Αποχέτευση Δήμου Παλλήνης: Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα μέρα με τη μέρα

Ως ο πρώτος Δήμος της Ανατολικής Αττικής που αποκτά αποχέτευση με αποδέκτη σε λειτουργία, το Κ.Ε.Λ. Ψυτάλλειας, η Ανθούσα, ο Γέρακας και η Παλλήνη μπαίνουν σε μία νέα εποχή, που ταυτίζεται με την υλοποίηση μίας διεκδίκησης δεκαετιών.

Επιμέλεια: Άρτεμις Γκούρλια

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθ. Ζούτσος την ημέρα έναρξης του έργου στο «Κάτω Χαρβάτι» Παλλήνης

Τον Ιούλιο του 2021, σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο Παλλήνης υπεγράφη η Σύμβαση για την κατασκευή του έργου της Αποχέτευσης στο Δήμο Παλλήνης. Μόλις λίγο καιρό αργότερα, στις 4 Οκτωβρίου 2021 τα έργα ξεκίνησαν από ένα συμβολικό σημείο, την περιοχή «Κάτω Χαρβάτι» Παλλήνης, δικαιώνοντας το αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης.

Η καθοριστικής σημασίας απόφαση της Δημοτικής Αρχής του Θανάση Ζούτσου από την ανάληψη των καθηκόντων της για τη σύνδεση του Δικτύου Αποχέτευσης με το ενεργό Κ.Ε.Λ. Ψυτάλλειας ως αποδέκτη ήταν το στοιχείο, που καθόρισε τις εξελίξεις εξασφαλίζοντας την Αποχέτευση για το σύνολο του Δήμου. Η απόφαση αυτή ενισχύθηκε από το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή Παλλήνης
διεκδίκησε και πέτυχε την ενοποίηση της κατασκευής του πρωτεύοντος (κεντρικού αγωγού), δευτερεύοντος (δίκτυο εντός Πόλης) και τριτεύοντος δικτύου (συνδέσεις ακινήτων με το υπόλοιπο δικτύου) ώστε να ενοποιηθούν παράλληλα με μία ενιαία εργολαβία σε μία ενιαία εργολαβία μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον απαιτούμενο χρόνο κατασκευής από τα 15-20 χρόνια σε 4.

Παράλληλα, αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα, μόλις το επέτρεψαν οι νομοθετικές εξελίξεις, να διεκδικηθεί και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των συνδέσεων με τα ακίνητα καθιστώντας το έργο κατασκευής του Δικτύου Αποχέτευσης του Δήμου απόλυτα δωρεάν για τους δημότες. Έτσι, σήμερα, το μεγάλο έργο της Αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης προχωρά με απόλυτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και με πλήρη εξέλιξη των έργων. Μόλις στα τέλη Ιουλίου, άλλωστε, η Γενική Διευθύντρια Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, Γ. Στεφανάκου διαβεβαίωσε το Δήμαρχο κ. Ζούτσο ότι το δίκτυο έχει φτάσει ήδη στα 45 χλμ και ολοκληρώθηκαν περίπου 1.500 εξωτερικές συνδέσεις ακινήτων.

Φαίνεται πλέον ότι ο Δήμος Παλλήνης με την έναρξη λειτουργίας του δικτύου της Αποχέτευσης και την σύνδεση του με τον έτοιμο αποδέκτη, το ΚΕΛ Ψυτάλλειας, θα είναι πιθανότατα ο πρώτος στην Αν. Αττική, που θα πει οριστικό αντίο στην καθημερινότητα με τους βόθρους και τα οχήματα μεταφοράς λυμάτων διεκδικώντας μία ακόμα καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους του και την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής προστασίας. Κάτι που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου, ως ο τόπος επιλογής κατοικίας με τη μεγαλύτερη ζήτηση την τελευταία δεκαετία, αφού είναι μακράν πρώτος σε αύξηση πληθυσμού στην Αττική σύμφωνα με την Απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ.

Η πορεία του έργου σήμερα

Η Αποχέτευση του Δήμου Παλλήνης, έργο προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ υλοποιείται με χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ) που εξασφάλισε ο Δήμος και εκτελείται από την ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και του Δήμου.

