Τη θέση της Ελλάδας στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, τους στόχους του με ορίζοντα δεκαετίας και τις προσδοκίες του από το συνέδριο της ΝΔ, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, περιγράφει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Λέει απερίφραστα ότι η ΝΔ «δεν είναι πλέον το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμόμαστε», τονίζει ότι η μάχη των εκλογών δίνεται και κερδίζεται στον χώρο του Κέντρου και δηλώνει εμφατικά ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στον παγκόσμιο δημόσιο διάλογο για τη σύγχρονη, ανθεκτική δημοκρατία. Οπως αποκαλύπτει, αυτή θα είναι και μία από τις θεματικές ενότητες της ομιλίας του στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Πρωθυπουργός παίρνει αποστάσεις από τις λογικές διαιώνισης του πολέμου και αλλαγής του συστήματος διακυβέρνησης στη Ρωσία και δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την ευρωπαϊκή δυσκαμψία στο ενεργειακό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν νοείται να πλήττουν περισσότερο τα κράτη-μέλη, ενώ παράλληλα περιγράφει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα ώστε να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Εν όψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία και στη συμμετοχή αμερικανικών επενδύσεων στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πρωθυπουργός απαντά στην κριτική για τα υψηλά μπόνους της διοίκησης της ΔΕΗ, απορρίπτει για ακόμη μία φορά τα σενάρια εκλογών, σημειώνει ότι η ευθύνη για την περιπέτεια της διαφαινόμενης διπλής κάλπης δεν είναι δική του και δηλώνει ότι δεν τον ανησυχεί η αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής στα σχέδια για τη δεύτερη τετραετία
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως ο σχεδιασμός για τη δεύτερη τετραετία περιλαμβάνει την τοποθέτηση της πολιτικής στέγης στην αιχμή των προτεραιοτήτων, με τη σύσταση ξεχωριστού Υπουργείου.
«Η προετοιμασία που είχαμε κάνει για τη διακυβέρνηση μας επέτρεψε να κινηθούμε γρήγορα και τώρα να σκεφτόμαστε, από τώρα οφείλω να σκέφτομαι το “Επιτελικό Κράτος 2.0 ή 3.0” και αλλαγές που θα κάνουμε όχι στα πρόσωπα στις δομές ποια υπουργεία πρέπει να συγχωνευτούν που χρειαζόμαστε καινούργιες αυτοτελείς δομές ασκήσεις πολιτικής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Όπως εξηγεί, «το θέμα της στέγης αναδεικνύεται σε μείζον προτεραιότητα. Αυτό δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί με κάποιον τρόπο στις κυβερνητικές δομές ενόψει της επόμενης τετραετίας. Άρα για εμάς η πρόκληση είναι πάντα πώς αντιμετωπίζουμε άμεσα την κρίση. Αλλά και πώς το επείγον δεν θα επισκιάσει το σημαντικό».
«Εκλογές την άνοιξη του 2023»
Οι εργασίες του συνεδρίου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώνονται, με τον πρωθυπουργό να τονίζει πως «τα συνέδρια των κομμάτων είναι μια γιορτή εσωτερικής δημοκρατίας και μια ευκαιρία ανανέωσης».
Και σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει: «Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Το συνέδριο ήταν μια ευκαιρία για έναν απολογισμό του πυκνού κυβερνητικού μας έργου των τελευταίων 33 μηνών. Να παρουσιάσουμε τις δυσκολίες που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, να εξηγήσουμε πως καμία άλλη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά δεν χρειάστηκε να διαχειριστεί τόσες αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες κρίσεις».
«Αργά τα αντανακλαστικά της Ευρώπης στην ενεργειακή κρίση»
Όπως ήταν φυσικό ο πρωθυπουργός μίλησε και για το θέμα της ενεργειακής κρίσης που σαρώνει την Ευρώπη, τονίζοντας πως τα αντανακλαστικά της Ένωσης στο συγκεκριμένο θέμα ήταν αργά.
«Η Ευρώπη έχει στο παρελθόν δείξει και πολύ αργά και πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Στην πανδημία αιφνιδίασε ευχάριστα με την απόφαση για κοινή προμήθεια εμβολίων και την κατανομή στα κράτη – μέλη της Ένωσης με κριτήριο τον πληθυσμό, ασχέτως μεγέθους και οικονομικής δύναμης. Αλλά και κυρίως με το ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποτέλεσε κατά την άποψή μου μια τομή στην ευρωπαϊκή Ιστορία. Όμως στο ζήτημα της ενέργειας, δεν έχουμε δει τα ίδια αντανακλαστικά και δεν μπορώ να μην εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα ως Ευρώπη να είμαστε πιο τολμηροί. Είτε να διαπραγματευτούμε κεντρικά με τους μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου είτε, αν δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, να διαθέσουμε χρηματοδοτικούς πόρους για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εμείς θα βάλουμε χρήματα στο τραπέζι για να απορροφήσουμε ένα μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων».
«Οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τη… μάχη του Κέντρου, το οποίο καθορίζει σύμφωνα με τον ίδιο, το νικητή των εκλογών.
«Οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο. Και ναι, η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το Κέντρο. Το Κέντρο, τελικά, ως πεδίο συγκερασμού των πλειοψηφικών δυνάμεων, γιατί πάντα οι περισσότεροι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται κοντά στο Κέντρο. Αν επιχειρήσει κανείς μια ιδεολογική κατανομή στην κλίμακα από το 1 έως το 10, οι πιο πολλοί με βάση τους παλιούς άξονες είναι στο 5. Και αυτό το 5 δεν σημαίνει το Κέντρο κατ’ανάγκη με όρους της δεκαετίας του 20ου αιώνα. Σημαίνει ένα Κέντρο το οποίο έχει λιγότερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, πιστεύει στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής, έχει ορισμένες βασικές αρχές. Τη λειτουργεία της ιδιωτικής οικονομίας. Ένα κράτος το οποίο να είναι παρεμβατικό εκεί που χρειάζεται, αλλά να λειτουργεί ως καταλύτης, προκειμένου να εκφράζει τη δημιουργικότητά του».