Της Ταμάρα Λεϊζέροβιτς, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Γυναίκα, επαγγελματίας, αδελφή, κόρη, σύντροφος και μητέρα.
Η γυναίκα του 21ου αιώνα είναι μια πολυμήχανη ύπαρξη η πολυπλοκότητα της οποίας οφείλεται στο πλήθος ρόλων που έχει αναλάβει στη καθημερινότητα της. Ο πήχης είναι αρκετά υψηλά καθώς βάση προτύπων η γυναίκα μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη μόνο υπό τη προϋπόθεση ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά σε όλους τους τομείς. Μια ιδέα της οποίας μπορούμε εύκολα να αναλογιστούμε το άγχος και το βάρος που προσθέτει στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.
Σπούδασες; Παντρεύτηκες; Έχεις παιδί; Μόνο ένα; Όταν είσαι στη δουλειά ποιος προσέχει το παιδί σου; Είναι καθαρό το σπίτι σου; Έχεις φρέσκο φαγητό; Σαν να πήρες λίγα κιλά… δε γυμνάζεσαι;
Και ό,τι άλλο μπορεί να αναρωτηθεί ένας άνθρωπος που μπορεί να τη συναντήσει τυχαία στο δρόμο! Οι ερωτήσεις βροχηδόν και αν τολμά ας μην απαντήσει.
Στις ελληνικές οικογένειες η επαφή με τα συναισθήματα αφορά κυρίως τη κόρη, το αγόρι δεν ενθαρρύνεται στο να έρθει σε επαφή με αυτά καθώς ακόμα και στη σημερινή εποχή το συναίσθημα θεωρείται δείγμα αδυναμίας. Ως εκ τούτου στην ενήλικη πλέον ζωή την ευθύνη για τις διαπροσωπικές σχέσεις αναλαμβάνει η γυναίκα, μοιάζει να κλονίζεται το νόημα της ύπαρξης της σε περίπτωση που κάτι δεν έχει πετυχημένη εξέλιξη στο θεσμό του γάμου ή τη τεκνοποίηση. Στις πεποιθήσεις μας δεσπόζει η ιδέα ότι η φροντίδα είναι συνυφασμένη με τη γυναίκα. Όταν λοιπόν είναι λιγότερο φροντισμένο ή αφρόντιστο εκείνη έχει αποτύχει.
Στο τομέα των επαγγελματικών πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει με τη πάροδο του χρόνου, οι γυναίκες άρχισαν να αναλαμβάνουν καινούργιες θέσεις εργασίας στις αναπτυγμένες χώρες από τη δεκαετία του 1970. Δόθηκε το περιθώριο να αναδειχθούν και να μη περιορίζονται στις παραδοσιακές, χαμηλόμισθες εργασίες του 20ου αιώνα.
Φτάνοντας στη σημερινή εποχή όπου μπορείς να τις συναντήσεις στη πολιτική, να επιχειρούν αλλά και διευθύνουν ή ως γενικά υψηλόβαθμα στελέχη πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς και να ασκούν τα καθήκοντα τους με ιδιαίτερη επιτυχία. Ο τομέας των επαγγελματικών είναι ένα πεδίο που η γυναίκα έχει καταφέρει να σταθεί ισάξια με το αντίθετο φύλοπαρόλο που στο δικό της δρομολόγιο φέρει και το βάρος της διεκπεραίωσης των οικογενειακών-οικιακών καθηκόντων. Το 8ωρο της οφείλει να είναι επαγγελματίας και τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου να προσαρμοστεί στην αντίστοιχη ανάγκη των σημαντικών άλλων.
Μάχεται σκληρά, αξίζει σεβασμό αλλά και να γιορτάζει κάθε μέρα. Γιορτή δεν σημαίνει δώρο, γιορτή σημαίνει : σε υπολογίζω, είμαι δίπλα σου, σε βοηθάω, σε νοιάζομαι, σε φροντίζω, σε σέβομαι, σε αγαπώ. Ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων, ένα πλαίσιο ανταλλαγής και όχι απαιτήσεων. Μια οικογένεια που μπορεί να κατανοήσει ότι η γυναίκα είναι άλλο ένα ανθρώπινο μέλος και όχι μια μηχανή που έχει την υποχρέωση να παράγει φαγητό, να καθαρίζει και να φροντίζει. Μια ισορροπία στην ανάληψη των οικογενειακών καθηκόντων σε συνδυασμό με τη συναισθηματική κάλυψη είναι η μια συνταγή που θα ωφελήσει κάθε μέλος.
Γυναίκα συγχαρητήρια, τα έχεις καταφέρει περίφημα μέχρι στιγμής!!!
Χρόνια πολλά!