Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Σε αυτές τις 7 χώρες μαζί με την Ελλάδα ισχύει από σήμερα

Ενεργοποιήθηκε σήμερα η κοινή ψηφιακή «πύλη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU gateway) για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό επιτρέπει την έκδοση του πιστοποιητικού από το πρώτο «κύμα» χωρών που είναι ήδη έτοιμες και απαρτίζεται από την Ελλάδα και έξι ακόμα κράτη-μέλη, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Κροατία, την Πολωνία και την Τσεχία.

Η «πύλη» αποτελεί τον κρίσιμο τεχνικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, καθώς επιτρέπει τον γρήγορο και απρόσκοπτο έλεγχο κάθε ταξιδιώτη, με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα.

Η Ελλάδα ανήκει στο πρώτο «κύμα» κρατών-μελών που έχουν ήδη ολοκληρώσει την τεχνική προεργασία για το πιστοποιητικό και τις δοκιμές της «πύλης», και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν από σήμερα το έγγραφο, το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχος είτε έχει εμβολιαστεί, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από την Covid-19.

Περισσότερες χώρες θα ενταχθούν στο σύστημα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Ο κοινοτικός κανονισμός για το πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ προβλέπεται επίσης περίοδος προσαρμογής έξι εβδομάδων για τα κράτη-μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο και υποστήριξη.

Η «πύλη» επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να ελέγχουν την αυθεντικότητα του εγγράφου μέσω των μοναδικών στοιχείων ασφαλείας του, χωρίς όμως να γίνεται ανταλλαγή ή αποθήκευση προσωπικών δεδομένων του ταξιδιώτη. Έτσι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η εγκυρότητα του πιστοποιητικού, ενώ οι πολίτες που το έχουν εκδώσει έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με ασφάλεια, εύκολα και χωρίς ταλαιπωρία.

Recommended For You

About the Author: efoni