Η «Φωνή της Ανατολικής Αττικής» παρουσιάσε αφιέρωμα στις γυναίκες πολιτικούς που έχουν γράψει ιστορία, μέσα από τα μάτια των ανδρών αιρετών της Αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Αττικής.
Νικόλαος Κ. Γιαννάκος *
Μάργκαρετ Θάτσερ (13 Οκτωβρίου 1925 – 8 Απριλίου 2013)
Η Σιδηρά Κυρία , μια γυναίκα πολιτικός , πρότυπο αποφασιστικότητας και θέλησης . Χημικός στο επάγγελμα. Προσπάθησε δύο φορές να εκλεγεί στο Βρετανικό Κοινοβούλιο αρχικά χωρίς επιτυχία όμως δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια πήρε και δεύτερο πτυχίο στη νομική ενώ παράλληλα παρότι απέκτησε δίδυμα κατάφερε να εκλεγεί όντας νέα μητέρα και σύζυγος .
Μετά από σύντομο διάστημα αναγνωρίστηκε από τους συναδέλφους της στο συντηρητικό κόμμα και γρήγορα έφτασε στην ηγεσία του και στην Πρωθυπουργία της πιο συντηρητικής
χώρας του Δυτικού κόσμου . Τόλμησε να εμπλακεί σε πόλεμο με την Αργεντινή , βελτίωσε την Βρετανική οικονομία με σκληρές αποφάσεις χωρίς να σκεφτεί το πολιτικό κόστος, ενώ σταμάτησε την βία στα γήπεδα της Αγγλίας τιμωρώντας από μόνη της τους Αγγλικούς Ποδοσφαιρικούς συλλόγους με αποκλεισμό από τα Ευρωπαϊκά Κύππελα . Οι αποφάσεις της δεν ήταν πάντα σωστές , αλλά δεν γνώριζε την έννοια του πολιτικού κόστους .
Αυτό την ξεχώρισε στο Βρετανικό πολιτικό σύστημα και της έδωσε μια θέση στους κορυφαίους πολιτικούς της γηραιάς Ηπείρου . Πρότυπο ανδρών και γυναικών πολιτικών παγκοσμίως.
*Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Κρωπίας, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π
Ζαγουρής Χάρης*
Μελίνα Μερκούρη (18 Οκτωβρίου 1920 – Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 1994)
Υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα, πολυτάλαντη καλλιτέχνιδα, ηθοποιός και τραγουδίστρια, βαθιά πολιτικοποιημένη, με πίστη στη δημοκρατία που την οδήγησε στην εξορία και στην αφαίρεση της.. υπηκοότητας της. Αυτή που διαρκώς επαναλάμβανε ότι γεννήθηκε Ελληνίδα και θα πεθάνει Ελληνίδα.
Κι ως υπουργός πολιτισμού πάλεψε με πάθος για την επιστροφή των Μαρμάρων, λέγοντας μας ότι, αν δε ζει, όταν επιστρέψουν, θα φροντίσει να ξαναγεννηθεί για να πανηγυρίσειμελιν
μαζί μας. Μελίνα… Η Ουνέσκο καθιέρωσε την 6η Μαρτίου ως μέρα πολιτισμού, ήταν η μέρα που έφυγε, αλλά το όραμα της θα μας εμπνέει και θα μας καθοδηγεί.
*Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Λαυρεωτικής, Πρόεδρος ΔΑΝΕΤΑΛ
Κωστής Σμέρος*
Φώφη Γεννηματά, (17 Νοεμβρίου 1964 – 25 Οκτωβρίου 2021)
Ο αδόκητος χαμός της Φώφης Γεννηματά κατέστησε τη μάχη της δημόσια παρακαταθήκη. Δυστυχώς λόγω της τραγικής κατάληξης της, ανέδειξε γλαφυρά όχι μόνο την πορεία της, αλλά και τα ευρύτερα χαρακτηριστικά, που συνοδεύουν ένα πραγματικά δημόσιο πρόσωπο και τελικά μετατρέπονται τα ίδια σε απαράβατες αρχές: την αξιοπρέπεια, το θάρρος, την ενσυναίσθηση.
Η αδικοχαμένη και αείμνηστη Φώφη Γεννηματά θα μείνει στην ιστορία ως ένα παράδειγμα μεγαλείου ψυχής μιας γυναίκας με πολλαπλές ευθύνες απέναντι στην κοινωνία.
*Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Παλλήνης- Ανθούσας
Χρήστος Τσεμπέρης *
Μελίνα Μερκούρη (18 Οκτωβρίου 1920 – Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 1994)
Με μια λέξη. Μελίνα. Απλά. Η Μελίνα της Ελλάδας και των Ελλήνων, η Μελίνα του πολιτισμού, η Μελίνα του κόσμου, η Μελίνα των αγώνων. Η Μελίνα του & εγώ Ελληνίδα γεννήθηκα, Ελληνίδα θα πεθάνω & στους χουντικούς. Η Μελίνα των μαρμάρων του Παρθενώνα και του αγώνα για την επιστροφή τους στην πατρίδα.
Η Μελίνα του «…Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…».
