Η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021 , ενώ και φέτος το ειδοποιητήριο θα έχει έναν QR Code. Οι φορολογούμενοι σκανάροντας το QR Code θα μπορούν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας ηλεκτρονικά μέσω κινητού ή προσωπικού υπολογιστή. Οι ιδιοκτήτεςοχημάτων που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας:
με επίσκεψη στην τράπεζα και κάνοντας χρήση τουQR Code να πληρώσουν στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών
μέσω web banking, όπου η πληρωμή γίνεται μέσω κωδικούRF
με καταβολή του ποσού στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.
Για την έκδοση του ειδοποιητηρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μπουν στο site της ΑΑΔΕwww.aade.gr και να ακολουθήσουν την εξής διαδικασία
Αν έχουν κωδικούς στο myTAXISNET:
Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή
Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet
Αν δεν έχουν κωδικούς στο myTAXISNET:
Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet
Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet.
Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών, όπως και η μη καταβολή τους επισύρει πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος του προστίμου είναι:
ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό ΔΧ
μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.
Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Πώς θα θέσετε το όχημα σας σε ψηφιακή ακινησία
Στην πλατφόρμα myCar οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα με λίγα κλικ στον υπολογιστή ή το τάμπλετ τους να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το τεκμήριο διαβίωσης ή και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την άρση της ακινησίας εξετάζεται η δυνατότητα πληρωμής των τελών με τον μήνα να παρέχεται πάγια στους οδηγούς των ΙΧ ή η ενεργοποίησή τους όσο το δυνατόν νωρίτερα κάθε χρόνο προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ενδιαφερομένους.
Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πόσο θα πληρώσουμε
Σε σχέση με το ύψος του τέλους, ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου και τη χρονολογία, τα ποσά που θα πληρώσουν οι κάτοχοί τους διαμορφώνονται ως εξής: για 1.072 – 1.357 κυβικά εκατοστά ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 135 ευρώ, για 1.358 – 1548 κ.ε. το ποσό ανέρχεται σε 255 ευρώ, για 1.549 – 1.738 κ.ε. σε 280 ευρώ, για 1.739 – 1.928 κ.ε. σε 320 ευρώ, για 1.929 – 2.357 κ.ε. σε 690 ευρώ, ενώ για 4.001 κ.ε. και άνω ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 1.380 ευρώ.
Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι απαλλάσσονται
Ανάλογα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η τιμή των τελών καθορίζεται ως εξής: 0-122 ανά mg 0 ευρώ, 123-139 στα 0,64 ευρώ ανά mg, 140-166 στα 0,70 ευρώ, 167-208 στα 0,85 ευρώ, 209-224 στα 1,87 ευρώ, 225-240 στα 2,20 ευρώ, 241-260 στα 2,50 ευρώ, 261-280 στα 2,70 ευρώ και πάνω από 281 στα 2,82 ευρώ ανά μικρογραμμάριο. Σημειώνεται ότι οι γονείς ανηλίκων παιδιών με αναπηρία άνω του 67% απαλλάσσονται πλήρως από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ενώ απαλλάσσονται και όλοι οι ενήλικοι όταν υπάρχει ακρωτηριασμός άκρου ή σοβαρή κινητική αναπηρία, τύφλωση, νοητική καθυστέρηση ή ανήκουν στις κατηγορίες των αιματολογικών ασθενών και των νεφροπαθών.
Επιπλέον, όσοι θα καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες κυκλοφορίας, μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα MyCar έως τα τέλος Δεκεμβρίου, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούν την εφορία. Σημειώνεται ότι με τη δήλωση ακινησίας απαγορεύεται η κίνηση του αυτοκινήτου έστω και για ένα… μέτρο, ενώ στην περίπτωση που κάποιος έχει δηλώσει ακινησία και συλληφθεί να κυκλοφορεί με τις πινακίδες κυκλοφορίας, τότε εκτός από το διπλάσιο ποσό που αντιστοιχεί στα τέλη του οχήματος, θα πληρώσει και «τσουχτερό» διοικητικό πρόστιμο , ύψους 10.000 ευρώ. Μάλιστα αν θέσει εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα, το πρόστιμο των τελών τριπλασιάζεται και επιπλέον αφαιρούνται η άδεια και το δίπλωμα του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, για τρία χρόνια.
Μέσα από απλές ερωτήσεις και απαντήσεις η διαδικασία έχει ως εξής:
Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω;
Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Μπορώ να θέσω όλα τα οχήματα μου σε ψηφιακή ακινησία;
Όχι, η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.
Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να πάω στη Δ.Ο.Υ να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου;
Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
(α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος,
(β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό,
(γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί,
(δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού (ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή,
(στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση,
(ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας, (η) Πλειστηριασμού του οχήματος,
(θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου,
(ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).
Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, τι κάνω;
Με τους κωδικούς TAXISnet, μπαίνετε στην πλατφόρμα, επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος. Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για τη μεταβίβαση του οχήματος, οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων, την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.
Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος μου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;
Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας. Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;
Στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.