Της Ταμάρα Λεϊζέροβιτς, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Μαζί με την Άνοιξη κατέφθασε και το πολυαναμενόμενο Πάσχα, η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού. Σχεδόν όλοι μας έχουμε το προσωπικό μας τρόπο προετοιμασίας αυτών των ημερών που επαναλαμβάνουμε σεβαστικά κάθε χρόνο. Ξυπνάνε αναμνήσεις που κάθε γενιά έπλεξε με περισσή φροντίδα και κληροδότησε στους νεότερους, αναβιώνοντας τα ήθη και τα έθιμα μας.
Οι αναμνήσεις του καθενός μας τόσο μοναδικές και ξεχωριστές όσο και οι εμπειρίες μας.
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στις νέες covid συνθήκες εορτασμών, φέτος για άλλη μια χρονιά θα γιορτάσουμε με τη συνοδεία μέτρων για τη διαφύλαξη της υγείας μας.Για δεύτερη χρονιά λοιπόν το Πάσχα θα γίνει σε συγκεκριμένα πλαίσια, γεγονός όμως που δεν μας εμποδίζει να επαναλάβουμε τις εορταστικές τελετουργίες προσαρμοσμένες στις δεδομένες συνθήκες. Οπωσδήποτε με το πέρας της πανδημίας θα επιστρέψουμε στα γνώριμα μας ήθη και έθιμα σε όλο τους το μεγαλείο, ωστόσο μέχρι τότε θα ήταν ορθό να δώσουμε την αξία που αρμόζει στο τώρα.
Απαξιώνοντας το παρόν, νοσταλγώντας το παρελθόν και στοχεύοντας μόνο στο μέλλον χάνεις τη πολύτιμη ζωή στο τώρα σου.
Η κούραση μας από τη πανδημία φαίνεται ξεκάθαρα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας μας. Σύμφωνα με τη Ruchita Chandrashekar, συμπεριφορική ερευνήτρια υγείας και ψυχολόγος, είναι μια περίπτωση burnout, το μυαλό σου λέει ότι δεν αντέχει άλλο. Η διαρκής ροή δυσάρεστων ειδήσεων δίνει την αίσθηση ότι κάθε μέρα είναι χειρότερη από τη περασμένη, σε σημείο που έχουμε τέτοιο κορεσμό συναισθημάτων που παύουμε να νιώθουμε.
Σε αυτή τη περίοδο της ζωής μας που ο καθένας έχει βιώσει τη ψυχική εξάντληση, την απογοήτευση, τη ματαίωση, το συναίσθημα του άδειου καθώς δεν ζούμε όπως επιθυμούμε υπάρχει μια αθάνατη ελπίδα. Γνωρίζουμε βαθιά μέσα μας ότι αυτό δεν είναι το τέλος και ότι ο παροδικός κοινωνικός περιορισμός δεν είναι το βασικό νόημα της ζωής μας. Αυτό που θα δώσει
νόημα στη ζωή μας είναι η ανακάλυψη του πραγματικού εαυτού μας, εκείνου που μας συντροφεύει όταν μένουμε μόνοι.
Τι γίνεται τότε; Πως σου μιλάς; Είσαι ευγενικός;
Θυμήσου να ακούσεις τις σκέψεις σου για εσένα, ένα σημείο που δεν στεκόμαστε συχνά καθώς είμαστε απορροφημένοι από τις στιγμές της καθημερινότητας. Απορροφημένοι από τα γεγονότα που μας προβάλουν στις οθόνες δεν βρίσκουμε χρόνο να επεξεργαστούμε το μέσα μας.
Η περίοδος του Πάσχα μπορεί για τον καθένα ξεχωριστά να αποτελέσει την ανάσταση του, μια πραγματική πρόκληση για την ύπαρξη μας. Αυτές τις Χριστιανικές μέρες μπορείς να ακολουθήσεις κάποια ουσιαστικά βήματα όπως το να συμμετάσχεις ενεργά στα στάδια του θανάτου, να αποχωριστείς δηλαδή τις όποιες βλαβερές πτυχές του εαυτού, να προχωρήσεις στη σταύρωση αυτών ώστε μετά να βιώσεις την Ανάσταση.
Λόγος γίνεται για την ανάσταση του πραγματικού σου εαυτού, ζήσε. Κάθε φορά που νιώθεις ότι «πεθαίνεις» στη πραγματική ζωή, προσπάθησε να βρεις την αγάπη και τη δύναμη να επιστρέψεις. Η διαδικασία της «σταύρωσης» είναι χρονοβόρα και δυσάρεστη αλλά οπωσδήποτε απαραίτητη για να ζήσεις ολοκληρωμένος, όσο το δυνατόν πιο αρμονικά με τον εαυτό σου αλλά και με το σημαντικό, επιλεγμένο περίγυρο σου.
Αυτές τις Μεγάλες Ημέρες πέραν της επανάληψης των Χριστιανικών εθίμων φρόντισε να αποτελέσουν και κορυφαίες προσωπικές πνευματικές στιγμές.
Ήρθε η Μεγάλη Εβδομάδα
Ο στολισμός του Επιτάφιου, με τις περίφημες λαμπάδες, τα εορταστικά πυροτεχνήματα, με τις καμπάνες που χτυπούν χαρμόσυνα, με το βάψιμο των κόκκινων αβγών και τον μυρωδάτο οβελία! Η ανάσταση του Χριστού που συμβαδίζει με την ανάσταση της φύσης και το συμβολισμό της ζωής…
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Πηγή: «Η Φωνή της Ανατολικής Αττικής»