Με τη θετική ψήφο της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής, η εθνική αντιπροσωπεία χθες το βράδυ ενέκρινε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. Κατά την ψηφοφορία, με την οποία ολοκληρώθηκε μια μαραθώνια συνεδρίαση γεμάτη εντάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, με τα τελευταία ωστόσο να στρέφουν τα βέλη της κριτικής τους και κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απέναντι στην κριτική που δέχθηκε η κυβερνώσα πλειοψηφία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην τοποθέτησή του στη Βουλή, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Σας παρακαλώ, δείτε αυτή τη συμφωνία στο πλαίσιο της σημερινής γεωπολιτικής πραγματικότητας. Φανταστείτε αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία. Φανταστείτε εάν δεν ήταν διαθέσιμη η Αλεξανδρούπολη και οι δίαυλοι επικοινωνίας από την Αλεξανδρούπολη προς την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη τι σημασία θα είχαν τα Στενά για τη Δύση και πόσο δυσχερέστερη στη διαπραγμάτευση για τη δική μας εθνική ασφάλεια, για τη δική μας ανεξαρτησία, για το δικό μας μέλλον θα ήταν».
«Συνιστά πρόβλημα»
Παράλληλα, με αφορμή τα όσα ελέχθησαν για τη δρομολόγηση προγράμματος ενίσχυσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε: «Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής: Οχι. Το ίδιο σαφής και αρνητική είναι η θέση μας για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν για τη στάση της Τουρκίας, τόνισε: «Προσωπικά το έχω πει πάρα πολλές φορές, πολύ λακωνικά, με τέσσερις λέξεις: “Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται”. Εφόσον η χώρα εκτιμά ότι υφίσταται απειλή από οπουδήποτε, προφανώς λαμβάνει τα μέτρα που παρέχονται στη διάθεσή της προκειμένου να οργανώσει την άμυνα και της τελευταίας σπιθαμής της εδαφικής της κυριαρχίας, και αυτό νομίζω τα τελειώνει όλα».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχ. Κατρίνης σημείωσε ότι το κόμμα του, «παρά τις όποιες ενστάσεις έχει», στηρίζει τη συμφωνία. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «είναι καιρός να αντιληφθεί ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν αποτελεί πεδίο άσκησης ιδεοληψιών».
Λίγο αργότερα ο κ. Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε: «Προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και κυρίως να κρύψει από τον ελληνικό λαό ότι αυτή η συμφωνία έχει και τη δική του σφραγίδα, αυτός την προετοίμασε. Ελεος. Πόση υποκρισία. Πόσο ψέμα πια. Δεν ντρέπεστε; Αλλά τι ρωτάω; Εσείς να ντραπείτε; Οι πρώτοι διδάξαντες της πολιτικής κωλοτούμπας;»
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνοαμερικανική συμφωνία «είναι κακή, δεν είναι εθνική και πατριωτική».
Από πλευράς ΜέΡΑ25 την αρνητική ψήφο αιτιολόγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κλ. Γρηγοριάδης.