Η έναρξη κατασκευής ενός ακόμη σύγχρονου βιοκλιματικού σχολείου για το Δήμο Διονύσου, του δεύτερου κατά σειρά στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο, μετά το νέο Γυμνάσιο-Λύκειο Διονύσου, είναι γεγονός.
Το πρωί της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου, μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας αλλά και συγκίνησης, ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης έβαλε το «Θεμέλιο Λίθο» στο νέο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Νίκο Πέππα, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ενώ πραγματοποιήθηκε και ο καθιερωμένος αγιασμός από τον Εφημέριο του Ι.Ναού Αγίου Παντελεήμονα Κρυονερίου π. Πέτρο.
Στην τελετή έδωσαν μεταξύ άλλων το «παρών» ο Διευθυντής Κατασκευών της ΚΤΥΠ κ. Γ.Τσαγκάρης, η επιβλέπουσα μηχανικός του έργου κ.Παπουτσή, ο εκπρόσωπος της Κατασκευαστικής Εταιρίας κ.Κωστούδης, οι Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Στέφανος Κριεμάδης, Σπύρος Αρνής, Μανώλης Κόκκαλης, Χρήστος Παπαβασιλείου, Δημήτρης Ράικος, Μιχάλης Τσιλιγκίρης και Δημήτρης Χιώτης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρυονερίου Ηρακλής Χιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μανώλης Γαρεφαλάκης και Παναγιώτα Μυλωνά-Μπίκινη, η Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αλεξάνδρα Τόκα, η Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αναστασία Κώνστα, ο Τοπικός Σύμβουλος Κρυονερίου και Αντιπρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Παπαδόπουλος, ο Τοπικός Σύμβουλος Κρυονερίου Δημήτρης Κυρανάκης, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ.Χορμοβίτη κ.α.
Το νέο σχολείο αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του Κρυονερίου, εδώ και πολλά χρόνια, και έλαβε σάρκα και οστά μετά από συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Διονύσου, με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής, της Τεχνικής Υπηρεσίας και των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Το νέο σύγχρονο σχολείο κατασκευάζεται σε οικόπεδο 4,1 στρεμμάτων, επί των οδών Πολυτεχνείου, Σκουφά και Φιλικής Εταιρίας, με συνολική επιφάνεια δόμησης 2041 τετραγωνικά μέτρα και δύο εισόδους (στη Φιλικής Εταιρίας και την Ηρώων Πολυτεχνείου), ενώ αντικαθιστά το παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου που κατεδαφίστηκε.
Οι εργασίες που θα γίνουν αφορούν στην ανέγερση ενός κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο αποτελείται από τρεις κτιριακούς όγκους με μεγάλη εσωτερική αυλή.
Το σχολείο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, α’ όροφο και β΄όροφο.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατασκευή 12 αιθουσών διδασκαλίας (7 στον α΄όροφο και 5 στο β΄όροφο), εργαστηρίων φυσικών επιστημών, ξένων γλωσσών, πληροφορικής και αισθητικής αγωγής, βιβλιοθήκης, ξεχωριστών χώρων υγιεινής για ΑΜΕΑ, κτιρίου με ανεξάρτητη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων, χώρου στάθμευσης 12 συνολικά αυτοκινήτων, χώρου πυροσβεστικού συγκροτήματος και δεξαμενής πυρόσβεσης κ.α.
Τα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα έχουν εκτός από τις εξωτερικές θερμομονώσεις και συστήματα ηλιοπροστασίας ενώ θα τοποθετηθούν παντού σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης προβλέπεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ενεργητικών ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού κλπ.
Ο περιβάλλων χώρος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρο περιπάτου, παιχνιδιού και αθλοπαιδιών, γήπεδο καλαθοσφαίρισης με κερκίδες, αντιολισθητικά δάπεδα, παγκάκια, βρύσες, πέργκολες κλπ.
Σημαντικό ρόλο στο χαρακτήρα του κτιρίου αποτελεί η επιλογή της φύτευσης σε σχέση με τη σκίαση στη διαμόρφωση του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου. Όλα τα δέντρα και οι θάμνοι έχουν επιλεγεί με κριτήριο την ανθεκτικότητά τους, το μικρότερο δυνατό κόστος συντήρησής τους, αλλά και την εναρμόνισή τους με τη φυσική χλωρίδα της περιοχής. Στους χώρους πρασίνου προτείνονται δύο «ελαιώνες», με σημεία φύτευσης ανά 3.40 μ., μια δεντροστοιχία με κουτσουπιές, μουριές, κυπαρίσσια, πεύκα και χαμηλοί θάμνοι αρωματικοί εδαφοκάλυψης.
Τέλος στο δώμα του κτιρίου Κ2, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα είναι φυτεμένο με λεβαντίνη, υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται υπαίθριο μάθημα και να καλλιεργηθεί από τους μαθητές λαχανόκηπος με τις υποδείξεις και την καθοδήγηση των δασκάλων τους.
Το έργο «Λύκειο Διονύσου – Οικοδομικές εργασίες και Η/Μ εγκαταστάσεις» έχει προϋπολογισμό 5.440.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και υλοποιείται από την ΚΤΥΠ Α.Ε., στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020» με φορέα την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Αττικής.
Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης καλαφατέλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είμαι πολύ χαρούμενος αλλά και συγκινημένος που είμαστε εδώ σήμερα, μαζί με τον συντοπίτη μας Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Πέππα, για να εγκαινιάσουμε ένα ακόμη νέο σύγχρονο, πράσινο και ενεργειακό σχολείο στο Δήμο Διονύσου, αυτή τη φορά στο Κρυονέρι.
Πρόκειται για το δεύτερο σχολείο που κατασκευάζεται επί ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, μετά το Γυμνάσιο-Λύκειο Διονύσου, και θα πω ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανος που ξεκινάει κι αυτό επί θητείας μας.
Αυτό το Δημοτικό Σχολείο το θέλαμε πολύ, το ήθελαν πάνω απ’όλα οι κάτοικοι του Κρυονερίου και της ευρύτερης περιοχής. Το παλιό κτίριο, στο οποίο χιλιάδες συνδημότες μας έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα, δεν θα μπορούσε να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μας.
Μπορώ να πω ότι είναι ένα σχολείο που το σχεδιάσαμε από την αρχή και παλέψαμε πάρα πολύ για να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, από την πρώτη κιόλας θητεία μας, μετά το 2010.
Μετά λοιπόν από πολλή δουλειά, υπομονή και κυρίως επιμονή, έφτασε σήμερα η στιγμή για να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα. Πιστεύω ότι τα έργα θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και θα μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε το σχολείο όσο πιο σύντομα γίνεται. Και βέβαια να το παραδώσουμε στους μαθητές του Κρυονερίου και του Δήμου μας.
Μετά το σημερινό θεμέλιο λίθο, ελπίζω ότι θα έχω τη χαρά να παραβρεθώ σύντομα στο ξεκίνημα ενός ακόμη σχολείου. Πρόκειται για το νέο ΕΠΑΛ, στον Κόμβο Αγίου Στεφάνου, το οποίο προβλέπεται να ανακατασκευαστεί και να αποκτήσει νέα σύγχρονα εργαστήρια και υποδομές.
Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής, όλα τα στελέχη της διοίκησης, τις Τεχνικές Υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμου και τις συναρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και Αντιδημάρχους που συνεργάστηκαν και δούλεψαν, έτσι ώστε να καταλήξουμε σήμερα σ’αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω το φίλο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, έναν άνθρωπο υπερδραστήριο και αεικίνητο, που είναι διαρκώς δίπλα μας όπως και οι συνεργάτες του σε οτιδήποτε ζητήσουμε. Τον ευχαριστώ που ήταν δίπλα μας στην πανδημία, τη Μήδεια καθώς και τις πρόσφατες πυρκαγιές. Είμαι επίσης βέβαιος ότι θα συνεχίσει να είναι θερμός συμπαραστάτης και υποστηρικτής του Δήμου μας και στο μέλλον».
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟΥ
– Το αρχικό κτίριο που στεγαζόταν το 1ο Δημοτικό σχολείο Κρυονερίου είναι κατασκευασμένο το 1970 ενώ έχουν γίνει προσθήκες πτερύγων το 1985 και το 1995. Με συνολική δόμηση 586,36τμ λειτουργούσε ως εξαθέσιο δημοτικό σχολείο.
– Στη συνέχεια και εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο δεν μπορούσε πλέον να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες του σχολείου σε διδακτικούς χώρους, το Κοινοτικό Συμβούλιο λαμβάνει την υπ’ αρ. 218/2008 απόφαση για «Κατεδάφιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου για την κατασκευή νέου κτιρίου 12θέσιου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου καθώς και κλειστού Γυμναστηρίου».
– Το 2011 με την υπ’ αρ. 83 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «παραχωρείται η χρήση του χώρου του 1ου Δημ. Σχολείου στον ΟΣΚ Α.Ε. με δικαίωμα κατεδάφισης των παλιών κτισμάτων και ανέγερσης νέων».
– Στη συνέχεια εκδίδεται η υπ’ αριθμ. 683/2011 άδεια κατεδάφισης από το πολεοδομικό γραφείο του ΟΣΚ Α.Ε.
– Με το υπ’ αρ. πρωτ. 7305/12-12-2012 έγγραφο της εφορείας νεωτέρων μνημείων αττικής το εν λόγω κτίσμα δεν χαρακτηρίζεται ως μνημείο και επομένως δεν υπάγεται στις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
– Με την υπ’ αρ. πρωτ. 16445/07-06-2012 Σύμβαση παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την υποστήριξη του Δήμου στις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκπόνηση Μελέτης Εφαρμογής του έργου : «Κατασκευή 1ου Δημοτικού Σχολείου στη Δ.Κ. Κρυονερίου» ανατίιθεται στο Αρχιτεκτονικό Γραφείο Μελετών και Εφαρμογών Βασιλικής Γιαννούτσου & Συνεργάτες η εκπόνηση σχετικού τεύχους.
– Εκδίδεται η υπ’ αρ. 776/2014 άδεια δόμησης για το νέο κτίριο από το πολεοδομικό γραφείο των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.
– Εκδίδεται η υπ’ αριθ. 89174 – 12/07/19 Αναθεώρηση Αδείας η οποία αφορά αλλαγή αρχιτεκτονικών και Η/Μ εγκαταστάσεων με την ίδια στατική μελέτη.
– Με την υπ’ αρ. πρωτ. 1588/04-12-2018 Απόφαση Περιφερειάρχη Αττικής εντάσσεται η Πράξη «1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ & ΗΜ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5029915 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020», με αρχικό προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ.