσβεση πυρκαγιών. Στον τομέα της πρόληψης και κυρίως του έγκαιρου εντοπισμού της πυρκαγιάς, αποφασίστηκε φέτος ο διπλασιασμός των περιπολιών, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, από δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αντιθέτως, από τα μεικτά περίπολα αποδεσμεύονται τα στελέχη της Πυροσβεστικής, ώστε να επανδρώνουν τις υδροφόρες και να μετέχουν στο έργο της κατάσβεσης, όπως και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας εντός των δασών. Από φέτος εξάλλου, και για πρώτη φορά, η πρόσβαση στα δάση θα απαγορεύεται και με δείκτη επικινδυνότητας 3. Τέλος, επισημάνθηκε ότι εκπαιδεύτηκαν και ενσωματώθηκαν στο επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής 4.000 εθελοντές δασοπυροσβέστες.
Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.
Αναβαθμισμένη είναι επίσης η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο Δήμοι και Περιφέρειες να αποκτήσουν ρόλο – κλειδί στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Προς τον σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με τη συμμετοχή των κατά τόπους πυροσβεστικών και δασικών υπηρεσιών καθώς και στελεχών της Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, ύστερα από θεσμική παρέμβαση, οι Δήμοι έχουν η δυνατότητα να διενεργούν άμεσα καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων σε περίπτωση αμέλειας του ιδιοκτήτη ή αγνώστου ιδιοκτήτη.
Στο ίδιο πλαίσιο, για πρώτη φορά σχεδιάζονται και υλοποιούνται ασκήσεις πολιτικής προστασίας με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας με μεγάλη τουριστική κίνηση αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους.
Πηγή: kathimerini.gr