Αυτή η Μελίνα…
*Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου
Σπύρος Άρνης*
Ίντιρα Γκάντι (19 Νοεμβρίου 1917 – 31 Οκτωβρίου 1984)
Δεδομένου ότι το 51% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι γυναίκες, είναι άξιο απορίας γιατί αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην πολιτική ζωή. Έχει έρθει η ώρα να ανανεώσουμε το πολιτικό μας σύστημα και το γυναικείο φύλο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Κανένας δεν μπορεί να κόψει το δικαίωμα της συμμετοχής της γυναίκας στα κοινά. Αντίθετα, η ισότιμη συμμετοχή όλων είναι κάτι που προσθέτει κύρος και αξία στις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Η γυναίκα πολιτικός που θαυμάζω είναι σίγουρα η αμφιλεγόμενη Ίντιρα Γκάντι, με τη μοναδική μαχητικότητά της και τις αντιφατικές πολιτικές αποφάσεις της, διετέλεσε πρωθυπουργός της βαθιά πατριαρχικής Ινδίας για συνολικά δεκαπέντε χρόνια, από το 1966 μέχρι το 1977 και ξανά από το 1980 μέχρι τη δολοφονία της το 1984. Η πολιτική που άσκησε χαρακτηρίζεται από τις σοσιαλιστικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πραγματοποίησε ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους απέναντι στον συντηρητισμό και τον σκοταδισμό της αντιπολίτευσης.
Πολέμησε τα φέουδα, νίκησε τον υποσιτισμό, επένδυσε στην παιδεία, έβαλε στέρεες βάσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και φυσικά επί των ημερών της η Ινδία αυτονομήθηκε οικονομικά από τις ΗΠΑ. Στην Κίνηση των 6 για την ειρήνη και το διεθνή αφοπλισμό στάθηκε στο πλευρό των Ούλοφ Πάλμε και Ανδρέα Παπανδρέου.
* Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας Δήμου Διονύσου
Βασίλης Μπούτσης*
Μελίνα Μερκούρη (18 Οκτωβρίου 1920 – Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 1994)
Η χαρισματική προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη, που διακρίθηκε για το πάθος και τους αγώνες της.
Δεν περιοριζόταν μόνο στο να διεκδικεί, αλλά και να πετυχαίνει. Γιατί αυτό πάντα θαύμαζα και αυτό έχω σαν οδηγό, όχι μόνο στην πολιτική αλλά και σε όλη μου τη ζωή: Το πάθος, την διεκδίκηση και κυρίως το αποτέλεσμα. Και η Μελίνα τα είχε όλα αυτά στο μάξιμουμ. Αξέχαστη και παράδειγμα για όλους μας.
* Αντιδήμαρχος Δ/νσης Τεχνικών Ανταποδοτικών Υπηρεσιών και Έργων Δήμου Σαρωνικού
Νικόλαος Δαμάσκος
Εβίτα Περόν (7 Μαΐου 1919 – 26 Ιουλίου 1952)
Από την πρώτη στιγμή δεν περιορίστηκε στον επίζηλο τίτλο της πρώτης κυρίας της Αργεντινής , αλλά αναμίχθηκε ενεργά στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Μολονότι δεν κατέλαβε ποτέ επίσημη κυβερνητική θέση, ενεργούσε ως ντε φάκτο Υπουργός Υγείας και Εργασίας. Παρείχε γενναιόδωρες αυξήσεις ημερομισθίων στα εργατικά συνδικάτα, ενώ δημιούργησε ένα ίδρυμα, το οποίο στηριζόμενο σε συνεισφορές των συνδικάτων και των επιχειρήσεων, καθώς και σε μέρος των εσόδων των λαχείων, χρηματοδότησε την ανέγερση νοσοκομείων,σχολείων, ορφανοτροφείων, οίκων ευγηρίας και άλλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
Έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους. Απευθυνόμενη προς τον κόσμο, από το μπαλκόνι της Προεδρικής κατοικίας, για τελευταία φορά, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει όλους τους τίτλους τιμής που της έχουν αποδοθεί έως τώρα και θα κρατήσει μόνο τον τελευταίο τίτλο, του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους. Το πασίγνωστο τραγούδι από το μιούζικαλ του Γουέμπερ «Don’t Cry for Me Argentina», που έγινε παγκόσμια επιτυχία, βασίστηκε στο επίγραμμα που υπάρχει στον τάφο της: «Μην κλαις για μένα Αργεντινή. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα σε εγκαταλείψω»
*Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αχαρνών
Χρήστος Μπρίτσας*
Μελίνα Μερκούρη (18 Οκτωβρίου 1920 – Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 1994)
«Γεννήθηκα Ελληνίδα, θα πεθάνω Ελληνίδα»: μία ιστορική δήλωση που όλοι θα θυμόμαστε να την λέει η Μελίνα Μερκούρη στην είδηση πως η χούντα της αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια.
Ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, αξίωμα που χρησιμοποίησε για να ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θίγοντας μάλιστα, επίσημα το θέμα στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της UNESCO τον Ιούλιο του 1982.
Και όλοι μας θυμόμαστε την φράση της «Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, θα ξαναγεννηθώ».
Μελίνα, μακάρι αυτή σου η φράση να γινόταν πραγματικότητα…
*Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Eσείς ποια θα προτιμούσατε;
Πηγή: Eφημερίδα « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»