Το δίκτυο στο Δήμο Παλλήνης έχει ήδη ολοκληρωθεί σε πολλές γειτονιές του Γέρακα και σε ακόμα περισσότερες της Παλλήνης. Από τις αρχές Ιουλίου, το έργο πλέον εξελίσσεται καθημερινά και στην Ανθούσα. Ως πιο πρόσφατη εξέλιξη καταγράφεται η ένταξη και της περιοχής «Πηγάδια» της Ανθούσας στην μελέτη κατασκευής του έργου. Η ανακοίνωση αυτή από πλευράς Δήμου επέφερε μεγάλη ανακούφιση στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ανυπομονούσαν για το συγκεκριμένο γεγονός.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους, βασικό στοιχείο της επιτυχούς πορείας υλοποίησης του έργου μέχρι σήμερα είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η άριστη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Παλλήνης και των αρμοδίων της κατασκευής, που εξασφαλίζουν ότι εφόσον αυτές οι προϋποθέσεις συνεχιστούν ανεμπόδιστα, τα αμέσως επόμενα χρόνια το έργο θα είναι παραδομένο για χρήση στους κατοίκους της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης.

Το έργο σε Κάντζα – Αγ. Νικόλαο – Λουτρό – Εργατικές Κατοικίες Παλλήνης

Την άνοιξη του 2023 ξεκίνησε η σύνταξη της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης  στις προαναφερθείσες περιοχές, οι εργασίες της οποίας πλέον βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τα υψομετρικά, καθώς και οι σχετικές έρευνες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες γεωτρήσεις, στο πλαίσιο έρευνας για τη μορφολογία του εδάφους, στους χώρους, που θα προβλέπονται να εγκατασταθούν τα τρία  αντλιοστάσια του δικτύου.
Έτσι, εξασφαλίζεται η σύνδεση τους, προσθέτοντας ακόμα 55 χλμ. στο σύνολο των 172 χλμ. πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου του υπόλοιπου έργου. Η συγκεκριμένη μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 και με την ολοκλήρωση της θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης και ακολούθως της κατασκευής του έργου.

Επιτάχυνση αποκατάστασης του οδοστρώματος

Από την αρχή της κατασκευής του έργου ο Δήμος Παλλήνης υιοθέτησε το σύνθημα «Παροδική η ταλαιπωρία – Μόνιμα τα οφέλη» προκειμένου να ενισχύσει το αίσθημα συνεργασίας και αλληλεπίδρασης με τους κατοίκους των τριών Δημοτικών Ενοτήτων. Οι εντατικές εργασίες ενός τέτοιου έργου απαιτούν προετοιμασία, ενημέρωση και υπομονή, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που δημιουργούν παροδικά προβλήματα στις περιοχές, όπου εξελίσσονται. Το προηγούμενο διάστημα ο Δήμος Παλλήνης παρενέβη έντονα προς τους αρμοδίους του έργου απαιτώντας την άμεση
επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης του οδοστρώματος σε όποιες γειτονιές είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του Δικτύου και είχαν επισημανθεί καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του οδοστρώματος από τους εργολάβους του έργου.

Το αποτέλεσμα της παρέμβασης του Δήμου ήταν άμεσα ορατό, αφού η αποκατάσταση τα όποια προβλήματα έχουν εξομαλυνθεί. Παράδειγμα στην περιοχή του Σταυρού της Δ.Ε. Γέρακα ή του Αγίου Αθανασίου Παλλήνης, όπου είχαν σημειωθεί τα πιο έντονα προβλήματα και πλέον έχουν αποκατασταθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό εξομαλύνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων των περιοχών αυτών, οι οποίοι πλέον περιμένουν την τελική σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο.

Οριστική αλλαγή του βιοτικού επιπέδου

Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, όλοι οι δημότες του Δήμου Παλλήνης θα έχουν πρόσβαση  σε μια ζωτική υποδομή με πολλαπλά άμεσα και έμμεσα οφέλη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη  ολοκλήρου του Δήμου  Παλλήνης.

Η κατασκευή του αναμένεται να επηρεάσει προς τη θετική κατεύθυνση την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, αφού ο Δήμος Παλλήνης αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο Δήμο της γεωγραφικής Ανατολικής Αττικής. Έτσι, περισσότεροι των 70.000 κατοίκων θα αλλάξουν προς το καλύτερο για τη ζωή τους για πάντα. Πλέον, τριτοκοσμικά φαινόμενα από ασυνείδητους πολίτες όπως είναι η διοχέτευση λυμάτων κατά τις νυχτερινές ώρες ή κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων θα αποτελεί πλέον παρελθόν. Όπως και η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τους απορροφητικούς βόθρους.
Στα παραπάνω να σημειωθεί η σημαντική οικονομική ανακούφιση δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων του Δήμου Παλλήνης από την ετήσια επιβάρυνση που πολλές φορές ξεπερνά τις 2.000 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  « Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni