Πέτσας: “Δεν νοείται μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους”

Τα εργαλεία, μέσα από τα οποία θα ενδυναμωθεί η δυναμική των πόλεων και των περιφερειών, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και θεσμικές πρωτοβουλίες, ανέπτυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από το βήμα του Olympia Forum II, στο Ζάππειο, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφοΙορδάνη Χασαπόπουλο.

Μία πιο δυνατή Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει πράξη με δύο βασικούς τρόπους, επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: με ξεκάθαρες και περισσότερες αρμοδιότητες, αλλά και με περισσότερους πόρους προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας,  «η μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση δεν νοείται χωρίς και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων» και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την έκδοση της πρόσκλησης για το «πρόγραμμα Άργος» για τα ζώα συντροφιάς, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας και προβλέπει κονδύλια προς τους δήμους, ύψους 40 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία καταφυγίων και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Όπως υπογράμμισε, δε, προβλέπεται ετήσια πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα από τις υποχρεώσεις που διαμορφώνει το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. «Μέχρι σήμερα, οι δήμοι είχαν στη διάθεσή τους 600.000 ευρώ από ένα και μόνο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς κάνουμε το ποσό αυτό 15 εκατ. ευρώ. Δείχνουμε, δηλαδή, ότι δεν μένουμε στα λόγια και ότι δεν ψηφίζουμε έναν νόμο για να μείνει στο χαρτί. Κινούμε τα εργαλεία και βάζουμε τα χρήματα που απαιτούνται στο τραπέζι, προκειμένου ο νόμος να μπορεί να γίνει πράξη», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά 1 δισ. ευρώ. «Βρισκόμαστε στην ευτυχή συγκυρία, έπειτα από μία υπερδεκαετή κρίση, να έχουμε στη διάθεσή μας πόρους για να βοηθήσουμε την Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και ανέπτυξε, διεξοδικά, τον τρόπο μέσα από τον οποίο το πρόγραμμα αλλάζει την όψη των τοπικών κοινωνιών και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Είτε μιλάμε για έργα αστικής ανάπλασης, είτε μιλάμε –για παράδειγμα– για αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης, είτε μιλάμε για μία παρέμβαση για περισσότερα χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας, είναι κάτι που το βλέπει κάθε δημότης και στην πιο ακριτική περιοχή της πατρίδας μας», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών μίλησε και για τις θεσμικές παρεμβάσεις που αναμένονται, το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, τονίζοντας τη σημασία της ενδυνάμωσης του ρόλου και της καταστατικής θέσης των αιρετών. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης πρέπει να αναδειχθούν σε αυτό που είναι: ηγέτες –σε τοπικό επίπεδο– οι οποίοι πηγαίνουν την κοινωνία μπροστά». Πρόσθεσε, δε, ότι το πρώτο επίπεδο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης –το ξεκαθάρισμα, δηλαδή, αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στο Κράτος– θα έχει προχωρήσει μέχρι τέλος του έτους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο μεταβίβασης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι πρόκειται για μία συζήτηση, η οποία θα εκκινήσει με την ΚΕΔΕ, το 2022, που αποτελεί και έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ, προκειμένου –όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών– να αρχίσει να αντιστρέφεται η πορεία συρρίκνωσης των πόρων που υπήρξε τα τελευταία χρόνια. «Στόχος μας είναι, σε κάθε περίπτωση, να μην αδικηθούν οι πιο φτωχοί δήμου», επισήμανε ο κ. Πέτσας, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία ενός μηχανισμού «εξισορρόπησης» που θα εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή. «Κατά την προσωπική μου άποψη, η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ δεν θα πρέπει να ανατεθεί στους δήμους. Θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνει στην ΑΑΔΕ, καθώς αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να έχουμε τα ποσοστά εισπραξιμότητας που έχουμε και σήμερα και να μην υπάρξει κίνδυνος καθίζησης των εσόδων», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα και στο νέο πλαίσιο για την κρατική αρωγή, μία «θεσμική δομή» –όπως τη χαρακτήρισε– η οποία αποζημιώνει, άμεσα, πολίτες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Όπως υπογράμμισε: «Αρκεί να κάνουμε δύο συγκρίσεις. Εάν δούμε τις αποζημιώσεις για φαινόμενα του 2018, υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι –ακόμη και σήμερα– μπορεί να μην έχουν πάρει χρήματα. Εμείς επιταχύναμε τις διαδικασίες και μέσω μίας και μόνης αίτησης, οι πληγέντες λαμβάνουν, άμεσα, τα πρώτα χρήματα των αποζημιώσεών τους, κάτι που είδαμε να συμβαίνει ακόμη και στον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εξήρε τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πανδημία και στην ενίσχυση της διάδοσης του μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού. «Πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα. Και έχει μεγάλη σημασία να συνεχίσουμε να μιλάμε. Να μην αφήσουμε τους συμπολίτες μας –ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας– να έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας. Οι τοπικές καμπάνιες των δήμων και το παράδειγμα των ίδιων των Δημάρχων δίνουν το κίνητρο στην τοπική κοινωνία και επιδρούν καταλυτικά, έτσι ώστε να πειστούν και οι πιο διστακτικοί συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό και κύριο εργαλείο που απελευθερώνει την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε τέλος και στον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. «Τι κάνει κάποιος τους πόρους και τις αρμοδιότητες, όταν δεν μπορεί να διοικήσει τον δήμο του;», διερωτήθηκε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας ότι: «το προηγούμενο εκλογικό σύστημα για τους ΟΤΑ ήταν μία καταστροφή, ήταν μία επινόηση για να φέρνει “τρικλοποδιά” στον εκλεγμένο Δήμαρχο και Περιφερειάρχη και αυτό το λένε ακόμη και εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα διοικητικά συμβούλια της ΚΕΔΕ». Πλέον οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες έχουν πόρους στα χέρια τους και θα πρέπει να λογοδοτούν για αυτούς, αλλά θα πρέπει και να μπορούν να υλοποιούν το πρόγραμμα για το οποίο τους εξέλεξαν οι πολίτες, χωρίς αυτό να «μπλοκάρει» από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

 

Recommended For You

About the Author: efoni