Εως το τέλος του χρόνου αναμένεται να δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους τα 35 εκατ. ευρώ τα οποία προβλέπονται στο πλαίσιο της καθιέρωσης μπόνους ως κινήτρου για την επίτευξη στόχων στη δημόσια διοίκηση. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου που αφορά τον νέο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, εντός του καλοκαιριού αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με βάση την οποία θα εξειδικευτούν ο τρόπος και τα κριτήρια που αφορούν την κατανομή του μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα δοθούν 10 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, 20 εκατ. ευρώ αφορούν την επίτευξη στόχων για την υλοποίηση των σχεδίων δράσης στα υπουργεία και 5 εκατ. ευρώ την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί. Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε ότι δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση του αριθμού των ατόμων που θα λάβουν το μπόνους ή και το ύψος αυτού πριν από τη σύνταξη της σχετικής υπουργικής απόφασης, «δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές διαφορές και διακυμάνσεις ανά φορέα του Δημοσίου». Με απόφαση του προϊσταμένου διεύθυνσης θα αποφασίζονται οι υπάλληλοι οι οποίοι τελικά θα λαμβάνουν το μπόνους αποδοτικότητας.
Εντός του καλοκαιριού αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης με βάση την οποία θα εξειδικευθούν ο τρόπος και τα κριτήρια που αφορούν την κατανομή του.
Το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Ιούνιο, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα πιλοτικά, ωστόσο σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί από την αρχή του νέου έτους. Αφορά συνολικά περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους δεδομένου ότι σε αυτό το σύστημα δεν υπάγονται στρατιωτικοί, γιατροί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί και αστυνομικοί.
Οπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση, καταργείται η βαθμολόγηση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία έτσι κι αλλιώς είχε μικρή αξία δεδομένου ότι 97% των υπαλλήλων, με βάση το ισχύον σύστημα, βαθμολογούνται ως πολύ επαρκείς με βαθμολογία άνω του 75%, ενώ περισσότεροι από τους μισούς έχουν άριστη αξιολόγηση (από 90-100 βαθμούς). Καθορίζεται ένα ενιαίο πλαίσιο δεξιοτήτων με βάση το οποίο αξιολογείται ο κάθε δημόσιος υπάλληλος και συμπεριλαμβάνονται εννέα δεξιότητες: ηγετικότητα, επαγγελματισμός και ακεραιότητα, προσανατολισμός και αποτέλεσμα, οργάνωση και προγραμματισμός, προσανατολισμός στον πολίτη, προσαρμοστικότητα, διαχείριση γνώσης, επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα. Καθεμία από αυτές τις δεξιότητες ορίζεται συγκεκριμένα και διεξοδικά στο σχέδιο νόμου. «Εφόσον δεν θα υπάρχει η βαθμολογία και εφόσον εντοπιστούν οι δεξιότητες στις οποίες ενδεχομένως υστερεί ένας υπάλληλος, θα μπορεί να γίνεται συζήτηση με τον προϊστάμενό του, απαλλαγμένος από το άγχος μιας τιμωρητικής διαδικασίας», επισήμανε ο υπουργός Μάκης Βορίδης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου. Με το πέρας της αξιολόγησης, που θα πραγματοποιείται ετησίως, θα οργανώνεται σχέδιο βελτίωσης που θα αφορά τον κάθε υπάλληλο για τις δεξιότητες που απαιτεί η θέση του.
Αντιθέτως, όσον αφορά τους προϊσταμένους όλων των βαθμίδων, που υπολογίζονται σε 15.000 άτομα, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται βαθμολογία των επιδόσεών τους από 1-5. Η βαθμολογία του προϊσταμένου διαμορφώνεται κατά 50% με βάση τη συνολική αξιολόγησή του, κατά 40% με βάση την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τη συγκεκριμένη διεύθυνση ή τμήμα βάσει των σχεδίων δράσης που προβλέπεται να καταρτίζονται κάθε χρόνο και, τέλος, το 10% της βαθμολογίας του προϊσταμένου θα αποδίδεται από τους υφισταμένους του.