Ο κορονοϊός… άγγιξε και τη Β. Κορέα

Σε αυστηρό lock-down προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα μετά την επιβεβαίωση των πρώτων μολύνσεων με COVID-19 στο εσωτερικό της χώρας. Τα κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως εντοπίστηκε η πρώτη εστία της μετάλλαξης «Ομικρον» στην Πιονγιάνγκ, χωρίς να διευκρινίσουν τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων.

Μέχρι χθες η Βόρεια Κορέα διέψευδε ότι είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό έστω κι ένας πολίτης της χώρας, απέρριπτε οποιοδήποτε εμβολιαστικό πρόγραμμα και κατέφευγε στο κλείσιμο των συνόρων ως το μόνο προληπτικό μέτρο. Εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν πάντως ότι ο ιός παρέμεινε εκτός της χώρας επί δύο και πλέον χρόνια και αποδίδουν την ψευδή ενημέρωση σε κρατική προπαγάνδα. Πάντως η ανακοίνωση εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της απουσίας εμβολιαστικού προγράμματος και της απόρριψης προσφορών από τη διεθνή κοινότητα για την παροχή εμβολίων AstraZeneca και Sinovac. Φόβους δημιουργεί εξάλλου το εξαθλιωμένο σύστημα υγείας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε να εξαφανίσει την εστία, την οποία αποκάλεσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που διέρρηξε το μέτωπο καραντίνας το οποίο ανέπτυξε η χώρα. Για πρώτη φορά ο Κιμ εμφανίστηκε στην τηλεόραση να φοράει μάσκα, την οποία έβγαλε γρήγορα, ενώ άλλοι αξιωματούχοι κράτησαν τη δική τους. «Εσπασε το μέτωπο έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της επιδημίας, που έως τώρα το υπερασπιζόμασταν με σθένος», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η ανακοίνωση συνέπεσε με τη νέα δοκιμή όπλου, για την ακρίβεια τριών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, καθώς η απομονωμένη χώρα έχει αποδυθεί σε μια κούρσα με τον χρόνο για την προώθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της. Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία ξεπέρασε χθες το ένα εκατομμύριο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για ανεπανόρθωτες απώλειες.

Recommended For You

About the Author: efoni