5+1 εμβληματικές αναπλάσεις 10 εκατ. Ευρώ από τον Δήμο Παλλήνης

Αλλάζει ριζικά η όψη του Δήμου Παλλήνης με τις έξι μεγάλες εμβληματικές αναπλάσεις, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ που μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης.

Πάνω από 100.000 τ.μ. τα νέα πάρκα και πλατείες  – Ξεκίνησαν τα έργα
Ρεπορτάζ, Επιμέλεια: Άρτεμις Γκούρλια

Με τις νέες αναπλάσεις, ο Δήμος Παλλήνης αυξάνει περισσότερο από 100.000 τ.μ., τους οργανωμένους, κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους πρασίνου. Το project συμπεριλαμβάνει μεγάλα πάρκα, αναπλάσεις πλατειών και ριζική αναδιαμόρφωση κεντρικών αξόνων και κοινόχρηστων χώρων.

«Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, με σταθερά βήματα, σχέδιο και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Μετά τη δρομολόγηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως η αποχέτευση, το φυσικό αέριο, τα αντιπλημμυρικά και οδικά έργα κλπ, προχωράμε στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης μας. Με το πρόγραμμα των εμβληματικών αναπλάσεων που έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε, εξασφαλίζουμε σύγχρονους και οργανωμένους, ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής, προσβάσιμους από όλους τους πολίτες που θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου μας και θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη ποιότητα ζωής των κατοίκων», δήλωσε ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος.

Πρόκειται για τις εξής αναπλάσεις:

  • Πάρκο Πανοράματος Παλλήνης: Με έκταση 60 στρεμμάτων, το Πάρκο Πανοράματος Παλλήνης θα είναι το πιο σύγχρονο και πιο μεγάλο, οργανωμένο δημοτικό πάρκο της ευρύτερης
    περιοχής. Το έργο που μελετήθηκε από τον Δήμο Παλλήνης, έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ. Το Πάρκο κατασκευάζεται σε περιοχή που τόσο στο παρελθόν όσο  και πρόσφατα, επλήγη από τα καταστροφικά περάσματα της φωτιάς.   Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις αναδάσωσης, προστασίας και ανάδειξης του Πεντελικού Όρου. Ξεκίνησε ήδη η φύτευση πάνω από 1.000 νέων δέντρων ενώ ο Πάρκο, στην τελική του μορφή, θα είναι πλήρως οργανωμένο με ειδικές διαδρομές και εγκαταστάσεις περιπάτου, αναψυχής και άθλησης. Επιπλέον, το Πάρκο θα προστατεύεται από πλήρες δίκτυο αυτόματης πυρόσβεσης και ειδική αντιπυρική ζώνη.
Αστικό Άλσος
Πανοράματος

  • Πάρκο Ρέματος Παναγίτσας στον Γέρακα: Το έργο θα αλλάξει ριζικά τον Γέρακα καθώς αποτελεί μια «πράσινη λεωφόρο» που διατρέχει σε μήκος άνω του 1,5 χλμ την καρδιά της πόλης. Η συνολική έκταση της παρέμβασης ανέρχεται σε 40 στρέμματα. Το έργο έχει μελετηθεί από τον Δήμο Παλλήνης και ήδη ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την ανάθεση του, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται εκτεταμένη φύτευση περισσοτέρων από 3.000 νέων δέντρων καθώς και δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής, ποδηλατόδρομου, πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, υπαίθριου γυμναστηρίου, ειδικών exreme παιχνιδιών για παιδιά, «ζωντανό ποδοσφαιράκι», υπαίθριο σκάκι κλπ. Το μέγεθος του έργου προσδίδει στην ανάπλασή σημαντικά υπερτοπικά χαρακτηριστικά αφού είναι ελάχιστοι οι κοινόχρηστοι και μάλιστα οργανωμένοι, χώροι ελεύθερης πρόσβασης τέτοιου μεγέθους εντός του αστικού ιστού.

  • Μεγάλη Ανάπλαση κέντρου Παλλήνης και Κάντζας: Με αυτή τη «διπλή ανάπλαση», ο Δήμος Παλλήνης προχωρά στην ριζική αναδιαμόρφωση, ανάδειξη και ενοποίηση των πλατειών, των μεγάλων κεντρικών οδών και των κοινόχρηστων χώρων στο κέντρο της Παλλήνης και στη γειτονιά της Κάντζας. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου έχει ήδη ξεκινήσει από τον Δήμο Παλλήνης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός της «διπλής ανάπλασης» που μελετήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ανέρχεται σε 3.700.000 ευρώ.
Ανάπλαση Παλλήνης

  • Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Μακεδονίας στον Γέρακα: Το σχέδιο ανάπλασης της Πλατείας Μακεδονίας προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου χώρου πρασίνου, αναψυχής και ψυχαγωγίας, φιλικού και προσβάσιμου από όλους τους πολίτες που θα συμβάλλει παράλληλα στην τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Το έργο αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού έργων του Δήμου Παλλήνης για την αναβάθμιση της πόλης του Γέρακα, στον οποίον συμπεριλαμβάνονται και το Πάρκο Ρέματος Παναγίτσας, η κατασκευή των τεσσάρων κυκλικών οδικών κόμβων επί της οδού Εθν. Αντιστάσεως και η ανάπλαση της, ο νέος δημοτικός χώρος στάθμευσης στο Κοιμητήριο Γέρακα, το δίκτυο ποδηλατόδρομων σε όλη την πόλη κλπ. Το έργο που μελετήθηκε από τον Δήμο Παλλήνης βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης.

  • Πάρκο Μπαλάνας: Ο χώρος που προορίζεται για την κατασκευή του Πάρκου Μπαλάνας ορίζεται από τις οδούς: Θεοτοκοπούλου, Παρθένη, Δωδώνης και Ναυαρίνου (Παράσχου). Υπάρχει επίσης ένα μικρό αξιοποιήσιμο τμήμα βορείως της οδού Παρθένη (Ο.Τ. 383). O χώρος έχει έκταση περίπου 5.000 τ.μ. και μοιράζεται ανάμεσα στον Δήμο Παλλήνης (Μπαλάνα – Δ.Ε. Γέρακα) και στον Δήμο Παιανίας (Δ.Ε. Γλυκών Νερών). Για την πλήρη αξιοποίηση του απαιτείται συνεργασία των δύο Δήμων, η οποία προτάθηκε από τον Δήμο Παλλήνης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχει ανταπόκριση από τον Δήμο Παιανίας. Παρά ταύτα ο Δήμος Παλλήνης έχει προχωρήσει σε μελέτη και για την πλήρη αξιοποίηση του χώρου. Στόχος είναι η δημιουργία ενός υψηλής αισθητικής σύγχρονου δημόσιου χώρου αναψυχής και ψυχαγωγίας, έκφρασης, δημιουργικότητας, και λειτουργικότητας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τόσο την καθημερινότητα όσο και τις ανάγκες ανοιχτών εκδηλώσεων. Χώροι για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών κάθε ηλικίας, πλαισιώνονται από νέες φυτεύσεις, ενώ δεν λείπουν οι χώροι για τις μεγαλύτερες ηλικίες όπου θα μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα διάλειμμα στην καθημερινότητά του.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni