Όλαφ Σολτς: «Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία που μπορεί να βασίζεται σε μας»

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία η οποία μπορεί να βασίζεται σε μας δήλωσε, στο περιθώριο της σημερινής άτυπης ευρωπαϊκής μίνι συνόδου κορυφής στο Παρίσι, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση (diktat) στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας για να συμφωνήσουν σε μια ενιαία στρατηγική, ενώ Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να συναντηθούν για τις δικές τους συνομιλίες για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη σύγκρουση.

Η έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στο Παρίσι συγκλήθηκε αφού η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο κύριος στρατιωτικός υποστηρικτής του Κιέβου, ανακοίνωσε ότι θα καθίσει στο τραπέζι με τη Ρωσία για να επιδιώξει τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ρωσία έχει αποκλείσει την παραχώρηση εδαφών, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας που διεξάγονται χωρίς αυτόν.

Η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Από την πλευρά της, η Βρετανία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα για να υποστηρίξει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.

Τα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, την Κυριακή αντανακλούν τη συνειδητοποίηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της Ουκρανίας, σχολιάζει το Reuters.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να βασίζεται στις ΗΠΑ για την άμυνά της.

Μια ειρηνευτική δύναμη όχι μόνο θα αύξανε τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, αλλά και θα τέντωνε τους ευρωπαϊκούς στρατούς, των οποίων τα οπλοστάσια έχουν εξαντληθεί από τον εφοδιασμό της Ουκρανίας και τις δεκαετίες σχετικής ειρήνης.

Υπάρχουν επίσης δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το πώς ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη, των οποίων τα δημόσια οικονομικά στενάζουν, θα πληρώσουν για τέτοιες διευρυμένες στρατιωτικές δεσμεύσεις.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, έγιναν δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ήδη μιλήσει με τον Τραμπ.

Η Γερμανία δήλωσε ότι «δεν θα διστάσει» να συνεισφέρει χερσαία στρατεύματα, αλλά ότι δεν αναμένονται συγκεκριμένες συμφωνίες στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι υπάρχει «απολύτως η δυνατότητα» αποστολής σουηδικών ειρηνευτικών δυνάμεων, εάν και εφόσον υπάρξει σαφής εντολή.

Η ολλανδική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδωσε επίσης σήμα ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει, με δεδομένη μια σαφή εντολή και μια υπόσχεση για την υποστήριξη των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση.

Ωστόσο, η γειτονική Πολωνία της Ουκρανίας, η οποία διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι δεν θα παράσχει στρατεύματα, ενώ η Ισπανία δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια προσφορά.

ΗΠΑ και Ρωσία θα συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία

Ο Τραμπ εξέπληξε την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους του την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό έχει εξοστρακιστεί από τη Δύση, για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου χωρίς να τους συμβουλευτεί.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη. Οι υψηλότερου επιπέδου προσωπικές συζητήσεις μεταξύ των εθνών εδώ και χρόνια έχουν σκοπό να προηγηθούν της συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Ριάντ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, καθώς και με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς και τον απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, επίσης μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας των ΗΠΑ.

Από ρωσικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ επρόκειτο να συμμετάσχουν, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Recommended For You

About the Author: efoni