Αυτός είναι ο Στεπάν, μία από τις πιο διάσημες γάτες του instagram που μετρά πάνω από 1 εκατ. ακολούθους. Ο 13χρονος Στεπάν έγινε γνωστός χάρη στις διασκεδαστικές φωτογραφίες που ανέβαζε στο λογαριασμό του η κηδεμόνας του η Άννα.
Όμως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι αναρτήσεις του, όπως ήταν αναμενόμενο, σταμάτησαν ξαφνικά.
Στις 3 Μαρτίου ο Στεπάν, που έμενε στο Χάρκοβο τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και η οποία σφυροκοπήθηκε από τους Ρώσους με ανελέητους βομβαρδισμούς, έκανε μία ανάρτηση ζητώντας ειρήνη. Μέχρι και τις 16 Μαρτίου στον λογαριασμό του Στεπάν «έπεσε μαύρο». Δεκάδες, χιλιάδες δικτυακοί φίλοι αναρωτιούνταν κάτω από παλαιότερες φωτογραφίες του αν είναι καλά καθώς φοβήθηκαν ότι δεν κατάφεραν να γλιτώσουν.
Αυτή την εβδομάδα, η κηδεμόνας του η Άννα καθησύχασε, τους ακολούθους του Στεπάν λέγοντας πως τα κατάφεραν. Εγκατέλειψαν την Ουκρανία και βρήκαν καταφύγιο στη Γαλλία. Μάλιστα ανέβασε κάποιες φωτογραφίες του Στεπάν, στις οποίες απεικονίζεται ξεκάθαρα ο φόβος που νιώθει ο 13χρονος γατούλης, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι τους.
«Στις 24 Φεβρουαρίου, νωρίς το πρωί, κοιμόμασταν στο σπίτι. Στις 5 το πρωί ακούστηκε μια έκρηξη, δεν κατάλαβα καν τι ήταν», έγραψε και πρόσθεσε: «Μετά από λίγο, μετά από μισή ώρα, έγιναν κι άλλες εκρήξεις, τα τζάμια έτρεμαν. Πετάχτηκα και κατάλαβα ότι κάτι τρομερό συνέβαινε!Η επίθεση και ο βομβαρδισμός του Χάρκοβο (ειδικά στη Βόρεια Σαλτόβκα όπου ζούμε). Καταλάβαμε ότι ο πόλεμος είχε έρθει στο σπίτι μας».
Για μία εβδομάδα βομβαρδίζονταν τα σπίτια γύρω τους όμως την 8η ημέρα μία οβίδα χτύπησε το μπαλκόνι των γειτόνων τους.
«Περάσαμε δύο νύχτες στο υπόγειο. Ήμασταν χωρίς ρεύμα για μια εβδομάδα. Έπρεπε να πάμε στο κοντινό υπόγειο για να φορτίσουμε το τηλέφωνο. Μετά καταφέραμε να φύγουμε από την πόλη. Οι εθελοντές στο Χάρκοβο μας βοήθησαν μεταφέροντάς μας στον σιδηροδρομικό σταθμό», έγραψε και πρόσθεσε:
«Μπήκαμε στο τρένο Χάρκοβο – Λβιβ (σε 20 ώρες, φτάσαμε στο Λβιβ). Στη συνέχεια φτάσαμε στα σύνορα με την Πολωνία. Περιμέναμε σε μια ουρά. Ο κόσμος ήταν πολύς (4-5 χιλιάδες). Μετά από 9 ώρες, περάσαμε τα σύνορα. Όταν φτάσαμε στην Πολωνία, μας προσφέρθηκε βοήθεια από την World Influencers and Bloggers Association από το Μονακό».
Όπως έγραψε τώρα βρίσκονται στη Γαλλία και περιμένουν την ημέρα που θα μπορέσουν να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι τους στο Χάρκοβο.