Το τραπέζι της Λαμπρής: Τρεις συνταγές που θα σας ενθουσιάσουν

Μπορεί το φετινό Πάσχα να το γιορτάσουμε εντός των τειχών, σε αυλές, ταράτσες και μπαλκόνια με μέχρι δύο οικογένειες στο τραπέζι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γιορταστεί χωρίς τα απαραίτητα εδέσματα που θα τρελάνουν τον ουρανίσκο μας. Σας κάνουμε λοιπόν το τραπέζι…δια χειρός Γιώργου Τσουκαλά, σεφ και ιδιοκτήτη του Lemonia All Day Restaurant Bar.

Ορεκτικό

Παραδοσιακή κοτόπιτα

Για το φύλλο

700γρ σκληρό αλεύρι
300γρ χωριάτικο κίτρινο αλεύρι
100γρ ελαιόλαδο
20 γρ αλάτι
500-550 γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια μπασίνα το αλεύρι ,το ελαιόλαδο και το αλάτι. Και το ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Στην συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο προς χρήση.

Για την γέμιση

1 ολόκληρο κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκαλισμένο
500γρ ζωμός κοτόπουλο που βράσαμε
130 γρ bacon
100γρ σιμιγδάλι ψιλό
600γρ ξερά κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια

Μισό ματσάκι άνηθος
Μισό ματσάκι μαϊντανός
4 αυγά
250 γρ φέτα
20 γρ μυζήθρα
250 γρ γραβιέρα
Αλάτι
Πιπέρι
Σουσάμι

Εκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο, το ξεκοκαλίζουμε και με τον ζωμό και το σιμιγδάλι φτιάχνουμε την κρέμα. Κόβουμε τα θερά κρεμμύδια σε φέτες και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Όταν ετοιμαστούν τα κρεμμύδια τα αφήνουμε να κρυώσουν και ρίχνουμε όλα τα υλικά μας σε μια μπασίνα και ανακατεύουμε. Κόβουμε το ζυμάρι σε 5 μπάλες. Ανοίγουμε λεπτά φύλλα, στρώνουμε δυο κάτω. Προσέχουμε ανάμεσα στα φύλλα να ρίξουμε λάδι. Ρίχνουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα. Λαδώνουμε καλά, ραντίζουμε με νερό και ρίχνουμε το σουσάμι.
Ψήνουμε στους 170 για μία ώρα περίπου.

Κυρίως Γεύμα

 

Αργομαγειρεμένο κότσι από αρνί με πατάτες λεμονάτες

Για το αρνί

8 τμχ κότσι από αρνί
2 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
2 λευκά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 τμχ σέλερι κομμένο σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο
4 κλωνάρια από φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνης

2 κ.σ πελτέ ντομάτας
3 ντομάτες τριμμένες
700 γρ κόκκινο κρασί
300 γρ κρασί Πόρτο
Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα και λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200.Αλατοπιπερώνουμε το κότσι και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψί.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλερι, το σκόρδο, το θυμάρι και την δάφνη. Το μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, το Πόρτο, το κόκκινο κρασί και τα μπαχαρικά. Το φέρνουμε σε βρασμό και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο ταψί.

Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να καλύψουμε το κότσι. Σκεπάζουμε το ταψί και μαγειρεύουμε για 2 ώρες.

Για τις πατάτες

5 μεγάλες πατάτες
Ελαιόλαδο
10 γρ Ξερή ρίγανη
15 γρ θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
200 γρ χυμό λεμόνι
Λάδι για τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα τοποθετούμε στο ταψί μαζί με λίγο νερό. Ψήνουμε για 40 λεπτά και βγάζουμε τις πατάτες από το ταψί. Σημαντικό να έχουν εξατμιστεί τα υγρά. Σε μια κατσαρόλα έχουμε λάδι για τηγάνισμα στους 180.Τηγανίζουμε τις πατάτες που έχουμε βγάλει από τον φούρνο για δυο λεπτά περίπου. Μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε και άλλο λεμόνι.

Επιδόρπιο

Λεμονόπιτα

Υλικά

Το ίδιο φύλλο με την κοτόπιτα ή αν πάρουμε έτοιμο ένα χωριάτικο φύλλο.
1 λίτρο γάλα
250 γρ γιαούρτι
120 γρ αλεύρι κίτρινο
4 αυγά
2 λεμόνια χυμό και ξύσμα
1 στικ βανίλιας
300 γρ ζάχαρη
Φιλέ αμύγδαλο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και την βανίλια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το γιαούρτι, τον χυμό λεμόνι και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Αφού κρυώσει λίγο ρίχνουμε τα αυγά.

Ανοίγουμε 3 φύλλα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Τα λαδώνουμε ενδιάμεσα. Στην συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και ψήνουμε στους 160 για περίπου 1 ώρα.

Καλή σας όρεξη!

Recommended For You

About the Author: efoni